Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ δημοσίευσε, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το “Μέλλον”, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, έκθεση με την οποία επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η διεθνής κοινότητα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015, υπογράφοντας την Ατζέντα του 2030 που περιλαμβάνει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, την εξασφάλιση ολοκληρωμένης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ετοιμάζεται με την υποστήριξη 100 προσωπικοτήτων με διεθνή αναγνώριση, κανένας από τους 17 στόχους που έχουν θέσει για υλοποίηση μέχρι το 2030, τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε πορεία υλοποίησης αφού όπως επισημαίνεται μόνο το 16% των στόχων έχουν βελτιωθεί.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου και τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης τις κλιματικές καταστροφές και τις συνεχείς οικονομικές κρίσεις, η προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων έχει αναστραφεί. Η επικράτηση της ειρήνης και η σταθερότητα είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων.
Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξή του το 2023 είχε αναφερθεί σε δραματικές αποτυχίες όσον αφορά την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και ότι θα χρειαστούν εντατικές προσπάθειες για επιστροφή στον δρόμο για την υλοποίηση τους.
Ενδεικτικές της αδυναμίας υλοποίησης των στόχων είναι οι αναφορές του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), ο οποίος στην έκθεση του προς την 112η ετήσια σύνοδο της (ΔΟΕ) με τίτλο “Προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο” επεσήμανε ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης έχει κολλήσει και σε μερικές περιπτώσεις υποχωρεί.
Τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση επιβεβαιώνουν ότι οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και ότι η εικόνα αυτή οφείλεται στις σκληρές πολιτικές που προωθούν οι διεθνείς οργανισμοί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεχών κρίσεων του συστήματος. Πολιτικές που περιλαμβάνουν μέτρα λιτότητας και περικοπών σε δημόσιες δαπάνες για την υγεία την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και επιθέσεις στους μισθούς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Μέχρι το 2030, 575 εκατομμύρια άνθρωποι (το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πείνας ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός διαβρώνει τους μισθούς και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Περίπου 84 εκατομμύρια παιδιά θα μείνουν εκτός σχολείου και 300 εκατομμύρια παιδιά και νέοι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το σχολείο και δεν θα έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν ή να γράψουν.
Όσον αφορά τον στόχο για οικονομική ανάπτυξη και αξιοπρεπή εργασία για όλους, η ανάλυση της ΔΟΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων για σχεδόν τα 2/3 των σχετικών δεικτών.
Ανάλογες εκτιμήσεις για την πορεία υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης είχε παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή σε σχετική γνωμοδότησή της τον Οκτώβριο του 2023 όπου είχε εκφράσει την ανησυχία της για την κατακερματισμένη προσέγγιση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τους στόχους, σημειώνοντας ότι στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ανισότητες μεταξύ των χωρών αυξάνονται και ορισμένες πολιτικές που προωθεί η ΕΕ δεν ευθυγραμμίζονται επαρκώς με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ο στόχος για διαρκή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών στην αγορά εργασίας απαιτεί δράσεις, στρατηγικές και πολιτικές που δεν συνδέονται άμεσα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη τους. Χρειάζoνται πολιτικές που να καθιστούν την εργασία αξιοπρεπή και ασφαλή, χρειάζονται μέτρα και ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στήριξη και επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων, αφού το αόρατο χέρι της αγοράς μετατρέπει την εργασία σε εμπόρευμα και οι άτυπες μορφές εργασίας, η επισφάλεια και η φτώχεια παραμένουν επίμονες. Χρειάζονται πολιτικές που να προωθούν την κοινωνική αλληλεγγύη αφού η αύξηση της παραγωγικότητας και του παραγόμενου πλούτου δεν συνδυάστηκε με την αύξηση των μισθών και την πιο δίκαιη διανομή του πλούτου, γεγονός που οδήγησε σε εμβάθυνση της πόλωσης, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.
* Υπεύθυνος Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΠΕΟ
Πηγή: philenews.com