Στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Bουλής να απορρίψει την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών για τη διετία 2024-2025 μπορούν να γραφτούν πάρα πολλά πράγματα.
Άλλα ως απορίες και άλλα ως παρατηρήσεις και διαπστώσεις, ως εξής:
⦁ Πρώτον, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη συνεδρία της 12ης Δεκεμβρίου 2024 ήταν 25 υπέρ, 25 κατά και 5 αποχές. Αυτή η ισοπαλία μοιάζει ολίγον στημένη ή κατά την ποδοσφαιρική ορολογία μυρίζει σικέ. Πιθανόν να το αποκαλύψει ο χρόνος, πιθανόν και να μην μάθουμε οτιδήποτε. Ίδωμεν…
⦁ Δεύτερον και πολύ σημαντικό, ήταν η απουσία από τη συνεδρία του Αβέρωφ Νεοφύτου, γεγονός που υποχρέωσε την πρόεδρο του ΔΗΣΥ και της Βουλής Αννίτα Δημητρίου να δηλώσει ότι κακώς απουσίαζε ο βουλευτής του κόμματος της, ο οποίος ιεραρχώντας τις δικές του προτεραιότητες επέλεξε να πάει με το ΑΠΟΕΛ στην Αρμενία. Βέβαια, η Αννίτα σχολίασε την απουσία όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο και όχι αυτεπάγγελτα και με δική της πρωτοβουλία.
Η απουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου από μια τέτοια συνεδρία υπήρξε εκκωφαντική, γιατί ο αγαπητός Αβέρωφ πάντα έδειχνε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά δρώμενα και δεν δίστασε στο παρελθόν να καταγγείλει κακές τραπεζικές πρακτικές κατά της κοινωνίας.
Υπενθυμίζουμε χαρακτηριστικά πως, όταν οι τράπεζες την περίοδο 2018-2022 (και όχι μόνο) επέβαλαν ψηλές τραπεζικές χρεώσεις που χαρακτηρίσθηκαν από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές (Θεσμών και Εμπορίου) ως απαράδεκτες και αυθαίρετες, η αντίδραση του τότε προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπήρξε ιδιαίτερα καυστική. Αφού κάλεσε τις τράπεζες να αποσύρουν τις αυξήσεις, υπενθύμισε πως «για να υπάρχουν σήμερα τράπεζες ο ΔΗΣΥ έβαλε πλάτες (μέχρι σημείου παρεξήγησης)» και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν θα ανεχτεί και δεν θα επιτρέψει την στοχοποίηση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
«Δεν γνωρίζετε τη δύναμη του νομοθέτη» είπε ο Αβέρωφ, απευθυνόμενος στις τράπεζες, ενώ τις δηλώσεις του Συναγερμικού προέδρου τις έκαμε κύριο θέμα η εφημερίδα «Αλήθεια» στις 9 Νοεμβρίου 2019. Βέβαια, ανάλογες δηλώσεις ο κ. Νεοφύτου έκαμε και στις 20 Μαΐου 2022, αφού οι τράπεζες δεν φοβήθηκαν τη δύναμη του νομοθέτη, που βέβαια δεν είδαν ποτέ…
Από τη συνεδρία της Βουλής στις 12/12/2024 απουσίαζε (όπως αναφέρει η ειδησεογραφία των ημερών) και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χ’’ Γιάννης, ο οποίος υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου χειρίστηκε θέματα αυθαίρετων τραπεζικών χρεώσεων.
Μάλιστα, σε μια σχετική συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Χ’’Γιάννης απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να αποσύρουν τις τότε αυξήσεις, ώστε να δοθεί χρόνος στη Βουλή να μελετήσει με σχετική άνεση και ηρεμία το θέμα. Οι τράπεζες τον αγνόησαν πανηγυρικά, επιδεικνύοντας μέγιστη ασέβεια προς το Κοινοβούλιο, το οποίο ανέχθηκε την προσβολή.
Θυμάμαι πολύ καλά, γιατί ήμουν παρών, ότι ο Κυριάκος Χ’’Γιάννης δήλωσε τότε πως «τα κατεστημένα μπορεί να μην αφήσουν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου να φθάσει μέχρι τέλους» Και δεν έφθασε…
Αυτά αποτελούν ιστορία.
⦁ Τρίτον, τα κόμματα της συγκυβέρνησης κινήθηκαν μακριά και διαφορετικά από τα όσα ήθελε η Κυβέρνηση, η οποία επιθυμούσε τη μη φορολόγηση των τραπεζών.
Η ΕΔΕΚ ψήφισε την πρόταση του ΑΚΕΛ, η ΔΗΠΑ ψήφισε και ολίγον αποχή, ενώ το ΔΗΚΟ ψήφισε λίγο απ’ όλα. Δύο βουλευτές του τήρησαν αποχή, ένας στήριξε την πρόταση του ΑΚΕΛ, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν αυτό που επιθυμούσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος πρέπει να προβληματιστεί για την κομματική συνοχή του ΔΗΚΟ. Το ολίγον απ’ όλα θυμίζει μανάβικο…
⦁ Τέταρτον, το ΑΚΕΛ, που σήμερα εμφανίζεται θυμωμένο με τις τράπεζες, όταν κυβέρνησε μόνο του με τον α. Δημήτρη Χριστόφια έβγαλε την πενταετία με τρεις υπουργούς Οικονομικών που υπήρξαν κορυφαίοι τραπεζίτες.
Για τη δραστηριότητα και τις ευθύνες τους την κρίσιμη εκείνη περίοδο υπάρχουν αρκετά πράγματα στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Πική, που κλήθηκε να διερευνήσει τις συνθήκες κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας την περίοδο 2008-2013.
Μια κατάρρευση που δεν οφείλεται μόνο στη συμπεριφορά των τραπεζών, όπως ατυχώς εξακολουθεί να υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, αλλά οφειλόταν και στην τότε κακή και άσχημη κατάσταση των δημοσιονομικών στοιχείων της κυπριακής οικονομίας.
Ετσιθελισμός και διαπλοκή
Καταληκτικά και συμπερασματικά (παρακολουθώντας τα οικονομικά δρώμενα για τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες), υποστηρίζω με βεβαιότητα ότι οι τράπεζες στην Κύπρο κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν και έχουν νικήσει κατά κράτος το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Σε κάποια στιγμή στην πρόσφατη και σύγχρονη ιστορία του τόπου είδαν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις που υποστήριζαν πως επώνυμοι πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες ευνοήθηκαν από χαριστικές διαγραφές των χρεών τους. Μάλιστα, ο τότε γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας διατύπωσε δημόσια άποψη περί της ύπαρξης διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Εξήγησε, βέβαια, πως αυτού του είδους οι διαπλοκές δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα, όμως θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κυπριακή κοινωνία απαιτούσε χρηστή διοίκηση.
Μήπως άραγε και σήμερα υπάρχει κάποιας μορφής διαπλοκή που βγάζει ισοπαλίες στα βουλευτικά δρώμενα; Λέμε μήπως;
*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος
Πηγή: philenews.com