Οι φουρτούνες για το κράτος από το ναυάγιο της συμφωνίας με την Kition για τη δήθεν επένδυση του €1,2 δισ. σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας δεν λένε να κοπάσουν, αφού ανοίγει ξανά το θέμα των εργαζομένων, με αφορμή την απόλυση 15 ατόμων από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου (ΑΝΕΤΕΛ), οι οποίοι διεκδικούν επαναπρόσληψη ή αποζημιώσεις.
Μέσω ανακοίνωσης οι 15 εργαζόμενοι, που έλαβαν επιστολές απόλυσης στις 31 Ιουλίου, κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία σε βάρος τους και ζητούν όπως αξιοποιηθούν στα έργα που εξαγγέλθηκαν στη μαρίνα ή να λάβουν «δίκαιη αποζημίωση», ώστε να έχουν την ευκαιρία να βρουν νέα εργασία, υποδεικνύοντας πως αρκετοί από τους απολυθέντες είναι χαμηλόμισθοι.
Στηρίζοντας την απόφαση της ΑΝΕΤΕΛ, ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια τοποθέτησής του σε κάποια θέση, κατά τη μεταβατική περίοδο των τριών μηνών που αποφασίστηκε, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, πως κάποιοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, αλλά πληρώνονταν για τρεις μήνες. Σημείωσε, επίσης, πως στη σύσκεψη της 3ης Ιουνίου, στην παρουσία και του υπουργού Εργασίας, ξεκαθαρίστηκε στους εργαζόμενους πως θα εργοδοτηθούν όλοι κατά την μεταβατική περίοδο και πως σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αντικείμενο εργασίας θα αποδεσμευτεί. «Στην πορεία, όταν είδαμε ποιοι εργοδοτούνται, διαπιστώσαμε, ας πούμε, πως ένα άτομο δεν πηγαίνει καν δουλειά. Υπήρχαν άτομα που δεν εργοδοτούνταν στο λιμάνι και στη μαρίνα, αλλά σε κάποιες δραστηριότητες τηςKition, που είχαν σχέση, για παράδειγμα, με κατασκευαστικές εργασίες (construction).Αυτοί δεν είχαν αντικείμενο εργασίας και για τρεις μήνες δεν έκαναν τίποτα. Υπήρχαν, επίσης, κάποιοι που δεν είχαν δουλειά να κάνουν και ήταν πολύ υψηλόμισθοι.Κάποιος εξ αυτών είχε μισθό €11.000. Η Αρχή Λιμένων, εξάλλου, ξεκαθάρισε πως έχει τον δικό της διευθυντή και πως δεν μπορεί τοποθετήσει αυτόν της Kition. Συνεπώς, σε αυτό το άτομο τερματίστηκε η σύμβαση».
Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, σε κάποια άλλα άτομα δόθηκε η δυνατότητα να εργοδοτηθούν σε άλλα πόστα, ωστόσο, απάντησαν «πως δεν ξέρουν εάν θέλουν», με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι θέσεις με άλλους εργαζόμενους. «Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που υπήρχαν», υπέδειξε και έφερε ως παράδειγμα τρεις εργάτες που μεταφέρθηκαν στη μαρίνα, αφού προέκυπταν νομικά κωλύματα από ενδεχόμενη εργοδότησή τους στο λιμάνι. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο financial controller της Kition, o οποίος δέχθηκε, για να μην απολυθεί, ν’ αναλάβει άλλα καθήκοντα ως οικονομικός λειτουργός στο λιμάνι. Κάναμε κάθε προσπάθεια για να τους εργοδοτήσουμε όλους, υπήρχε, όμως, προσωπικό που δεν είχε δουλειά να κάνει. Εμένα προσωπικά δεν αντέχει το στομάχι μου και το θεωρώ μεγάλο λάθος να ζητήσω από τους φορολογούμενους πολίτες, κάποιος να κάθεται και να πληρώνεται, ιδίως όταν είχαν τρεις μήνες στους οποίους κάθονταν και πληρώνονταν. Δεν μπορεί να παραταθεί αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμη πως γίνεται προσπάθεια για επαναπρόσληψη ενός από τους 15 έπειτα από αίτημα του Δήμου Λάρνακας, με στόχο να συνδράμει στα έργα που εξαγγέλθηκαν.
Σ’ ό,τι αφορά στο αίτημα των 15 εργαζόμενων για αποζημιώσεις, πέραν αυτών που ορίζει η νομοθεσία, ο κ. Βαφεάδης είπε πως «το θεωρώ λάθος ως προς τη σωστή διοίκηση και ως προς τους φορολογούμενους πολίτες».
Σημειώνεται πως στην ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν ήταν πως είχαν μεταφερθεί στην ΑΝΕΤΕΛ, «για μεταβατική και προσωρινή περίοδο, μέχρι τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο για το μέλλον του υπό αναφορά αναπτυξιακού έργου». Αντίθετα, υποδεικνύουν, «παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών ότι το εργασιακό μας μέλλον θα διασφαλιστεί, μας ανακοινώθηκε αιφνίδια ο τερματισμός της εργοδότησής μας από την ΑΝΕΤΕΛ στις 31 Ιουλίου 2024, προτού παρθεί οποιαδήποτε απόφαση σε πολιτικό επίπεδο για το μέλλον του υπό αναφορά αναπτυξιακού έργου».Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως έπρεπε ν’ αξιοποιηθούν, έστω και με προσωρινή απασχόληση, στα έργα που εξαγγέλθηκαν από το κράτος και ανακοίνωσαν πως στην προσπάθειά τους να δικαιωθούν είχαν συναντήσεις με τον δήμαρχο, τους βουλευτές Λάρνακας αλλά και με την πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, που «έδειξαν κατανόηση στο αίτημά τους».
Στ. Στεφάνου: Σκάνδαλο η συμφωνία για το πλαφόν
Στο λιμάνι Λάρνακας βρέθηκε χθες και ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της Αρχής Λιμένων. Στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως διαχρονική θέση του κόμματος είναι πως τα λιμάνια πρέπει να τα διαχειρίζεται η ΑΛΚ. «Έχει την εμπειρία και τη δυνατότητα γι’ αυτή την ανάπτυξη, που είναι διπλά σημαντική για την Κύπρο που είναι ένα απομονωμένο νησί στην ανατολική Μεσόγειο, ημικατεχόμενο μάλιστα, άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό το κράτος μέσω της ΑΛΚ να σχεδιάζει, ν’ αναπτύσσει και να διαχειρίζεται τα λιμάνια».
Ο κ. Στεφάνου ενημερώθηκε για την πρόταση της ΑΛΚ ν’ αναπτύξει με δικούς της πόρους το λιμάνι, αλλά και τη μαρίνα Λάρνακας. «Έχουμε πει ότι όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ΑΛΚ, ειδικά για το λιμάνι,θα ξανασυναντηθούμε για να ενημερωθούμε για το ποιες είναι οι σκέψεις και πώς μπορεί να προχωρήσει αυτός ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας και για την πόλη αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του τόπου».
Αναφερόμενος στο πλαφόν που επιβλήθηκε στις δραστηριότητες του λιμανιού Λάρνακας, με αντίστοιχες αποζημιώσεις, εάν παραβιαστεί, στην ανάδοχη εταιρεία του λιμανιού Λεμεσούέκανε λόγο για συμφωνία σκάνδαλο, που πρέπει να διερευνηθεί. «Είναι απαράδεκτο, είναι εις βάρος του λιμανιού Λάρνακας και θα το βρούμε μπροστά μας τώρα που συζητούμε για το πώς θα γίνει η διαχείρισή του. Μας είχε λεχθεί ότι έκανε προσπάθειες η κυβέρνηση να τερματίσει αυτή την πρόνοια και αυτό που έχουμε ακούσει, έμεινε να το διασταυρώσουμε, είναι ότι στο Δικαστήριο φαίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει χάσει την υπόθεση», υπέδειξε.
Πηγή: philenews.com