Tuesday, November 5, 2024
Home » Στηρίζει τη ΡΑΕΚ για το «ενδέχεται» και τον τουρκικό κίνδυνο ο Παπαναστασίου – Στη Βουλή η μελέτη

Στηρίζει τη ΡΑΕΚ για το «ενδέχεται» και τον τουρκικό κίνδυνο ο Παπαναστασίου – Στη Βουλή η μελέτη

0 comments

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς της Βουλής για πλημμελή ενημέρωσή της, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου παρέδωσε νωρίτερα σήμερα στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη ένα αντίτυπο της μελέτης κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector.

Στηρίζει τη ΡΑΕΚ

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας βαραίνει τον Φορέα Υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ, μέσω του Great Sea Interconnector) και ότι στηρίζει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως καθορίστηκε από την ΡΑΕΚ για αυτό το θέμα.

Για το θέμα του Great Sea Interconnector και ειδικότερα για το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «το ρίσκο είναι στον νέο φορέα υλοποίησης». Η δήλωση αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού προφανώς συνιστά στήριξη στην πρόθεση ης ΡΑΕΚ να μην αφαιρέσει από τη ρυθμιστική απόφαση την έκφραση «ενδέχεται», σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να εξασφαλιστεί οικονομικά ότι θα ανακτήσει όλες του τις δαπάνες ακόμα και αν η Τουρκία παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

Εκ μέρους της ΡΑΕΚ ο πρόεδρος Ανδρέας Πουλλικκάς είπε ότι το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου δεν είναι ρυθμιστικό, δηλαδή δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ρυθμιστικής αρχής, αλλά των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

«Πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση από το κράτος, διότι είναι μη ρυθμιστικό θέμα», ανέφερε ο κ. Πουλλικκάς. «Από τη στιγμή που το κράτος θα αποδεχθεί ότι υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο, θα το λάβει υπόψη η ΡΑΕΚ όταν θα πάρει τελική απόφαση». Τονίστηκε επίσης ότι η λέξη «ενδέχεται» στη ρυθμιστική απόφαση είναι πολύ σημαντική, διότι δεν προκαθορίζει την απόφαση της ΡΑΕΚ, προς καμία κατεύθυνση.

Ο κ. Πουλλικάς σημείωσε ακόμα πως σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο για γεωπολιτικούς λόγους, το κράτος πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την ανατροπή και αφότου το αναγνωρίσει η ΡΑΕΚ θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις διατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συμπεριληφθεί αυτό το κόστος και να ανακτήσει τα έξοδά του ο φορέας υλοποίησης.

Ο ίδιος είπε ότι η ΡΑΕΚ έδωσε στον ΑΔΜΗΕ έξι σημεία βελτίωσης του πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεσης, εκ των οποίων δύο δεν έγιναν αποδεκτά από τον φορέα υλοποίησης. Αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό μελέτη από πλευράς ΡΑΕΚ τα δύο αυτά σημεία.

Τι είπαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε διαφάνηκε πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ενέργειας ως προς τις αποφάσεις για το έργο των 2 δισ. ευρώ.Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή υπέδειξε πως δεν μπορούν να καθοριστούν σε αυτή τη φάση οι επιπτώσεις στην οικονομία από την εκτέλεση του έργου, καθότι εκκρεμούν μελέτες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή αξιολογηθεί και δεν υπάρχουν τελικές ρυθμιστικές αποφάσεις. Όπως είπε, δεν γνωρίζουν τη συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τους οργανισμούς που θα χρηματοδοτήσουν το έργο και δεν ξέρουν τη μετοχική δομή της εταιρείας που θα λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης. Είπε ακόμα πως είναι εξαιρετικά ουσιώδες να αξιολογηθεί η όποια επίπτωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε πως η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και επομένως δεν τίθεται θέμα να το υλοποιήσει η πολιτεία, καθώς η διασύνδεση είναι σε εξέλιξη, με την κατασκευή του καλωδίου στη Νορβηγία. Τόνισε πως δεν υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία με το υπουργείο Οικονομικών και ότι σύντομα θα διευκρινιστούν πολλές πτυχές γύρω από την υλοποίηση της διασύνδεσης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More