Στο ανοικτό μέρος της συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι τελικά η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προκήρυξη προσφορών μεταξύ εργολάβων που ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τα έργα στην προβλήτα του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό αλλά και για τις άλλες χερσαίες υποδομές που απαιτούνται. Ο κ. Παπαναστασίου απέδωσε την απόφαση για προκήρυξη προσφορών στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στη διαδικασία και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει πρόταση.
Ωστόσο, πληροφορίες από διάφορες πηγές αναφέρουν ότι στη φάση που η συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών αναφέρθηκε πως η οικονομική πρόταση προς την ΕΤΥΦΑ από τους υπεργολάβους που συνεργάζονταν μέχρι τον περασμένο Μάρτιο με την κινεζική CPP κρίνεται ασύμφορη. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι αναφέρθηκε πως η διαφορά μεταξύ της αποτίμησης του κόστους των εργασιών (που απέμειναν να γίνουν) στο συμβόλαιο ΕΤΥΦΑ – CPP και των οικονομικών απαιτήσεων των υπεργολάβων για αυτές τις εργασίες είναι μεγάλη, γι’ αυτό και θα προκηρυχθούν προσφορές.
Κάλεσμα από την ΕΤΥΦΑ
Όμως, πληροφορίες του Φιλελευθέρου από το περιβάλλον της κοινοπραξίας των υπεργολάβων VPSM (Μultimarine και Spanopoulos) αναφέρουν πως δεν κατατέθηκε εκ μέρους τους καμία οικονομική προσφορά για την εκτέλεση του εναπομείναντος έργου, ούτε έγινε διαπραγμάτευση για μια κοινή συναινέσει συμφωνία επί του οικονομικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΕΤΥΦΑ ενημέρωσε γραπτώς την κοινοπραξία VPSM, στις 19 Ιουλίου, ότι, μετά τη διακοπή, εκ μέρους της, της σύμβασης με την κοινοπραξία CMC (CPP), ενεργοποιείται από την ίδια μία ρήτρα στο συμβόλαιό της με την κινέζικη εταιρεία, η οποία προφανώς κρίθηκε από τους νομικούς συμβούλους ότι της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τους υπεργολάβους για ολοκλήρωση του έργου στο Βασιλικό, χωρίς νέα διαδικασία προσφορών. Από άλλες νομικές πηγές πληροφορούμαστε ότι υπάρχει και η άποψη πως η συγκεκριμένη ρήτρα στο συμβόλαιο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από την ΕΤΥΦΑ για αποφυγή χρονοβόρων προσφορών, καθώς δεν πληρούνται κάποιοι όροι που προβλέπονται.
Μετά από την ειδοποίηση της ΕΤΥΦΑ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών της ΕΤΥΦΑ με αντιπροσωπία των υπεργολάβων, στις 25 Ιουλίου, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε από τις εταιρείες το συνολικό έργο -προβλήτα και χερσαίο τμήμα-, οι εναπομείνασες εργασίες και άλλες πληροφορίες. Στην ίδια συνάντηση, η κοινοπραξία VPSM ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΤΥΦΑ για το συμβόλαιο που είχαν οι δύο υπεργολάβοι με την κινεζική εταιρεία για τα έργα που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας, κάποια από τα οποία ολοκλήρωσαν και κάποια όχι, αφού η CPP τερμάτισε τη συνεργασία τους τον Μάρτιο.
40-45 εκατ. η προβλήτα!
Άλλες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από το συμβόλαιο που είχε υπογράψει η CPP με τους υπεργολάβους διεφάνη ότι το κόστος που προέβλεπε το αρχικό συμβόλαιο προς όφελος της κινεζικής εταιρείας για τα έργα στο Βασιλικό ήταν σημαντικά μικρότερο από το κόστος του ίδιου έργου που προβλέπει το συμβόλαιο που υπέγραψε η ίδια η CPP με τους δύο υπεργολάβους της. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει την αντίληψη που έχουν σχηματίσει πολλοί ότι η CPP και η ΕΤΥΦΑ υπέγραψαν ένα συμβόλαιο που δεν ανταποκρινόταν (υποτιμολογούσε) το πραγματικό κόστος των εργασιών που προέβλεπαν οι όροι και οι προδιαγραφές του κυρίως συμβολαίου που υπογράφηκε το 2019. Δυνατό όμως, το συμβόλαιο να προέβλεπε αυξημένα ή υπερβολικά ποσά για άλλα τμήματα του έργου (πχ το πλοίο) και λιγότερα από τα αναγκαία για την προβλήτα ή τις χερσαίες υποδομές.
Από διάφορες πηγές πληροφορούμαστε ότι το συνολικό ποσό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP για την προβλήτα ήταν λίγο πάνω από 40 εκατ., ποσό που εμπειρογνώμονες του κλάδου θεωρούν πολύ χαμηλό/ανεπαρκές. Από αυτό το ποσό, εκτιμάται ότι δεν έχουν δαπανηθεί περίπου 30 εκατ. ευρώ. Όμως, με βάση τη γραπτή συμφωνία που είχε κάνει η κινεζική εταιρεία με τους υπεργολάβους, οι εργασίες που απομένουν κοστολογούνται σε περίπου 60 εκατ. Δηλαδή, συνολικά, με βάση τη συμφωνία CPP-υπεργολάβων το τελικό κόστος της προβλήτας θα ανερχόταν κοντά στα 70-75 εκατ. ευρώ και όχι 40-45 που είχε συμφωνηθεί με την ΕΤΥΦΑ το 2019.
– Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο παρουσίας του στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα, βράδυ Τρίτης, ο γενικός γραμματέας τουΑΚΕΛ είπε πως ενώ η Κυβέρνηση παρουσίαζε το plan b για τις εργασίες στο Βασιλικό ως μια απλή και γρήγορη λύση, στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας ο υπουργός είπε πως θα πάνε σε προσφορές. Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε γιατί λεγόταν έως πρόσφατα πως θα προχωρούσαν τα έργα τάχιστα με τους σημερινούς υπεργολάβους, ενώ τώρα λέγεται πως θα προκηρυχθούν προσφορές, για τις οποίες εκτίμησε ότι θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, δεδομένων και των διαδικασιών στην Κύπρο και της ευχέρειας για προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.
Πηγή: philenews.com