Monday, October 28, 2024
Home » Πόσες εταιρείες «γεννήθηκαν» στην Κύπρο και πόσες «πέθαναν», με στοιχεία Eurostat

Πόσες εταιρείες «γεννήθηκαν» στην Κύπρο και πόσες «πέθαναν», με στοιχεία Eurostat

0 comments

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το 2022, δημιουργήθηκαν περισσότερες εταιρείες παρά διαλύθηκαν, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσίευσε η Eurostat, ως καταγραφή λεπτομερών στοιχείων για τη «δημογραφική» διάρθρωση των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαιρέσεις ήταν η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Πολωνία και η Γερμανία, όπου τα ποσοστά «θανάτων» των επιχειρήσεων ήταν υψηλότερα από τα ποσοστά «γεννήσεων».

Τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων επιχειρήσεων καταγράφηκαν στη Λιθουανία (18,3%), στην Πορτογαλία (16,7%) και στην Εσθονία (16,6%). Στην Κύπρο το ποσοστό γεννήσεων επιχειρήσεων ήταν 9,83%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (6,2%), στη Δανία (7,4%) και στην Ιταλία (7,9%). Η γέννηση νέων επιχειρήσεων θεωρείται συχνά ως ένας από τους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι γεννήσεις επιχειρήσεων θεωρείται ότι αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα του πληθυσμού των επιχειρήσεων μιας χώρας, υποχρεώνοντάς τους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί ενόψει του νεοεμφανιζόμενου ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, τονώνουν την καινοτομία και διευκολύνουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ενώ συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας σε μια οικονομία.

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων επιχειρήσεων καταγράφηκαν στην Εσθονία (25,1%), στη Βουλγαρία (20,6%) και στην Ιρλανδία (15,6%), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (3,1%), Βέλγιο (5,2%) και Κύπρο (5,8%).

Ακτινογραφία επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ευρώπη αποτελούνταν από 26,20 εκατ. ενεργές επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, 3,95 εκατ. στον τομέα των κατασκευών και 2,45 εκατ. στον τομέα της βιομηχανίας.

Ουσιαστικά, πάνω από τα τρία τέταρτα (80,4%) όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματική οικονομία ήταν στον τομέα των υπηρεσιών, παρέχοντας εργασία σε πάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού απασχολούμενων ατόμων.

Οι υπηρεσίες αντιπροσώπευαν μεταξύ 65,5% του αριθμού όλων των επιχειρήσεων στην επιχειρηματική οικονομία στη Σλοβακία και 87,6% του συνόλου στο Λουξεμβούργο. Όσον αφορά τη συμβολή του στην απασχόληση, ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσώπευε το 57,2%.

Στην Κύπρο οι ενεργές επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών ήταν 73,26 χιλ. και οι εργαζόμενοι 298,41 χιλ., στον τομέα των κατασκευών οι ενεργές επιχειρήσεις ήταν στις 10 χιλ. και οι εργαζόμενοι στις 37,52 χιλ. και στον τομέα της βιομηχανίας οι ενεργές επιχειρήσεις ήταν 5,41 χιλ. και οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στις 42,47 χιλ.

Αντίθετα, μόνο το 7,5% των ενεργών επιχειρήσεων στην ΕΕ βρέθηκε στη βιομηχανία, παρόλο που αυτές οι επιχειρήσεις παρείχαν εργασία σε περισσότερα από 33 εκατομμύρια άτομα (21,0% της συνολικής απασχόλησης στην επιχειρηματική οικονομία). Το μέσο μέγεθος των βιομηχανικών επιχειρήσεων (όπως μετράται ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων) ήταν σημαντικά υψηλότερο στη βιομηχανία από ό,τι για τις υπηρεσίες. Πράγματι, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις απασχολούσαν 13 άτομα κατά μέσο όρο στα 27 κράτη μέλη, έναντι μέσου όρου 4 ατόμων για υπηρεσίες.

Ο μέσος αριθμός απασχολουμένων στις κατασκευές ήταν ο χαμηλότερος, με 3 άτομα ανά επιχείρηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό απασχόλησης στις νέες επιχειρήσεις ήταν 2,33% στην Ευρώπη και 2,01% στην Κύπρο. Στις υπόλοιπες χώρες ψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία 5,78%, Πορτογαλία 5,77%, Ελλάδα 6,77%, Σλοβακία 4,62% και τα πιο χαμηλά Φιλανδία 0,92%, Γερμανία 1,14%, Αυστρία 1,28%, Σουηδία 0,64%.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More