Το νεότευκτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Zim Eagle παρέλαβε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η εισηγμένη στην αμερικανική κεφαλαιαγορά Navios Maritime Partners, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου. Εχει μεταφορική ικανότητα 5.3000 teu. Τα νεότευκτο containership αποτελεί μέρος ενός ναυπηγικού προγράμματος κατασκευής 11 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 63.100 teu. Πρόσφατα η εταιρεία πρόσθεσε στον στόλο της ένα ακόμη containership, το «Zim Sparrow», μεταφορικής ικανότητας επίσης 5.300 teu, έτους ναυπήγησης 2013. H Navios Maritime Partners διαχειρίζεται συνολικά έναν μεικτό στόλο από 180 πλοία, εκ των οποίων 53 είναι δεξαμενόπλοια, 47 containerships και 80 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
Σάλπαρε το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο
Ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο το παρθενικό του ταξίδι από το Μαϊάμι των ΗΠΑ το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το «Icon of the Seas» της Royal Caribbean. Το «Icon of the Seas» μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν 10.000 επιβάτες και πλήρωμα σε 20 καταστρώματα, σύμφωνα με τη Royal Caribbean, εκμεταλλευόμενο την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρουαζιέρων. Το πλοίο θα έχει ως καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ όταν είναι στο λιμάνι θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από την ξηρά, μια καθαρότερη εναλλακτική λύση έναντι της λειτουργίας των ιδιαίτερα ρυπογόνων γεννητριών. Κοστίζει σχεδόν το 1/3 των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, τουτέστιν σχεδόν 1,7 δισ. δολ. To βάρος του φτάνει σχεδόν τους 250.000 τόνους, ενώ εκείνο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζέραλντ Φορντ» είναι μόλις 100.000. Το πλοίο βαφτίστηκε λίγες μέρες πριν από τον Λιονέλ Μέσι.
Ημερίδα για το ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης»
Ημερίδα με θέμα «Διασώζεται το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης»;» διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, στις 31/1/2024. Το ιστορικό ιστιοφόρο βρίσκεται παροπλισμένο στον Πόρο, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, σε όχι καλή κατάσταση. Είχε παραχωρηθεί η χρήση του στο ΠΝ ως εκπαιδευτικού πλοίου έπειτα από απόφαση του φορέα πλοιοκτησίας του, του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι η αφύπνιση της κοινής γνώμης αλλά και η δημιουργία συστράτευσης για τη συνολική του αποκατάσταση. Το σκάφος παραγγέλθηκε το 1929 στα σκωτσέζικα ναυπηγεία Denny Brothers από τον αριστοκράτη Γουόλτερ Ράνσιμαν. Στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο το ιστιοφόρο περιήλθε στο βρετανικό ναυαρχείο και έκανε ειδικές αποστολές σαμποτέρ στη Δυτική Γαλλία. Το 1965 περνάει στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας. Μετονομάζεται σε «Ευγενίδης» καθώς ο εφοπλιστής Ευγένιος Εευγενίδης είχε αφήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως δωρεά για την αγορά του, στη διαθήκη του.