Friday, November 22, 2024
Home » Το υψηλό κόστος ενέργειας τροχοπέδη για την ελληνική βιομηχανία

Το υψηλό κόστος ενέργειας τροχοπέδη για την ελληνική βιομηχανία

0 comments

Ηχηρή απάντηση στο αφήγημα ότι η βιομηχανία ανακάμπτει και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κόστος ενέργειας έδωσε χθες η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας δια του προέδρου της Αντώνη Κοντολέοντος.

Αφορμή στάθηκε άρθρο ενεργειακού συμβούλου του πρωθυπουργού τοοποίο χαρακτήριζε ως μύθο τον ισχυρισμό ότι “η ελληνική βιομηχανία χωλαίνει λόγω τουυψηλού κόστους ενέργειας“. “Το αφήγημα ότι η ακριβή ενέργεια είναι τροχοπέδη για την ελληνική βιομηχανία δε συνάδει με τα δεδομένα. Ο δείκτης μεταποίησης που έπεσε 30% στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει σχεδόν ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος με μια σημαντική επιτάχυνση μετά το 2021″ανέφερε το άρθρο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε τη μήνη της ελληνικής βιομηχανίας.

Άλλωστε δεν είχαν περάσει παρά μόνον λίγες ημέρες από την τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος έθεσε το ενεργειακό ως ένα από τα κορυφαία προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρισμό από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, ενώ το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού συνιστά ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές βιομηχανίες.

Καθώς λοιπόν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από κυβερνητικής πλευράς, να αμφισβητηθεί η σημασία του προβλήματος και μάλιστα να χαρακτηριστεί αυτό ως μύθος, υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ενόχληση από πλευράς βιομηχανίας, η οποία μάλιστα αποτυπώθηκε και με συγκεκριμένη αντίδραση.

Έτσι χθες δόθηκε μια πρώτη σαφής και εκτενής απάντηση προς τους ισχυρισμούς ότι το ενεργειακό πρόβλημα για την ελληνική βιομηχανία αποτελεί μύθο, από τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνη Κοντολέων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντολέων μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τη συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ τόσο στην Ελλάδα όσο και συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός με ποσοστό μόλις 9,2% όταν μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 14,9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνες χώρες με χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα είναι η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

Απαντώντας εμμέσως στα περί μύθων ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το υψηλό κόστος ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρα μας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι αλήθεια ότι οι μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας στην εγχώρια αγορά πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα τους.

Κόντρα στους ισχυρισμούς του συμβούλου του πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων υπογράμμισε ότι δεν είναι αλήθεια ότι οι ΑΠΕ και οι διασυνδέσεις θα ρίξουν τις τιμές στην αγορά στο άμεσο μέλλον, όπως άλλωστε επισημαίνεται χαρακτηριστικά και στην έκθεση Ντράγκι. Όπως λέει η έκθεση οι τιμές θα πέσουν όταν οι τιμές στην αγορά θα καθορίζονται από τις ΑΠΕ και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές επενδύσεις στα δίκτυα, την αποθήκευση και την ευελιξία, κάτι βεβαίως που απέχει αρκετά χρόνια από τώρα.

Ο επικεφαλής της Ένωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ελλάδας, υπήρξε κατηγορηματικός υπογραμμίζοντας ότι διαχρονικά οι τιμές στη χώρα μας ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι ξαφνικά από το 2023 οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρα μας βρέθηκαν εκτεθειμένες στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς χωρίς κανένα εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου και χωρίς στήριξη.

Ο κ. Κοντολέων τόνισε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες θα πρέπει τουλάχιστον να τυγχάνουν της ίδιας στήριξης που παρέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις δικές τους ενεργοβόρες βιομηχανίες. “Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο”, είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκεμάλιστα το πρόσφατο χαράτσι ύψους 20 εκατ. ευρώ σε βάρος της ενεργοβόρου βιομηχανίας με την επιβολή χαρτοσήμου στις επιδοτήσεις που δόθηκαν μέχρι το Νοέμβριο του 2024. “Δε δικαιολογείται η σημαντική περικοπή των ποσών που δίδονται για το 2021 – 2023 ή θα δοθούν το 2024 για την αντιστάθμιση CO2” ανέφερε ο κ. Κοντολέων.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ξεκαθάρισε ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες χωρίς ουσιαστική στήριξη συρρικνώνονται. “Κάποιες τα τελευταία έτη έκλεισαν. Απουσιάζουν παντελώς νέες εμβληματικές επενδύσεις. Απαιτείται η θωράκιση και ενίσχυση τους στην καταιγίδα που έρχεται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Τα ΡΡΑ με ΦΒ δεν αποτελούν λύση για ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς εμπεριέχουν ρίσκο λόγω κανιβαλισμού των τιμών το μεσημέρι και δεν προστατεύουν από τις τιμές με το σβήσιμο των ΦΒ”, είπε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More