Από την 1η Αυγούστου 2024 τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο το νέο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα εργοδότησης πολιτών τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκό έδαφος και το οποίο αποσκοπεί στην απλούστευση της διαδικασίαςεργοδότησής τους και την προσέλκυση – προώθηση τέτοιας εργοδότησης και στη χώρα μας.
Η νομοθετική μεταρρύθμιση στον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο προωθήθηκε με σκοπό την εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/1883, η οποία αποτελεί τη βάση για την προώθηση της ευρείας επαγγελματικής κινητικότητας για τους εργαζομένους ”υψηλής ειδίκευσης” εντός ευρωπαϊκών συνόρων, στα πλαίσια του παγκόσμιου αγώνα δρόμου που δίδει η ΕΕ για την προσέλκυση ταλέντων (υψηλής ειδίκευσης), απέναντι σε άλλους προορισμούς.
Η κάρτα ισχύει σε 25 χώρες της ΕΕ, εξαιρουμένης της Δανίας και της Ιρλανδίας, και εν ολίγοις επιτρέπει την είσοδο, την εκ νέου είσοδο και τη διαμονή στην επικράτεια της χώρας που εκδίδει την μπλέ κάρτα.
Η καινοτομία της μεταρρύθμισης είναι η δυνατότητα που δίδει στους κατόχους μπλέ κάρτας να μετακινούνται χωρίς βίζα σε άλλες χώρες της ΕΕ για 3 μήνες ανά εξάμηνο κατά μέγιστο, για σκοπούς άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας τους. Περαιτέρω, μετά από παραμονή ενός έτους σε χώρα της ΕΕ, οι κάτοχοι μπλε κάρτας μπορούν να διαμείνουν και να εργαστούν σε άλλο κράτος- μέλος και να υποβάλουν αίτηση για νέα μπλε κάρτα, εκδιδόμενη από το εν λόγω κράτος. Η ισχύς της μπλέ κάρτας επεκτείνεται πλέον σε τουλάχιστον 24 μήνες (με δικαίωμα ανανέωσης), ενώ προ της μεταρρύθμισης περιοριζόταν στους 12 μήνες.
Τι σημαίνει «υψηλή ειδίκευση»
Ο ορισμός της απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης είναι ευρύς κατά έννοια και, όπως έχει εναρμονιστεί και ενταχθεί στην κυπριακή νομοθεσία, καλύπτει (α) την απασχόληση ατόμων με προσόντα που πιστοποιούνται από τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και (β) δεξιότητες/ικανότητες που πιστοποιούνται με επαγγελματική εμπειρία επιπέδου αναλόγου με τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για επαγγελματίες του κλάδου υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας.
Οι κάτοχοι μπλε κάρτας έχουν το δικαίωμα να εργαστούν σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης, με ανταγωνιστικούς μισθούς συγκριτικά με αυτούς των υπηκόων της ΕΕ στην Κύπρο, ενώ το μισθολογικό όριο για τους αιτούντες έχει καθοριστεί από 1 έως 1,6 φορές επί του μέσου όρου του ακαθάριστου κατώτατου εθνικού μισθού, δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα από €20.000 – €32.000 (ετησίως).
Σημειώνεται ότι, πριν τη μεταρρύθμιση, προνοείτο ότι ο μισθός δεν έπρεπε να είναι κατώτερος από το εκάστοτε σχετικό εθνικό κατώτατο όριο μισθού και έπρεπε να ισούται τουλάχιστον προς 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας.
Ως ίσχυε και πριν την τροποποίηση, οι κάτοχοι μπλε κάρτας δικαιούνται να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες εκπαίδευσης, παροχές κοινωνικής ασφάλισης και πρόσβαση σε υπηρεσίες με τους πολίτες της χώρας υποδοχής.
Σημαντικό να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για την μπλε κάρτα επέφεραν τη δυνατότητα για άμεση μετεγκατάσταση της οικογένειας του κατόχου της κάρτας, αφού πλέον οι άδειες διαμονής για τα μέλη της οικογένειας εκδίδονται και κοινοποιούνται ταυτόχρονα με την μπλέ κάρτα, διασφαλίζοντας έτσι την ενότητα των οικογενειών.
Μέσω εργοδότη
Η αίτηση για εισδοχή θα πρέπει να γίνεται μέσω συγκεκριμένου εργοδότη, όπως δηλαδή προβλέπεται και για αιτήσεις άλλων κατηγοριών, για την οποία θα πρέπει να υπάρχει προσφορά ή σύμβαση εργοδότησης για τουλάχιστον 6 μήνες.
Με την αίτηση θα πρέπει να προσκομίζονται επίσης έγγραφα που να αποδεικνύουν τα επαγγελματικά προσόντα του αιτητή, έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, αποδεικτικό ασφαλιστικής κάλυψης και ο αιτητής θα πρέπει να γνωστοποιεί μία προσωρινή διεύθυνση διαμονής του στη Δημοκρατία.
Βίζα και καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος
Τονίζεται ότι με την τροποποίηση δεν έχει εξαληφθεί η υποχρέωση (όπου αυτή προκύπτει) για προσκόμιση θεώρησης εισόδου (”βίζα”) ή σχετικής αίτησης, ή αποδεικτικό ισχύουσας άδειας διαμονής/μακράς διαμονής, για την είσοδο του αιτητή. Το χρονικό περιθώριο για κοινοποίηση της απάντησης στην αίτηση παραμένει στις 90 μέρες.
Η περίοδος προσωρινής ανεργίας του αιτητή δύναται να ανέρχεται σε 3 μήνες όταν κατέχει την μπλέ κάρτα για περίοδο μικρότερη των 2 ετών, ενώ όταν αυτή ξεπερνά τα 2 έτη, η περίοδος ανεργίας δύναται να ανέρχεται σε 6 μήνες, προτού ακυρωθεί η μπλέ κάρτα.
Όσον αφορά την απόκτηση του επί μακρόν διαμένοντος καθεστώτος, οι κάτοχοι μπλε κάρτας εξακολουθούν να μπορούν να συγκεντρώνουν σωρευτικά περιόδους διαμονής σε διαφορετικά κράτη-μέλη προκειμένου να εκπληρώσουν την απαίτηση αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της παραμονής και να υποβάλουν αίτηση, ως ίσχυε μέχρι πρότινος. Η κατοχή μπλέ κάρτας μπορεί να αποτελέσει ακόμα σημαντικό εργαλείο για μια απλοποιημένη διαδρομή κατά τη διαδικασία για απόκτηση Ευρωπαϊκής υπηκοότητας.
Καταληκτικά, συμπεραίνεται ότι, στο σύνολο, η μεταρρύθμιση επιφέρει αλλαγές στην προϋπάρχουσα νομοθεσία και όντως είναι αδιαμφισβήτητα ελκυστική η δυνατότητα διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών χωρίς βίζα εντός ευρωπαϊκών συνόρων. Βέβαια, αν και το τροποποιημένο πλαίσιο δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, στη βάση του γράμματος του νόμου φαίνεται πως δεν αφήνονται περιθώρια υπεραπλούστευσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
* Διοικητική Σύμβουλος
KPMG Law, Theodorides, Georgiou, Iacovou & CO LLC
** Manager
KPMG Law, Theodorides, Georgiou, Iacovou & CO LLC
Πηγή: philenews.com