Friday, November 22, 2024
Home » ΣΕΚ – Μάτσας: Αυξήσεις, 100% ΑΤΑ ως το καλοκαίρι, ωριαίος κατώτατος μισθός

ΣΕΚ – Μάτσας: Αυξήσεις, 100% ΑΤΑ ως το καλοκαίρι, ωριαίος κατώτατος μισθός

0 comments

Σαφής και κατηγορηματικός ως προς τις βασικές διεκδικήσεις της ΣΕΚ το επόμενο διάστημα ήταν ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας, Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας κατά τις εργασίες της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης της ΣΕΚ, που πραγματοποιήθηκε χθες, αλλά και αργότερα στους δημοσιογράφους.

Κωδικοποιημένα, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως η ΣΕΚ διεκδικεί τα εξής:

  1. Αύξηση των μισθών: Η κυπριακή οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 3,7%, είπε, «αλλά η πορεία της οικονομίας δεν αντανακλάται στο ύψος των μισθών και, ως εκ τούτου, μία από τις βασικές συνιστώσες οι οποίες προωθούνται μέσα από την πολιτική αιτημάτων παραπέμπει στην αύξηση των μισθών».
  2. Διατήρηση του 38ωρου ως βασικού σημείου αναφοράς στην απασχόληση. Η όποια υπερωριακή εργασία θα πρέπει να αμείβεται ανταποδοτικά.
  3. Ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι του ’25 να έχει αποκατασταθεί πλήρως (σ.σ. 100% του πληθωρισμού) και να εφαρμόζεται για το σύνολο των εργαζομένων.
  4. Αύξηση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, με δεδομένο ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση του διάμεσου μισθού, ο οποίος διασυνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού.
  5. Απόδοση του εθνικού κατώτατου μισθού στη βάση της ωριαίας εργασίας των εργαζομένων και σύνδεσή του με την ΑΤΑ.
  6. Πραγματική και ουσιαστική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τομείς ή σε επιχειρήσεις όπου εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις.
  7. Επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουμε το σύνολο της αγοράς εργασίας.

Φορολογικό – Συνταξιοδοτικό

Ο γ.γ. της ΣΕΚ τόνισε πως «είναι σημαντικό να αναδείξουμε για ακόμα μία φορά ότι ανησυχούμε γιατί οι διαδικασίες (για τη φορολογική μεταρρύθμιση) τρέχουν με αργούς ρυθμούς».

«Επαναφέρουμε», πρόσθεσε, «τη θέση που η ΣΕΚ έχει αναδείξει εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με την ανάγκη της συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, για να διασφαλίσουμε ότι μετατίθεται η φορολογική επιβάρυνση στη ρύπανση, για να πετύχουμε τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης, σε αντίθεση με την αποφόρτιση της φορολόγησης της εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το οικογενειακό εισόδημα και τη σύνθεση της οικογένειας».

Είπε ακόμα ότι «θέτουμε επιτακτικά την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, για να διασφαλίσουμε ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, διασυνδέοντας το συνταξιοδοτικό σύστημα με τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών, που αφορά τα Ταμεία Προνοίας, όπως και με τον τρίτο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών, που αφορά τις ιδιωτικές ασφάλειες, καθορίζοντας το πλαίσιο που θα διασφαλίζει τους εργαζομένους που θα επιλέξουν και αυτή τη συμπληρωματική μορφή ασφάλισης, όπως βέβαια και το θέμα της πολιτικής που διασυνδέεται με την οικονομική πορεία του ΤΚΑ και την επενδυτική του δραστηριότητα, με τρόπο που θα κατοχυρώνει τη βιώσιμη του ανάπτυξη και θα μπορεί να δώσει ανταποδοτικά οφέλη στους συμβαλλόμενους».

Για την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, ο κ. Μάτσας επισήμανε «την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας διαλόγου για επανακαθορισμό και αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, καθώς η καταγραφή της πρακτικής το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει ότι προκύπτει μεγάλη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, λόγω της παραχώρησης -ανεξέλεγκτα σε πολλές περιπτώσεις- αδειών για εργασία εργαζομένων από τρίτες χώρες, εδραιώνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ανάμεσα σε εργαζομένους και ανάμεσα σε επιχειρήσεις».

Δεν μειώνουν την ανταγωνιστικότητα οι μισθοί

O κ. Μάτσας επισήμανε ακόμα ότι έχει ξεκαθαρίσει και στην έκθεση Ντράγκι ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επηρεάζεται από τους μισθούς, δεν επηρεάζεται από τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά εργασίας, αλλά επηρεάζεται από την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, από την επένδυση στις δεξιότητες, από την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Πράγμα, πρόσθεσε, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από την πρόσφατη απόφαση των αρχηγών των κρατών μελών στην άτυπη σύνοδο της Βουδαπέστης πριν από δύο εβδομάδες, όπου επιτακτικά διασυνδέεται η ανταγωνιστικότητα και η πολιτική προώθηση της ανταγωνιστικότητας με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στη βάση και της αξιοπρέπειας και της ποιότητας της εργασίας.

«Η Οδηγία (για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων) έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει αυτή την στόχευση και να ενισχύσει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά και υποστηρικτικά στην επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μόνο εννέα κράτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από το στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (80%). Άρα, η πρόκληση αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών», σημείωσε.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More