Στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, με φόντο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις τιμές του ρεύματος και τη συμβολή των ΑΠΕ, επικεντρώνει η νέα μελέτη της Alpha Bank. Οπως τονίζεται, η Ελλάδα παράγει το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει, αλλά εισάγει και εξάγει επίσης κάποια ποσότητα, ανάλογα με την εγχώρια ζήτηση. Το 2021 η χώρα παρήγαγε περισσότερες από 54.000 GWh ακαθάριστης ηλεκτρικής ενέργειας, αυξημένης κατά 13% σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία η ακαθάριστη παραγωγή έχει μειωθεί σωρευτικά.
ΑΠΕ
Σύμφωνα με στοιχεία, έως και πριν από μία δεκαετία η χώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, και κυρίως στονλιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο έως το2021 είχε σημειωθεί σημαντική μείωση, με το μερίδιό του να πέφτει στο 10%. Τοφυσικό αέριο έγινε σταδιακά βασικό καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, συμβάλλονταςκατά 41% στο μείγμα το 2021, σχεδόν διπλασιάζοντας το μερίδιό του μέσα σε μία δεκαετία.
Στον αντίποδα, το 2011 οι ΑΠΕ συνέβαλαν μόνο κατά 14% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ έως το 2021 η συμβολή τους είχε αυξηθεί επίσης σημαντικά, με το μερίδιό τους να φτάνει πλέον σε ποσοστό άνω του 40%. Συγκεκριμένα, η υδροηλεκτρική, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνέβαλαν κατά 11%, 19% και 10% αντίστοιχα και τα βιοκαύσιμα κατά 1%. Ωστόσο, αν και υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ, η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα παραμένει υψηλή.
Οπως επισημαίνεται, από το 2021 μέχρι και τα μέσα του 2022, η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού, με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, κυρίως του φυσικού αερίου, να συμβάλλουν στις ιστορικά υψηλές τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Το υψηλό κόστος κατέστησε τη χώραανάμεσα στις ακριβότερες στην ΕΕ στην ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Για να αποφευχθεί η μετακύλιση της συνολικής αύξησης του κόστους στους καταναλωτές, η χώρα έλαβε σημαντικά μέτρα και παρείχε επιδοτήσεις προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στις τελικές τιμές της ενέργειας» αναφέρει η έκθεση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ