Monday, December 23, 2024
Home » Στο τραπέζι η εισφορά επί των εκπομπών άνθρακα

Στο τραπέζι η εισφορά επί των εκπομπών άνθρακα

0 comments

Κερδίζει έδαφος η ιδέα κάποιου είδους εισφοράς με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα πλοία, μεταξύ των χωρών-μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), καθώς πολλές προτάσεις έχουν κατατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με πολλές διαφορές όμως μεταξύ τους. Πολλά θα κριθούν στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ, την επονομαζόμενη MEPC81, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-22 Μαρτίου στο Λονδίνο. Ο ΙΜΟ μελετά διάφορα μέτρα για να συγκεντρώσει χρήματα για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας. Οι δύο βασικοί στόχοι των μέτρων αυτών είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ναυτιλίας και η κάλυψη της ψαλίδας κόστους μεταξύ των συμβατικών καυσίμων και των εναλλακτικών χαμηλών εκπομπών, καθώς ο ΙΜΟ έχει πλέον ως στόχο από τον Ιούλιο του 2023 τον καθαρό μηδενισμό των εκπομπών μέχρι το 2050. Με βάση τις προτάσεις στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων του ΙΜΟ, υπάρχουν περίπου 50 χώρες που υποστηρίζουν τώρα κάποιο είδος συστήματος κατ’ αποκοπή συνεισφοράς στον ΙΜΟ, δήλωσε στους Loyd’s List ο Simon Bennett, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS).

Τιμολόγηση. Επισημαίνεται ότι το ICS έχει καταθέσει μια απλή στη σύλληψή της πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού τιμολόγησης των ναυτιλιακών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κόστους 10 δισ. δολαρίων ετησίως. Πρόκειται για μια πρόταση δημιουργίας ενός μηχανισμού «χρηματοδότησης και ανταμοιβής» (Feebate) που επιβραβεύει όσα πλοία θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν νέα εναλλακτικά καύσιμα μηδενικών εκπομπών ρύπων, ενισχύει τη χρηματοδότηση της έρευνας για τα καύσιμα αυτά και στηρίζει ταυτόχρονα αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα πλήττονται από την πράσινη μετάβαση. Προβλέπεται επίσης ένα Ταμείο Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών (ZESF), το οποίο θα διαχειρίζεται ο ΙΜΟ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή από όλη τη ναυτιλία, όπως επίσης ένα ξεχωριστό Ταμείο Ναυτιλιακής Βιωσιμότητας του ΙΜΟ (IMSF) για τη στήριξη των προσπαθειών των αναπτυσσόμενων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και των μικρών αναπτυσσόμενων νησιών, για την προσαρμογή τους στην πράσινη μετάβαση. Ωστόσο στον ΙΜΟ έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις περισσότερο περίπλοκες, ενώ υπάρχουν και χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και άλλες που αντιδρούν στην επιβολή μιας εισφοράς.

Δηλώσεις. Στο πρόσφατο πάντως 14ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου να εκφράσουν τη στήριξή τους στην πορεία απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και στην πράσινη μετάβαση. Μιλώντας στο συνέδριο ο Arsenio Dominguez, γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, τόνισε ότι η απόφαση του Οργανισμού του περασμένου Ιουλίου ήταν ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. «Θα υπάρξουν συμβιβασμοί, αλλά οι ομάδες μας δουλεύουν από κοινού προκειμένου να καταλήξουμε σε έναν ενιαίο, καθολικά εφαρμόσιμο μηχανισμό», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να εργαστούμε από κοινού για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλία μας». «Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την πραγματική, κατάλληλη συμμόρφωση με τους κανόνες. Η τεχνογνωσία μας μπορεί να αποβεί χρήσιμη στους νομοθέτες. Στηρίζουμε τη στρατηγική του IMO για τις εκπομπές θερμοκηπίου» τόνισε η Μ. Τραυλού.

Ο Emanuele Grimaldi, πρόεδρος του ICS και διεθύνων συμβουλος του Grimaldi Group, τόνισε στο ίδιο συνέδριο ότι «η πορεία μας δεν θα είναι εύκολη, καθώς η απανθρακοποίηση είναι περίπλοκη αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη επανάσταση, και το κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ολοένα και θετικότερο. Καμία λύση δεν πρέπει να απορριφθεί ευθύς εξαρχής, γιατί οι λύσεις ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το πλοίο».

Ο Δημήτρης Φαφαλιός, πρόεδρος της INTERCARGO, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη βούλησης από τους πλοιοκτήτες προκειμένου να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, αλλά χρειάζονται συνεργασίες. «Σήμερα, η ναυτιλία είναι ο μόνος τομέας με τόσο αυστηρούς κανόνες. Για το μέλλον, τα βιώσιμα βιοκαύσιμα και οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα προσφέρουν προοπτική, αρκεί να υποστηρίζονται από σωστούς νόμους» είπε ο Δ. Φαφαλιός.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00