Tuesday, January 7, 2025
Home » Τουρκικά drones: Πλέον εκτοξεύουν βαλλιστικό πύραυλο

Τουρκικά drones: Πλέον εκτοξεύουν βαλλιστικό πύραυλο

0 comments

Πρόσφατα η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου (που κατασκευάζεται στη χώρα) από drone Bayraktar Akinci, επιδεικνύοντας στρατιωτικές δυνατότητες ανάλογες με αυτές του Ισραήλ κατά την επίθεσή του εναντίον του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου. Η δοκιμή έδειξε ότι η Τουρκία έχει άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα της για να “χτυπήσει” έναν στόχο από απόσταση και από αέρος εκτός από τον πύραυλο κρουζ SOM. Η δοκιμή ήταν και μια καλή διαφήμιση για εν δυνάμει ξένους αγοραστές του νέου πυραύλου.

Η Baykar Tech, κατασκευάστρια εταιρεία της γνωστής σειράς τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα X στις 13 Νοεμβρίου πλάνα από τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου UAV-230 από drone Akinci. Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι πύραυλοι έπληξαν τον στόχο τους από απόσταση 155 χιλιομέτρων.

Η Roketsan, η τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων που βρίσκεται πίσω από τον UAV-230, περιγράφει το επιθετικό της όπλο ως “βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο αέρος-εδάφους”. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο UAV-230 είναι αποτελεσματικός “κατά σταθερών χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, ραντάρ αεράμυνας και συστημάτων επικοινωνιών” καθώς και “κατά ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων, όπως κέντρα διοίκησης και χώροι προσωπικού”.

Ο μήκους 3,5 μέτρωνUAV-230 είναι συμβατός με μια γκάμα πολεμικών κεφαλών. Η Roketsan ευελπιστεί πως δεν θα αργήσει να ξεκινήσει τις εξαγωγές του νέου πυραύλου.

Το Ισραήλ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατασκευαστές βαλλιστικών πυραύλων από αέρος. Τα τελευταία χρόνια παράγει αρκετά μοντέλα, όπως τα Rampage, Rocks και Air LORA. Τα όπλα αυτά εκτιμάται πως θα αναδείξουν το Ισραήλ σε κορυφαίο εξαγωγέα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος (ALBM). Στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου χρησιμοποίησε εγχώριας κατασκευής ALBM για να εξουδετερώσει την ιρανική αεράμυνα, η οποία διαθέτει και ρωσικούς S-300, και να χτυπήσει με ακρίβεια στόχους βαθιά στο εσωτερικό της χώρας. Οι πύραυλοι αυτοί αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών.

Το 2023 η Μ. Βρετανία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση των ισραηλινών πυραύλων Rampage για να αντικαταστήσει τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow που προμήθευσε στην Ουκρανία. Οι ALBM είναι κατά πολύ φθηνότεροι από τους πυραύλους αέρος-αέρος όπως οι Storm Shadow. Όταν θα παρουσιάσει η Τουρκία τον UAV-230 σε υποψηφίους αγοραστές στο εξωτερικό, αναμένεται να δώσει έμφαση στην υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται ο πύραυλος και στη χαμηλή τιμή του σε σύγκριση με τους ALBM που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Όπως και ο Air LORA που παρουσίασε πρόσφατα το Ισραήλ,ο UAV-230 βασίζεται σε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους, τον TRG-230 που ανέπτυξε η Roketsan. Σε αντίθεση με τον πύραυλο κρουζ SOM, που είναι συμβατός τόσο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και με μαχητικά, η Roketsan σχεδίασε τον UAV-230 για να είναι συμβατός με τα μεγαλύτερα drones της Τουρκίας, όπως τα Akinci και τα Aksungur, που τα παράγει η Turkish Aerospace Industries, και το αεριωθούμενο Bayraktar Kizilelma, η ανάπτυξη του οποίου είναι σε εξέλιξη.

Οι ALBM έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων πυραύλων εδάφους. Καταναλώνουν πολύ λιγότερα καύσιμα, καθώς βρίσκονται ήδη σε μεγάλο ύψος όταν εκτοξεύονται, και μπορούν να εκτοξευθούν από πιο κοντινό σημείο προς τους στόχους τους, αφήνοντας στον εχθρό λιγότερο χρόνο για αντίδραση.

Ενώ το Ισραήλ διαθέτει ήδη διάφορα μοντέλα ALBM προς εξαγωγή, η Τουρκία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μόνο το UAV-230 μαζί με τα drones Akinci ή Aksungur. Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ θα πουλά τους ALBM του μαζί με τα drones που παράγονται στη χώρα. Το Ισραήλ μπορεί να στοχεύει να πουλήσει πυραύλους κυρίως σε χώρες που θέλουν να τους συνδυάσουν με τα μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς και όχι με μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το τουρκικό Bayraktar TB2 -που φτάνει σε μεσαίο υψόμετρο αλλά έχει μεγάλη ανθεκτικότητα– είναι το drone με τις περισσότερες εξαγωγές. Το Akinci είναι απίθανο να φτάσει τις πωλήσεις του TB2, ωστόσο οι μοναδικές του δυνατότητες θα προσελκύσουν αρκετούς αγοραστές από το εξωτερικό. Το Μαρόκο φέρεται να είναι ο τελευταίος αγοραστής αυτού του πιο προηγμένου μοντέλου.

Η Τουρκία θα δείξει ότι παράγει ένα μοναδικό προϊόν, αν αποφασίσει να διαθέσει στην αγορά τον πύραυλο UAV-230 μαζί με το drone Akinci. Έτσι, θα αναδείκνυε τις μεγάλες δυνατότητες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της για αποστολές κρούσης εναντίον σημαντικών εχθρικών στόχων. Αυτό θα μπορούσε να της δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι του Ισραήλ στην παγκόσμια αγορά όπλων, όπου ήδη προηγείται στις εξαγωγές drones, και o UAV-230 να επιλέγεται από κράτη που δεν διαθέτουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, αντί για τους εντυπωσιακούς ALBM που παράγει το Ισραήλ.

Ήδη το Ισραήλ έχει αποδείξει πόσο χρήσιμοι είναι οι ALBM ως προσιτά όπλα που πολλές χώρες θα ήθελαν να έχουν. Με την έγκαιρη δοκιμή και διάθεση του UAV-230, η Τουρκία θα βρει σίγουρα μια θέση σε αυτή την αναδυόμενη αγορά.

Forbes

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00