Friday, December 27, 2024
Home » Τι να τα κάνουν στο Δημόσιο τα κέντρα απασχόλησης παιδιών;

Τι να τα κάνουν στο Δημόσιο τα κέντρα απασχόλησης παιδιών;

0 comments

Ένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για το δημογραφικό -και ξεχωρίσαμε- είναι η κάλυψη δαπανών μεγάλων επιχειρήσεων για δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, παιδοκομικών σταθμών και κέντρων προστασίας και απασχόλησης παιδιών, για τις ανάγκες των εργαζομένων τους.

Για το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να προκηρυχθεί σχέδιο οικονομικών κινήτρων το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Τα κίνητρα, όπως αναφέρθηκε, θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις και συμπράξεις επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 εργαζόμενους.

Πολλοί μπορεί να πουν πως στο εξωτερικό μεγάλες επιχειρήσεις προσφέρουν εδώ και χρόνια παιδικούς σταθμούς κι άλλες υπηρεσίες σε εργαζομένους τους με παιδιά, κάτι που δειλά δειλά γίνεται και στον τόπο μας.

Άλλοι, πάλι, μπορεί να διερωτηθούν γιατί το κράτος να δώσει και πάλι λεφτά σε επιχειρήσεις για κάτι που λογικά θα έπρεπε να έκαναν ήδη από μόνες τους, προκειμένου μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσουν και τα κενά στελέχωσης, για τα οποία συνεχώς διαμαρτύρονται.

Το γεγονός, όμως, ότι με το συγκεκριμένο μέτρο προκλήθηκαν ήδη κάποιες συζητήσεις και απορίες, εκτιμούμε ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, τουλάχιστον όσον αφορά την αλλαγή νοοτροπίας στον τόπο και την αντιμετώπιση από το επιχειρείν των εργαζομένων και των αναγκών τους.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης, όπου παρουσιάστηκαν όλα τα νέα μέτρα για το δημογραφικό, εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, μαζί με άλλα που εξαγγέλθηκαν, θα συμβάλει περισσότερο στην επίτευξη του στόχου συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Με την ίδια να αναγνωρίζει στη συνέχεια πως η εν λόγω συμφιλίωση είναι αρκετά πιο δύσκολη στον ιδιωτικό τομέα. Αφορμή στάθηκε ερώτηση σε σχέση με την προγραμματισμένη στήριξη των επιχειρήσεων και μεγάλων ιδιωτικών οργανισμών εάν θα υπάρξουν αντίστοιχοι σταθμοί σε μεγάλα υπουργεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Απαντώντας, η κ. Ευαγγέλου είπε, ομολογουμένως, το αυτονόητο, σημειώνοντας ότι ως επί το πλείστον αυτή η ανάγκη είναι στον ιδιωτικό τομέα, που εργάζονται τα απογεύματα, αναφερόμενη τόσο στο σχέδιο της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των σταθμών μέχρι τις επτάμιση το βράδυ, όσο και στο σχέδιο για τα κίνητρα δημιουργίας σταθμών που θα εξυπηρετούν εργαζομένους σε επιχειρήσεις. Ευτυχώς δηλαδή.

Εξάλλου, εμείς υπενθυμίζουμε πως για τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων φροντίζει σε μεγάλο βαθμό και η ΠΑΣΥΔΥ, με δικά της νηπιαγωγεία, προσαρμοσμένα μάλιστα στο ωράριο των μελών της.

Επιπρόσθετα, για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς στο Δημόσιο αναμένεται σύντομα και η κατάθεση στη Βουλή και του νομοσχεδίου για την τηλεργασία. Το προσχέδιο νομοσχεδίου προέβλεπε πως οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία συνολικά 100 ημέρες κάθε χρόνο. Ευελιξία που εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί δεόντως από εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο και πολύ καλά θα κάνουν. Αφού αναμένεται με την ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων να υπάρξει και ουσιαστική ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, διευκολύνοντας έτσι στην αξιοποίηση τους. Κάτι που έγινε και με την αξιοποίηση της πληρωμένης από πέρσι γονικής άδειας η οποία όπως γράψαμε σχετικά πρόσφατα με βάση στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφαλίσεων πως φαίνεται να αξιοποιήθηκε κατά πολύ περισσότερο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα παρά στον ιδιωτικό τομέα.

Γι’ αυτό και το μέτρο για οικονομικά κίνητρα προς επιχειρήσεις για παροχή στην ουσία υπηρεσιών προς εργαζόμενους γονείς είναι σημαντικό και επίσης γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00