Friday, September 20, 2024
Home » Το ποιόν του δισεκατομμυριούχου CEO της Telegram Πάβελ Ντούροφ

Το ποιόν του δισεκατομμυριούχου CEO της Telegram Πάβελ Ντούροφ

0 comments

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Telegram Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη στη Γαλλία το Σάββατο, εν μέσω μιας έρευνας σχετικά με το αν η Telegram -μια αμφιλεγόμενη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης- επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της εγκληματικής δραστηριότητας στην εφαρμογή, λόγω απουσίας ελέγχου.

Ο 39χρονος Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ στο Παρίσι, ερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν, αφού σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές της υπόθεσης πιστεύουν ότι η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων -η οποία έχει πάνω από 950 εκατομμύρια χρήστες- δεν ασκεί επαρκή έλεγχο σε περιπτώσεις χρηστών που προβαίνουν ή προτρέπουν σε εγκληματικές δραστηριότητες ή δεν έχει συνεργαστεί σωστά με τις διωκτικές αρχές όταν η εφαρμογή χρησιμοποιείται για διακίνηση ναρκωτικών, σεξουαλικό περιεχόμενο με παιδιά και απάτες.

Ακόμα δεν είναι σαφές ποια γαλλική υπηρεσία συνέλαβε τον Ντούροφ ή ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει, αν αντιμετωπίζει, και η εισαγγελία του Παρισιού αρνήθηκε να σχολιάσει στους New York Times, επικαλούμενη την έρευνα που είναι εν εξελίξει.

Ένας δικηγόρος του Ντούροφ -ο οποίος κατάγεται από τη Ρωσία, αλλά δεν μένει εκεί εδώ και περίπου μια δεκαετία, ενώ τώρα έχει ως βάση του το Ντουμπάι- φέρεται να κατήγγειλε τη σύλληψή του, λέγοντας στα ρωσικά ΜΜΕ ότι είναι σαν να κατηγορείται ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων για ένα τροχαίο ή επειδή τα οχήματα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναρκωτικών.

Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X ότι ζήτησε από τις γαλλικές αρχές διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψη του Ντούροφ, αλλά αυτές δεν απάντησαν στο αίτημα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντούροφ θα εμφανιστεί στο δικαστήριο τις επόμενες ημέρες.

Όπως εκτιμά το Forbes, η περιουσία του Ντούροφ έχει καθαρή αξία περίπου 15,5 δισ. δολάρια, ποσό που φέρνει τον ίδιο στην 150η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ωστόσο, το toncoin, το κρυπτονόμισμα που δημιούργησε, έχει κάνει βουτιά άνω του 15% από την ανακοίνωση της σύλληψής του.

Το Telegram είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που ανταγωνίζεται εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Signal, την οποία ο Ντούροφ δημιούργησε το 2013, χρόνια μετά την ίδρυση του Vkontakte, του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου της Ρωσίας. Η εφαρμογή διαθέτει κρυπτογράφηση μηνυμάτων από άκρη σε άκρη, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματα δεν είναι προσβάσιμα σε κανέναν εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας μηνυμάτων. Είναι επίσης γνωστή για τις ομάδες και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει: Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε βασικό μέσο επικοινωνίας και χρησιμοποιείται τακτικά τόσο από Ρώσους όσο και από Ουκρανούς ηγέτες. Η πλατφόρμα είναι αμφιλεγόμενη λόγω της χαλαρής προσέγγισής της σε ζητήματα ελέγχου, η οποία συνθήκη που έχει οδηγήσει στην εμφάνιση εξτρεμιστικού περιεχομένου στην εφαρμογή, αν και ο Ντούροφ διατείνεται πως αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για την ελευθερία του λόγου και τα ατομικά δικαιώματα (η εταιρεία υποστηρίζει ότι “μπλοκάρει” τρομοκρατικές ομάδες). Για παράδειγμα, μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, η εφαρμογή είδε αύξηση των εξτρεμιστών και των υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας που άρχισαν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Ο Ντούροφ, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία, εγκατέλειψε τη χώρα το 2014, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με κυβερνητικά αιτήματα για την αποδέσμευση δεδομένων από τους ηγέτες των ουκρανικών διαδηλώσεων ή να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στο Vkontakte, σύμφωνα με τους New York Times. Αρχικά παραιτήθηκε από το Vkontakte και δήλωσε ότι η ελευθερία του είχε κατασταλεί, σύμφωνα με το Reuters, αλλά αργότερα έκανε γνωστό ότι απολύθηκε αφού επιχείρησε να αποσύρει την παραίτησή του. Ο Ντούροφ έχει διαβατήριο Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Telegram έχει την έδρα της στο Ντουμπάι. Η πλατφόρμα είχε απαγορευτεί στη Ρωσία από το 2018, αφού η ηγεσία του δεν συμμορφώθηκε με δικαστική εντολή που ζητούσε από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών του. Η απαγόρευση ήρθη το 2020 μετά από δύο χρόνια όχι και επιτυχούς εφαρμογής της.

Ο Ντούροφ αποφεύγει τις συνεντεύξεις στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, αλλά τον Απρίλιο έκανε μια εκτενή συζήτηση με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, όπου ανέφερε ότι οι άνθρωποι “αγαπούν την ανεξαρτησία. Αγαπούν επίσης την ιδιωτικότητα, την ελευθερία, (υπάρχουν) πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μεταπηδήσει στο Telegram”.

“Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να δέχομαι εντολές από οποιονδήποτε”, είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στη φυγή του από τη Ρωσία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ζει μοναχική ζωή, απέχοντας από το κρέας, το αλκοόλ, ακόμη και από τον καφέ.

Η σύλληψη του Ντούροφ προκάλεσε επικρίσεις από άλλα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της X Έλον Μασκ, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο με τον Ντούροφ να επαινεί την X με τη λεζάντα “#FreePavel”. Ο Κρις Παβλόφσκι, διευθύνων σύμβουλος CEO της Rumble -ενός ιστότοπου ανταλλαγής βίντεο που είναι δημοφιλής στους συντηρητικούς- δήλωσε ότι η Γαλλία “πέρασε μια κόκκινη γραμμή με τη σύλληψη” του Ντούροφ.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More