Την εξάρτηση του τουρισμού στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διαρροή επισκεπτών μέσω των ελεύθερων περιοχών αναδεικνύει μεταξύ άλλων η έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους στην απόφαση του τουριστικού κολοσσού TUI να τερματίσει από το τέλος Αυγούστου τις ημερήσιες εκδρομές προς τις κατεχόμενες περιοχές.
Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις στα Κατεχόμενα, καθώς όπως υποστηρίχθηκε στο ψευδοκράτος, η απόφαση της TUI ήρθε μετά από πιέσεις και συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία – με τον Ερσίν Τατάρ μάλιστα να κάνει λόγο για «πολιτική αποκλεισμού» της ε/κ πλευράς.
Από πλευράς κυβέρνησης, πάντως, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται η ύπαρξη νέας συμφωνίας με την Tui με τον αρμόδιο υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή να ξεκαθαρίζει ωστόσο πως ανέκαθεν η πολιτική μας ήταν να μην «προωθούμε κανένα πακέτο που αφορά τα κατεχόμενα εδάφη μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» σε διάφορες συμφωνίες συνεργασίας με τουριστικούς οργανισμούς για προβολή της Κύπρου μέσω συνδιαφήμισης κυρίως υπάρχουν ρήτρες για μη προβολή ή διαφήμιση των κατεχομένων κάτι που η παρούσα κυβέρνηση φρόντισε να επαναλάβει πιο έντονα σε συνεργάτες της ενόψει ανανέωσης συμβολαίων αλλά και εξαιτίας του εντεινόμενου τουριστικού ανταγωνισμού μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών του νησιού. Ανταγωνισμός που όπως είπε χθες ο Κώστας Κουμής είναι αθέμιτος και με πολλές αρνητικές προεκτάσεις ακόμα και περιβαλλοντικές.
Συμπληρώνοντας, μιλώντας στο ΡΙΚ, πως οι παρεμβάσεις που γίνονται στην ακτογραμμή του νησιού στις κατεχόμενες περιοχές «αύριο θα αποτελέσουν την απόλυτη αιτία για τη διάβρωση των ακτών κατά μήκος ολόκληρης της νήσου».
Στο πιο πάνω πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται η προσπάθεια που κατά πληροφορίες άρχισε από πέρσι από πλευράς ΚΔ για περιορισμό της διαρροής τουριστών προς τα κατεχόμενα που γίνεται και μέσω των μονοήμερων εκδρομών τις οποίες εδώ και αρκετό καιρό προσέφερε και η Tui η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για πέραν των 300 χιλιάδων αφίξεων τουριστών στις ελεύθερες περιοχές ετησίως.
Εκδρομές που όπως γνωστοποίησε η εταιρεία σε συνεργάτες της την περασμένη εβδομάδα τερματίζονται από το τέλος Αυγούστου προκαλώντας όπως αναφέρθηκε μεγάλη αναστάτωση στο ψευδοκράτος. Οργανωμένες εκδρομές προς τα κατεχόμενα προσφέρουν πάντως σωρεία εταιρειών και τουριστικών γραφείων όπως μπορεί να διακρίνει κανείς μέσω του Tripadvisor κι άλλων ιστοσελίδων αλλά και από διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε όλες τις τουριστικές πόλεις στις ελεύθερες περιοχές.
Πρόκειται για εκδρομές που φαίνεται να διοχετεύουν σε τακτική βάση χιλιάδες επισκέπτες σε επιχειρήσεις στα κατεχόμενα όπως προκύπτει και από αναφορές στον τ/κ Τύπο του προέδρου του «συνδέσμου τ/κ ταξιδιωτικών πρακτόρων (KITSAB)» Ορχάν Τολούν ο οποίος υποστήριξε πως οι μισές από τις 20 περίπου καθημερινές περιηγήσεις στα κατεχόμενα «γίνονται από το νότο».
Όπως, όμως αναφέραμε ο κ. Κουμής τόσο μιλώντας στο ΡΙΚ όσο και στο ΚΥΠΕ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή όχι νέας συμφωνίας με την Tui υποστηρίζοντας πως γενικότερα δεν είναι σωστό να δημοσιοποιούνται συμφωνίες μεταξύ δύο μερών, καταγράφοντας ξανά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που σήμερα υφίσταται. Διευκρινίζοντας παράλληλα πως ανέκαθεν η πολιτική του Υφυπουργείου Τουρισμού αλλά και παλαιότερα του ΚΟΤ ήταν σε όλες τις συνεργασίες του για προβολή να μην προβάλλονται τα κατεχόμενα. «Εννοείται ότι εμείς σχεδιάζουμε συνεχώς πλάνα προώθησης της χώρας μας με ή χωρίς τη συνεργασία άλλων τουριστικών οργανισμών και εννοείται ότι σε αυτά τα πλάνα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οι κατεχόμενες περιοχές μας», είπε στο Τρίτο του ΡΙΚ.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν υπάρχει συμφωνία της ΚΔ με την TUI ή ασκήθηκαν πιέσεις για τον τερματισμό των οργανωμένων εκδρομών στα κατεχόμενα από τον συγκεκριμένο οργανισμό, ο κ. Κουμής δεν απάντησε ξεκάθαρα αναφέροντας ότι στην προκειμένη, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, «αναφερόμαστε σε μια εκστρατεία προβολής της χώρας μας». Αυτές οι εκστρατείες αφορούν δύο μέρη, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «ποτέ δεν επιλέγουμε τη δημοσιοποίηση των όποιων στοιχείων».
Επανέλαβε όμως πως η πολιτική του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι πάντοτε σταθερή: «Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν οργανωτή ταξιδιών, ο οποίος εκτελεί προγράμματα διαμονής στα κατεχόμενα». Ερωτηθείς εάν η TUI το έκανε αυτό, είπε ότι δεν θα κάνει δήλωση που ν’ αφορά οποιονδήποτε τουριστικό οργανισμό.
Βλέπουν πολιτική αποκλεισμού και δεν αποκλείουν αντίποινα οι Τ/κ
Με τον Ερσίν Τατάρ να ανοίγει πρώτος την Τρίτη το χορό των αντιδράσεων για την απόφαση της Tui αυτές συνεχίστηκαν και χθες με προειδοποιήσεις από τον τ/κ και για αντίποινα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Τατάρ εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για το θέμα υποστηρίζοντας πως οι Ε/κ έχουν θέσει στόχο τον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας παράνομα – όπως υποστήριξε – «μέτρα για τη διέλευση ατόμων που θέλουν να κάνουν διακοπές στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, που εκ των προτέρων έκαναν τέτοιες κρατήσεις». Παραπέμποντας μάλλον στον κανονισμό της πράσινης γραμμής για τον οποίο όπως είπε χθες ο Κ. Κουμής ούτε που τον αγγίξαμε.
Οι αντιδράσεις όμως στα κατεχόμενα συνεχίστηκαν και χθες στο ίδιο πλαίσιο που έθεσε ο Τατάρ. «Ο τ/κ λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ πολιτικές οικονομικής πολιορκίας και εκφοβισμού. Δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός με τα μυαλά της ε/κ διοίκησης, η οποία λέει με κάθε ευκαιρία ότι θέλει λύση στην Κύπρο», ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστελ προσθέτοντας ότι με την ενέργεια της ε/κ πλευράς- όπως είπε – στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Από πλευράς του ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ είπε ότι οι Ε/κ βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί, ο ελληνικός φανατισμός δεν σταματά και γι’ αυτό κάνουν κινήσεις για την κατάρρευση της οικονομίας του ψευδοκράτους.
Την ίδια ώρα στο χθεσινό κύριο θέμα της η Γενί Μπακίς υποστηρίζει ότι ως αντίποινα στην απαγόρευση των μονοήμερων εκδρομών στα κατεχόμενα, μελετάται το ενδεχόμενο τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία στο Βαρώσι, που μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» έχουν αποζημιωθεί οι Ε/κ νόμιμοι ιδιοκτήτες, να δοθούν για ανακαίνιση και εκμετάλλευση τουριστικά. Αναφορές σε αντίποινα γίνονονται και σε ΜΚΔ εμπλέκοντας και την Τουρκία στο θέμα στην οποία η Tui έχει μεγάλα συμφέροντα.
Αντίθετα, πάντως, η απόφαση της Tui χαρακτηρίστηκε ως θετικό βήμα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Παναγιώτη Κωνσταντίνου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «είναι προς τιμήν της TUI, η οποία ουσιαστικά προωθούσε τον ανταγωνισμό με τις εκδρομές που πραγματοποιούσε στα κατεχόμενα. Η κίνηση της εταιρείας να διακόψει τις ημερήσιες εκδρομές είναι ένα θετικό βήμα, για αποτροπή της διαρροής επισκεπτών προς τα κατεχόμενα». Η Λάρνακα και η επαρχία Αμμοχώστου είναι οι δύο περιοχές από τις οποίες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα οι τουρίστες» είπε. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως «η συγκεκριμένη ενέργεια της TUI είναι ίσως και ένας τρόπος να μην προωθείται στους επισκέπτες το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους».
Πόρτα στο ψευδοκράτος από έκθεση
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για περιορισμό των επισκέψεων στα κατεχόμενα, τουλάχιστον οργανωμένα καθώς ο κανονισμός της ΕΕ δεν επιτρέπει οποιαδήποτε απαγόρευση, εντάσσονται και τα διαβήματα από το Υφυπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ σε διοργανωτές τουριστικών εκθέσεων για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους σε αυτές. Διαβήματα που δεν φέρνουν πάντα αποτελέσματα καθώς το ψευδοκράτος συμμετέχει φορώντας τον μανδύα εταιρείας και όχι κράτους, αλλά που φαίνεται να πέτυχαν το σκοπό τους νωρίτερα φέτος καθώς όπως πληροφορούμαστε το ψευδοκράτος αποκλείστηκε από τη συμμετοχή του στην τουριστική έκθεση της Φινλανδίας, της μεγαλύτερης στη Νότια Ευρώπη.
Πηγή: philenews.com