Η αυξημένη έμφαση στη βιωσιμότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον έχει γίνει πλέον πραγματικότητα και για τον κόσμο του Ανθρώπινου Δυναμικού, μέσα από την έννοια της βιώσιμης εργασίας.
Οι οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη να υιοθετήσουν τη βιώσιμη εργασία, η οποία ενσωματώνει αρχές όπως ο καλός σχεδιασμός θέσεων εργασίας, η βέλτιστη απόδοση εργαζομένων, η αυτονομία και ο έλεγχος, καθώς και η θετική επίδραση στους ανθρώπους, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Για να καλλιεργήσουν και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές εργασίας, οι οργανισμοί πρέπει να εστιάσουν στη βελτιστοποίηση της διαμόρφωσης του εργατικού δυναμικού, να ενσωματώσουν έναν ουσιαστικό και πραγματικό σκοπό και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων.
Στρατηγική Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού
Καθώς οι απαιτούμενες δεξιότητες στους οργανισμούς εξελίσσονται ραγδαία, απαιτείται μια στροφή από την παραδοσιακή προσέγγιση «άτομα για θέσεις» προς μια που δίνει προτεραιότητα στις δεξιότητες. Οι οργανισμοί πρέπει να αντιστοιχίζουν δεξιότητες με καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς αλλαγές στις ανάγκες και αξιοποιώντας ταυτόχρονα δεδομένα και εργαλεία ανάλυσης για να φτάσουν στη στρατηγική ευθυγράμμιση των διαθέσιμων δεξιοτήτων με τις ανάγκες του οργανισμού.
Αυτή η προσέγγιση προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενισχύει την ανάπτυξη, τη δέσμευση και τη διατήρηση των εργαζομένων. Ένας οργανωτικός σχεδιασμός που δίνει προτεραιότητα στις δεξιότητες μπορεί να φέρει ποικιλία στο εργασιακό περιβάλλον, εστιάζοντας παράλληλα στις δεξιότητες που οι εργαζόμενοι μπορούν να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν, για να επιδιώξουν μια υποσχόμενη και ικανοποιητική επαγγελματική πορεία εντός του οργανισμού.
Ο σκοπός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της Πρότασης Αξίας Εργαζομένου (EVP) και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση ταλέντων. Ωστόσο, ο σκοπός δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα επιφανειακό σύνθημα. Πρέπει να ενσωματωθεί βαθιά στην εμπειρία των εργαζομένων και στις λειτουργίες και την κουλτούρα του οργανισμού. Οι οργανισμοί πρέπει να συνδυάζουν τον σκοπό τους με τις στρατηγικές δεσμεύσεις ESG, όπως τους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές, μείωση περιβαλλοντικού αντίκτυπου, και να εμπλέκουν ενεργά τους εργαζομένους στη συνεισφορά προς αυτούς τους στόχους. Οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ενσωμάτωση του σκοπού στην εμπειρία των εργαζομένων, ξεκινώντας από τη διαδικασία της πρόσληψης και επεκτείνοντας στις καθημερινές λειτουργίες μέχρι και την εκπαίδευση ηγεσίας.
Προτεραιότητα στην ευημερία
Η ευημερία των εργαζομένων έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι οργανισμοί αναγνωρίζουν τη σημαντικότητά της σε θέματα που αφορούν δέσμευση, παραγωγικότητα και διατήρηση προσωπικού. Οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα σε θέματα ψυχικής υγείας και ευημερίας εργαζομένων στο μέλλον. Αν και πολλοί οργανισμοί έχουν ήδη υιοθετήσει πρωτοβουλίες ευημερίας, συχνά παραμένουν μεμονωμένες και δύσκολα προσβάσιμες. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, οι οργανισμοί πρέπει να ενσωματώσουν την ευημερία στην εμπειρία των εργαζομένων, δίνοντας εύκολη πρόσβαση. Η δημιουργία ενός εσωτερικού δικτύου υποστηρικτών ευημερίας μπορεί επίσης να αποτελέσει αποτελεσματική προσέγγιση, ενδυναμώνοντας τους εργαζομένους να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο και παρέχοντας πολύτιμη ανατροφοδότηση στο Ανθρώπινο Δυναμικό.
Με τα θέματα ESG να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις δράσεις ενός οργανισμού σχετικά με τις δραστηριότητες ESG μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο δέσμευσής τους.
Οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν τη μοναδική θέση ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ στρατηγικής και ανθρώπων, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση των αρχών ESG στην κουλτούρα του οργανισμού, καθώς και σε διάφορες πτυχές όπως η εκπαίδευση, οι εσωτερικές πολιτικές, οι διαδικασίες και οι ανταμοιβές.
Καθώς οι εργαζόμενοι και τα ενδιαφερόμενα μέρη εκτιμούν όλο και περισσότερο τις δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές, το Ανθρώπινο Δυναμικό μπορεί να διασφαλίσει ότι το ESG αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής εργασίας.
Η βιώσιμη εργασία είναι μια πολυδιάστατη έννοια. Οι οργανισμοί και οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν έναν κρίσιμο ρόλο στην καλλιέργεια και προώθηση βιώσιμων πρακτικών εργασίας. Αυτές οι πρακτικές δεν βελτιώνουν μόνο την ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά συμβάλλουν και σε ένα πιο βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο εργασιακό περιβάλλον. Υιοθετώντας τις αρχές που περικλείονται στη βιώσιμη εργασία, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι έχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, αισθάνονται ένα αίσθημα σκοπού και βιώνουν αυξημένη ευημερία.
Επιπλέον, οι οργανισμοί μπορούν να ενσωματώσουν αρχές ESG στις λειτουργίες τους, ενισχύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα. Μέσα από αυτές τις αρχές, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που όχι μόνο προάγει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά και συμβάλλει θετικά στον κόσμο στον οποίο ζούμε.
* Team Member, Management Consulting, KPMG Κύπρου
Πηγή: philenews.com