Νέα δεδομένα θα δημιουργηθούν μέσα στο 2025 για τους εργαζόμενους στην κρατική μηχανή, καθώς αναμένεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι ευέλικτες μορφές εργασίας, εφόσον εγκριθούν έγκαιρα οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης.
Η ρύθμιση(θέσπιση) των ευέλικτων μορφών απασχόλησης είναι μια μεταρρυθμιστική πολιτική, η οποία έχει ως ευρύτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των υπαλλήλων, στην ενίσχυση των κινήτρων και στη διαμόρφωση ενός περισσότερο υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους υπαλλήλους και, κατ’ επέκταση, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, η ρύθμιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο χωρίζεται σε τρία μέρη: στην τηλεργασία, στη μείωση του ωραρίου εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων με παράλληλη μείωση των απολαβών τους καθώς και στην επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία.
Ήδη, το Τμήμα Δημόσιας Υπηρεσίας και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) ετοίμασε σχετικά νομοθετήματα, τα οποία προώθησε στους επηρεαζόμενους φορείς για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους. Στόχος είναι τα νομοθετήματα να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και να οδηγηθούν στη Βουλή περί τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε να ψηφιστούν και να μπορούν να εφαρμοστούν τους πρώτους μήνες του 2025.
Φυσικά, θα υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία, έτσι ώστε η μετάβαση στα νέα δεδομένα να είναι ομαλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα τροποποιηθούν οι κανονισμοί περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) για την υλοποίηση της μειωμένης απασχόλησης και της επέκτασης του ευέλικτου ωαρίου. Θα ετοιμαστεί ενιαίο κείμενο τροποποιήσεων, που θα καλύπτει τα ζητήματα του ωραρίου εργασίας.
Έξι ώρες εργασίας
Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί -εφόσον εγκριθεί η πρόταση της Κυβέρνησης- μειωμένο ωράριο εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 6 ώρες ημερησίως. Δηλαδή, η μειωμένη απασχόληση θα είναι μέχρι δύο ώρες το μέγιστο και θα αφορά τους εργαζόμενους που καλύπτονται από τον περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμο του 2022, δηλαδή γονείς παιδιών μέχρι 8 ετών και φροντιστές.
Επίσης, θα καλύπτει και εργαζόμενους με αναπηρία ή που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, τα οποία δυσκολεύουν την απασχόλησή τους σε πλήρη βάση, με ανάλογη μείωση απολαβών.
Επέκταση του ευέλικτου ωραρίου
Η άλλη αλλαγή αφορά την επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα επεκταθεί το ωράριο εργασίας από 1½ ώρα που είναι σήμερα σε δύο ώρες. Μετά την τελευταία αλλαγή που έγινε στο ωράριο εργασίας για σκοπούς αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος, το ωράριο θα διευρυνθεί κατά δύο ώρες. Δηλαδή, το ευέλικτο ωράριο εργασίας θα είναι μεταξύ 7:00π.μ./9:00π.μ. – 2:30μ.μ./4:30μ.μ. ενώ το σημερινό ωράριο εργασίας είναι 7:00π.μ./8:30π.μ. – 2:30μ.μ./4:00μ.μ.
Τηλεργασία υπό προϋποθέσεις
Η τρίτη μορφή ευέλικτης εργασίας θα είναιη τηλεργασία, δηλαδή θα εφαρμόζεται μεικτή εργασία, τόσο με φυσική εργασία όσο και με τηλεργασία. Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μεικτή τηλεργασία (υβριδικό μοντέλο εργασίας), λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφαρμογή αποκλειστικά της τηλεργασίας κρίνεται ότι δεν είναι εφικτή, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, στη Δημόσια Υπηρεσία.
Επίσης ,στην απόφασή του είχε λάβει υπόψη και τα αρνητικά που παρουσιάζει η εργασία αποκλειστικά εξ αποστάσεως (κυρίως ψυχοσωματικοί κίνδυνοι και εργασιακή απομόνωση). Δηλαδή, θα ρυθμιστεί η δυνατότητα για τηλεργασία για ορισμένες μέρες τη βδομάδα ή/και για κάποια συνεχόμενη περίοδο μέσα στο χρόνο, όταν αυτό μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένο υπηρεσιακό σκοπό, όπως για παράδειγμα διεκπεραίωση συγκεκριμένου έργου/μελέτης, με γνώμονα να μην επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και σε κάθε περίπτωση κατόπιν έγκρισης του οικείου προϊσταμένου Τμήματος.
Τι λέει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και αποκάλυψε την Πέμπτη ο «Φ», ο ανώτατος αριθμός εργάσιμων ημερών τηλεργασίας θα είναι μέχρι 100 εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και ουσιαστικά θα αντιστοιχεί σε δύο ημέρες την εβδομάδα.
Για το 2025 και το 2026 ο ανώτατος αριθμός εργάσιμων ημερών τηλεργασίας θα είναι μέχρι 50, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή στον νέο τρόπο εργασίας. Ο αριθμός ημερών τηλεργασίας θα μπορεί να μεταβάλλεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, η τηλεργασία θα είναι οικειοθελής για τον εργαζόμενο και θα παραχωρείται με έγκριση του προϊσταμένου του τμήματος, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης.
Παράλληλα, θα παραχωρείται σε υπαλλήλους των οποίων ο διορισμός έχει επικυρωθεί και σε εργοδοτούμενους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια συνεχούς απασχόλησης στο Δημόσιο.
Βάσει των προνοιών του νομοσχεδίου, ο έλεγχος των εργαζόμενων θα διασφαλίζεται με τον έλεγχο της παραγόμενης εργασίας από τον προϊστάμενο του Τμήματος.
Η μη ικανοποιητική απόδοση των εργαζομένων κατά την τηλεργασία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για διακοπή ή απόρριψη μελλοντικού αιτήματος για τηλεργασία. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που οι υπηρεσιακές ανάγκες το απαιτούν, ο προϊστάμενος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την τηλεργασία και να ζητήσει εργασία με φυσική παρουσία.
Η εφαρμογή της τηλεργασίας στο Δημόσιο, δεν θα μεταβάλει τους άλλους όρους απασχόλησης των εργαζόμενων.
Σημειώνεται πως με τηλεργασία θα μπορούν να εργάζονται υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους υπηρεσιακούς φορητούς υπολογιστές και είναι δυνατή η εξ΄ αποστάσεως σύνδεση του με το υπηρεσιακό τηλέφωνο, το υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα είναι αναγκαίο για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους.
Επιπρόσθετα, η τηλεργασία με τη χρήση ιδιωτικού υπολογιστή των εργαζόμενων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που για την εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση με πληροφοριακά συστήματα της υπηρεσίας.
Αναβαθμίζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα
Παράλληλα με την ετοιμασία των νομοθετημάτων για την τηλεργασία και άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την ανάπτυξη, προσαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και για την εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για υποστήριξη της τηλεργασίας.
Σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμες από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και οδηγός με κατευθυντήριες οδηγίες και όρους εφαρμογής τους για την εφαρμογή των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν και σειρά προγραμμάτων εκπαίδευσης, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αλλαγές στον νέο τρόπο εργασίας ενώ θα εφαρμοστούν και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων για την υποστήριξη της εφαρμογής των ρυθμίσεων μειωμένης απασχόλησης και ευέλικτου ωραρίου.
Να σημειωθεί πως οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ειδικά η τηλεργασία εκτιμάται αρμοδίως ότι θα οδηγήσει και σε αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης, καθώς και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της κρατικής μηχανής.
Η ρύθμιση των ευέλικτων μορφών εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει συνολικό ποσό €1.2 δισ.
Πηγή: philenews.com