Καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα αναμένουν για το 2024 τρεις στις πέντε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και των προμηθευτών τους, καθώς σε θετική πορεία βρίσκεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος με τις προσδοκίες να εμφανίζονται αισιόδοξες για το μέλλον. Ωστόσο την ίδια στιγμή δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι συνεχίζεται η μείωση του όγκου πωλήσεων σημειώνοντας ότι η εικόνα αυτή σχετίζεται άμεσα με την επίδραση των ανατιμήσεων στη ζήτηση.
Σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG, του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα στελέχη των επιχειρήσεων (σουπερμάρκετ και προμηθευτών) αναμένουν μείωση του όγκου πωλήσεων το α’ εξάμηνο του2024 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 με παράλληλη αύξηση της αξίας των πωλήσεων. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη την περίοδο 15 έως 31 Ιανουαρίου 2024 σε 130 ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (λιανεμπόριο – αλυσίδες σουπερμάρκετ και προμηθευτές FMCG) από τη γενική διεύθυνση και τα τμήματα marketing, πωλήσεων, αγορών και οικονομικών έδειξε ότι σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η αξία των πωλήσεων του κλάδου θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο (έναντι 80% στην προηγούμενη μέτρηση), με ένα μικρό ποσοστό 15% οι οποίοι θεωρούν ότι θα παρουσιάσει μείωση. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 1,6% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2024 – Ιούνιος 2024 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2023. Αντίθετα, τα στελέχη αναμένουν μείωση του όγκου πωλήσεων το α’ εξάμηνο του 2024 (-1,4%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023, η οποία είναι μάλιστα εντονότερη οριακά αυτής της προηγούμενης μέτρησης (-1,1%). Η διαφορά αυτή αποδίδεται στις πληθωριστικές τάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες, με τους καταναλωτές να προσαρμόζουν τη δαπάνη τους στο αντίστοιχο επίπεδο τιμών.
Βελτίωση
Την ίδια στιγμή η αρνητική τάση που καταγράφηκε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το 2022 και το 2023, οριακά διατηρείται όπως δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας έρευναςαλλά με ξεκάθαρα βελτιούμενη τάση. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024 το 35%των στελεχών των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο βελτιώθηκε και η πλειοψηφία σε ποσοστό 38% ότι χειροτέρεψε. Η μέτρηση αυτή είναι η τρίτη καλύτερη σε σχέση με την μέτρηση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2017 που πραγματοποιείται ημελέτη και η καλύτερη της τελευταίας 3ετίας.
Παράλληλα το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει πιο βελτιωμένη εικόνα, η οποία οφείλεται στο συνδυασμό των εκτιμήσεων των στελεχών αναφορικά με τις πωλήσεις, τις τιμές αλλά και τις οικονομικές συνθήκες. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 58% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2024, ενώ 17% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος, είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων (σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις) αναμένουν κάποια μικρή κερδοφορία το 2024, ενώ λιγότερες από δυο στις δέκα αναμένουν ζημιές. Επίσης τα στελέχη των επιχειρήσεων διατύπωσαν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τους παράγοντες που έχουν επίδραση στις ανατιμήσεις και από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι ως τους τρεις βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές και το 2024 θεωρούν ότι είναι το κόστος των μεταφορικών σε ποσοστό 85%, οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών για το 75%, ενώ το κόστος ενέργειας για το 60%.