Saturday, November 9, 2024
Home » Το πέναλτι 12% και η σύνταξη στο 63ο έτος

Το πέναλτι 12% και η σύνταξη στο 63ο έτος

0 comments

Το ότι η αναζήτηση άλλης λύσης για το πέναλτι 12% που επιβάλλεται σε όσους επέλεξαν την πρόωρη σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους θα ήταν δύσκολο εγχείρημα το γνωρίζαμε όλοι από την αρχή.

Αυτό διεφάνη και κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών, όπου οι τρεις υποψήφιοι δεν έδωσαν πειστική λύση στο θέμα. Ο κ. Χριστοδουλίδης έλεγε ότι θα μελετήσει σε βάθος το θέμα, χωρίς να αποκλείει κάποια ειδική μεταχείριση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ο κ. Νεοφύτου πρότεινε τη μείωση του πέναλτι για κάποια μεμονωμένα επαγγέλματα και ο κ. Μαυρογιάννης επέμενε στην πλήρη κατάργηση του πέναλτι για όλους τους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες.

Με άλλα λόγια και οι τρείς δεν είχαν οριστική λύση, που αφενός θα ευνοούσε τους συνταξιούχους στο 63 έτος της ηλικίας τους και αφετέρου δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τώρα, ο υπουργός Εργασίας, αφού μελέτησε το θέμα, συγκάλεσε σύσκεψη των Κοινωνικών Εταίρων για να συζητήσουν την αναλογιστική μελέτη, καθώς και τις ιδέες και προτάσεις του. Από την πρώτη σύσκεψη, όμως, διεφάνη ότι οι προτάσεις του υπουργού δεν ικανοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα. Μάλιστα, η ΣΕΚ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας υπονοούμενα ότι το υπουργείο προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Με βάση τον υπουργό, θα συγκληθεί νέα σύσκεψη για συνέχιση της συζήτησης για το πέναλτι του 12%. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διάσταση είναι πλήρης, με τον υπουργό να προειδοποιεί δημόσια ότι αν κάποιοι των κοινωνικών εταίρων επιδιώκουν πλήρη κατάργηση του πέναλτι, τότε είναι ως να εισηγούνται γενική μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η συζήτηση, όμως χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα από όλους για να βρεθεί η χρυσή τομή σ’ αυτό το περίπλοκο και σοβαρό θέμα. Ακόμα, απαιτούνται πραγματικός διάλογος και σωστά επιχειρήματα κι όχι προσπάθεια επιβολής της μιας άποψης πάνω στην άλλη.

Το Υπουργείο θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ανεκτικότητα στις απόψεις των Κοινωνικών Εταίρων και να ακούσει τους προβληματισμούς τους. Οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν είναι ανεύθυνοι για να επιδιώκουν να ανατινάξουν στον αέρα το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αντίθετα, είναι το κράτος που διαχρονικά δανειζόταν (υπολογίζονται σε 7,5 δις. ευρώ) από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες του και ακόμα να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε. Μάλιστα, το κράτος κατάφερε τα δανεικά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην λογίζονται για σκοπούς δημοσίου χρέους, κάτι που δημιουργεί πλασματική εικόνα για τα χρέη της κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη μας, στο θέμα αυτό εμπίπτει και το γνωστό σίριαλ για τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων του κράτους. Άρα, πρέπει να δούμε και πώς αυξάνονται τα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι μόνο πώς θα μειωθούν τα αποθέματα του.

Εμείς πιστεύουμε ότι αν μπουν οι αριθμοί κάτω και συναποφασιστεί ότι η λύση που αναζητείται είναι για να βοηθηθούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη από το 12% που τους αποκόπτεται, τότε μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος.

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στη σύσκεψη το ποσό που μπορεί να επιβαρυνθεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Άρα, έχουμε το μαγικό νούμερο και εκείνο που απομένει είναι ποιοι θα ευνοηθούν και πώς θα γίνει η κατανομή αυτού του ποσού.

Θεωρούμε ότι με ορθολογιστικές προσεγγίσεις μπορεί να βρεθεί λύση και να ωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά πρέπει να ωφεληθούν, διότι όλοι (περίπου 35.000 πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες) είναι αδύνατον να ευνοηθούν απ’ αυτή τη ρύθμιση.

Σημείωση:

Κακώς χαρακτηρίζουμε την αποκοπή του 12% ως πέναλτι. Απλά αποτελεί την αναλογική αποκοπή σύνταξης για όσους αποφασίσουν να αφυπηρετήσουν πριν το καθορισθέν όριο ηλικίας των 65 ετών.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More