Thursday, November 14, 2024
Home » Οι Ελληνες δουλεύουν πολύ, αλλά το βράδυ

Οι Ελληνες δουλεύουν πολύ, αλλά το βράδυ

0 comments

Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται. Για την ακρίβεια, όλη η χώρα. Η μισή διασκεδάζει και η άλλη μισή δουλεύει. Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες τουριστικές χώρες, η νύχτα γίνεται… μέρα για πολλούς εργαζομένους.

Το 2021 η χώρα μας ήταν στην 8η θέση της κατάταξης της Eurostat αναφορικά με τους εργαζομένους που απασχολούνται σταθερά τη νύχτα ως ποσοστό επί του συνολικού εργατικού δυναμικού (5,4%). Ηταν 7η στους άνδρες με 7% και 16η στις γυναίκες με 3,3%. Πρώτη ήταν η Σλοβακία με 11,1%, τέσσερις μονάδες λιγότερες από ό,τι το 2019. Αριθμός εντυπωσιακός, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης αναπτύσσει ραγδαία τη βιομηχανία της, με τις βάρδιες να είναι πλέον 24ωρες στα εργοστάσιά της. Οι βιομηχανικές νυχτερινές βάρδιες, καλύτερα αμειβόμενες από τις υπόλοιπες, συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο πόθου για πολλούς εργαζομένους.

Η πρωτιά

Στην εκ περιτροπής βραδινή εργασία τα ποσοστά μας ήταν μεγαλύτερα για τις ηλικίες 15-64 που έγινε η μέτρηση. Το 2021 (τελευταία χρονιά με επίσημα στοιχεία της Eurostat), η Ελλάδα έκανε… ατομικό ρεκόρ με 11,8%, το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι Ελληνίδες έφτασαν στην 4η θέση με 8,3%, θέση που καταλαμβάνουν και οι άνδρες, με τη διαφορά ότι το ποσοστό ανεβαίνει στο 14,3%. Στην κορυφή της εκ περιτροπής βραδινής απασχόλησης και σε άνδρες και σε γυναίκες ήταν η Πολωνία με 9,6% και 17,4%.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δουλεύει πολύ το βράδυ. Δεν εννοούμε μόνο τα μεσάνυχτα.

Η χώρα μας λειτουργεί περισσότερο όταν η πλειονότητα κοιμάται, μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 2019 ήταν το 5,9% των απασχολουμένων, σχεδόν μία μονάδα περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι πολύ πάνω από τις χώρες της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, που ήταν και οι δύο γύρω στο 3%, και μόλις 0,3% πίσω από την Ισπανία. Αριθμοί που μειώθηκαν αναγκαστικά κατά την περίοδο της COVID-19, αλλά αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο όταν ο κόσμος επανέλθει στην κανονικότητά του.

Το όνειρο πολλών είναι εργασία 8 π.μ. – 3 μ.μ. ή 9 π.μ. – 5 μ.μ. Για αρκετούς από εμάς αυτό παραμένει όνειρο. Στην Ελλάδα το 13,5% δουλεύει ή σπουδάζει (διά βίου μάθηση) στις 6 μ.μ. και το 9,2% παραμένει σε θέση εργασίας ή σπουδών και στις 8 μ.μ. Ποσοστά που μας δίνουν την τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά στην πρώτη κατηγορία και τη δεύτερη σε εκείνη της ογδόης βραδινής.

Στην κορυφή, η Ισπανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται ή σπουδάζουν στις 6 μ.μ. (18,6%), αλλά και στις 8 μ.μ. (10,9%).

24ωρο

Ποιος αντέχει; Η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα θηλαστικό ημέρας. Οχι της νύχτας. Ζούσαν τη μέρα με το φως του ήλιου και κοιμόντουσαν με το σκοτάδι. Ωστόσο, η βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα το άλλαξε αυτό. Πάμπολλες θέσεις εργασίας άρχισαν να πληρώνονται για 24 ώρες. Τότε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα βιολογικό ρολόι με 20.000 νευρώνες που κατευθύνουν το υπόλοιπο σώμα και που είχε συνηθίσει να λειτουργεί το μεταβολικό και το ανοσοποιητικό σύστημα με το φως της ημέρας, άρχισε να λαμβάνει εντολές να κάνει το ίδιο πράγμα για τη νύχτα.

Τα λεφτά το βράδυ είναι πολλά. Η ανάγκη κάνει τον άνθρωπο να αψηφά τους νόμους της φύσης.

Η προσφορά βραδινής εργασίας και στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία.

Υπάρχει σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ενωση πως όσοι είναι άνω των 55 ετών δεν εργάζονται νυχτερινές βάρδιες, αλλά δεν είναι δεσμευτική για κανένα από τα κράτη-μέλη της.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More