Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την Πέμπτη η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία -αν εγκριθεί- θα επιβάλλεται έκτακτο τέλος αλληλεγγύης σε πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) για τα φορολογικά έτη 2024 και 2025, για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ανόδου του πληθωρισμού κατά την τελευταία τριετία και των συνακόλουθων διαδοχικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης σχεδίων στήριξης δανειοληπτών με πόρους οι οποίοι θα προέρχονται από την επιβολή έκτακτου τέλους επί των απροσδόκητων κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Όπως υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, με την πρόταση επιδιώκεται η δικαιότερη κατανομή των οικονομικών επιπτώσεων εντός της κοινωνίας, οι οποίες έχουν προκύψει από την άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων από το 2022 και εντεύθεν.
Υπέρ της πρότασης νόμου τάσσονται το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να μεταφέρουν τις θέσεις τους κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών διαφώνησε με την πρόταση νόμου, καθώς, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για να καταλήγουν τα έσοδα από τη φορολογία για συγκεκριμένο σκοπό. Όπως είπε, τα έσοδα εμπίπτουν στην αρχής της καθολικότητας και θα πρέπει να αποφεύγεται να καθορίζεται πού θα καταλήγουν τα έσοδα.
Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, λέχθηκε πως η πρόταση αντιμετωπίζει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που αφορούν το ζήτημα της καθολικότητας και της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση, καθώς θα επιβληθεί, είπε, 3η φορολογία στις τράπεζες. Ανέφερε ότι είναι σημαντική η κερδοφορία των τραπεζών, καθώς προσμετρούνται στα κεφάλαια τους και θωρακίζουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος. Είπε, επίσης, πως υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, στην Ουκρανία και τη Μέση Αναστολή, καθώς και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σημείωσε ακόμα πως η ΕΚΤ προειδοποίησε τις τράπεζες πως θα πρέπει να είναι θωρακισμένες με κεφάλαια για να απορροφήσουν τυχόν ζημίες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως οι τράπεζες στην Ισπανία επιβαρύνονται με 25% φορολογίες, στη Λετονία με 20%, στην Τσεχία με 21% και στη Λιθουανία με 15%. «Εδώ κρίνεται η πολιτική βούληση και όχι εάν είναι καλό το νομοθέτημα. Υπάρχει μια προσπάθεια κωλυσιεργίας και προστασίας» σημείωσε.
Υπέδειξε πως με την πρόταση νόμου αποδίδεται δικαιοσύνη, καθώς οι κυπριακές τράπεζες έκαναν υπερκέρδη, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να φορτωθούν με δυσβάστακτες δόσεις.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της πρότασης στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τύχει περαιτέρω βελτίωσης η πρόταση. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ζήτησε την κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων από το Τμήμα Φορολογίας. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έγιναν στην πρόταση δεν υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας.
Πηγή: philenews.com