Friday, January 10, 2025
Home » Ο Τραμπ ως de facto επικεφαλής της Fed; Μια επικίνδυνη προοπτική

Ο Τραμπ ως de facto επικεφαλής της Fed; Μια επικίνδυνη προοπτική

0 comments

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι απολύτως σοβαρός όσον αφορά το σχέδιό του να δώσει στους προέδρους λόγο στη νομισματική πολιτική, μια πρόταση που θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επί δεκαετίες, θα αναστατώσει τις αγορές και θα βλάψει την ικανότητα της χώρας να ελέγχει τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες οικονομικές προτάσεις που έχει διατυπώσει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος μεγάλου κόμματος.

Η ιδέα συζητήθηκε για πρώτη φορά σε μια ανησυχητική αναφορά της Wall Street Journal τον Απρίλιο, η οποία επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές και για την οποία έγραψε τότε ο συνάδελφός μου στο Bloomberg, Tyler Cowen. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος εξέθεσε τα συναισθήματά του επί του θέματος σε συνέντευξη Τύπου από το Μαρ-α-Λάγκο, και ο υποψήφιος συνεργάτης του Τζέι Ντι Βανς υπερασπίστηκε την πρόταση σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή στο CNN. Μέχρι τώρα, όποιος τείνει να υποβαθμίσει την απειλή θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί.

Δεκαετίες ερευνών και εμπειρίας έχουν δείξει ότι οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις αποδίδουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ελλείψει τέτοιων κανόνων, ο πειρασμός γίνεται πολύ μεγάλος για τους εν ενεργεία πολιτικούς να ενθαρρύνουν την εύκολη πολιτική σε προεκλογικές περιόδους. Πράγματι, οι πολιτικοί παράγοντες ουσιαστικά υπαγόρευαν την πολιτική για δεκαετίες μέχρι που η ηγεσία της Fed κέρδισε ορισμένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας στα χρόνια λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε, υπήρξε η χρυσή εποχή της ανεξαρτησίας της Fed από τον Μπιλ Κλίντον έως σήμερα, όταν οι πρόεδροι -εκτός από τον Τραμπ- αρνήθηκαν να πιέσουν τη Fed για την πολιτική των επιτοκίων της. Όπως είναι αναμενόμενο, η εποχή αυτή συνέπεσε επίσης με μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και τη μακρά οικονομική ανάπτυξη-ρεκόρ που έληξε με την πανδημία.

Το 2018 και το 2019, ο Τραμπ τορπίλισε τη σύγχρονη συνθήκη σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι παραμένουν σιωπηλοί όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ – τη δική του επιλογή για τη θέση – και άσκησε ανοιχτά πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια σε μια σειρά συνεντεύξεων υψηλού προφίλ και αναρτήσεων στο Twitter. Τώρα, θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με την επιρροή του Λευκού Οίκου στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed. Ιδού πώς το έθεσε ο πρώην πρόεδρος: Θεωρώ ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν λόγο εκεί. Ναι, το αισθάνομαι έντονα αυτό. Νομίζω ότι στην περίπτωσή μου έχω βγάλει πολλά χρήματα, ήμουν πολύ επιτυχημένος και νομίζω ότι έχω καλύτερο ένστικτο από, σε πολλές περιπτώσεις, τους ανθρώπους που είναι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή τον πρόεδρο.

Με άλλα λόγια, ο Τραμπ πιστεύει ότι η εμπειρία του ως σταρ της ριάλιτι τηλεόρασης και επενδυτής καζίνο και ακινήτων – με πολλές σχετικές πτωχεύσεις – του έχει δώσει καλύτερη αίσθηση της νομισματικής πολιτικής από τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη ρύθμιση των επιτοκίων και τους εκατοντάδες οικονομολόγους διδάκτορες. Για να μην σκεφτεί κανείς ότι ο Τραμπ απλώς πετάει ιδέες για να δει τι βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό, ακολουθεί τι δήλωσε ο υποψήφιος συνεργάτης του, Βανς, στο CNN: Το αν η χώρα πηγαίνει σε πόλεμο, ποια είναι τα επιτόκια μας – αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα για τα οποία η αμερικανική δημοκρατία θα πρέπει να έχει σημαντικές απαντήσεις. Και νομίζω ότι το μόνο που λέει ο πρόεδρος Τραμπ είναι ότι, κοιτάξτε, είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι έχετε τόσους πολλούς γραφειοκράτες που λαμβάνουν τόσες πολλές σημαντικές αποφάσεις. Εάν στον αμερικανικό λαό δεν αρέσει η πολιτική μας για τα επιτόκια, θα πρέπει να εκλέξει κάποιον άλλον για να αλλάξει αυτή την πολιτική. Τίποτα δεν πρέπει να είναι υπεράνω δημοκρατικού διαλόγου σε αυτή τη χώρα όταν πρόκειται για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Αυτός είναι λάθος τρόπος σκέψης. Ο αμερικανικός λαός δεν θα έπρεπε να επιλέγει μόνος του την πολιτική των επιτοκίων του, όπως δεν θα έπρεπε να λειτουργεί ως ο δικός του γιατρός, να εκπροσωπεί τον εαυτό του στα δικαστήρια ή να χτίζει μόνος του τις γέφυρές του. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι καλύτερο να αφήνονται στους επαγγελματίες, και η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό ισχύει και για την πολιτική των επιτοκίων.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι η δημοκρατία θα πρέπει να έχει λόγο στο ποιοι επαγγελματίες θα έχουν την εξουσία να κινούν τους μοχλούς στη Fed, το σημαντικότερο θεσμικό όργανο της παγκόσμιας οικονομίας, και πράγματι αυτό ισχύει ήδη. Οι πρόεδροι διορίζουν μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Fed για 14ετή θητεία – μια περίοδος που αποσκοπεί εν μέρει στη θωράκιση του συμβουλίου από τον πολιτικό κύκλο – και μπορούν επίσης να διορίσουν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους για τετραετείς περιόδους. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Εκτός από την ανάδειξη του Πάουελ σε πρόεδρο, δύο μέλη του επταμελούς συμβουλίου είναι διορισμένοι από τον Τραμπ. Αν δίνατε στους προέδρους περισσότερη εξουσία στη Fed, αυτό θα αποτελούσε αθέμιτο πλεονέκτημα για τον εκάστοτε πρόεδρο.

Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που δείχνουν γιατί οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση από τους πολιτικούς είναι κακή ιδέα. Ο Ρίτσαρντ Νίξον διόρισε τον Άρθουρ Μπερνς ως πρόεδρο από το 1970 με μια σιωπηρή συμφωνία – για την οποία ο Νίξον αστειεύτηκε ακόμη και κατά την τελετή ορκωμοσίας του Μπερνς – ότι ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου θα εξασφάλιζε χαμηλότερα επιτόκια. Και ο Νίξον μιλούσε τακτικά με τον επικεφαλής της Fed σε μια υπερβολικά άνετη σχέση που κατηγορήθηκε εν μέρει για την πιο πληθωριστική δεκαετία στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία – ένα χάος που διορθώθηκε μόνο όταν ο Πολ Βόλκερ έγινε πρόεδρος και οδήγησε ουσιαστικά τη χώρα σε ύφεση για να αποκαταστήσει ένα περιβάλλον σταθερών τιμών. Μετά από αυτό, χρειάστηκαν δεκαετίες δουλειάς για να οικοδομηθεί η αξιοπιστία της Fed.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι υποψιάζομαι ότι το εγχείρημα Τραμπ-Βανς είναι πιθανώς καλή ρητορική αλλά απαίσια πολιτική. Οι Ρεπουμπλικάνοι δίνουν άθλιους βαθμούς στη Fed και σε πολλές άλλες υπηρεσίες. Όπως είναι κατανοητό, κάθε Αμερικανός που προσπαθεί να αγοράσει σπίτι ή αυτοκίνητο πιθανώς μισεί το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό δύο δεκαετιών. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επιτόκια αποτελούν μερικές φορές ένα επώδυνο “φάρμακο” που προορίζεται να θεραπεύσει την “ασθένεια” του πληθωρισμού, αλλά τα αντισταθμιστικά οφέλη μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγηθούν σε ένα κοινό που ψηφίζει και αγωνίζεται να βγάλει τα προς το ζην.

Βέβαια, πολλοί από εμάς κοινό επικρίνουν μεμονωμένες αποφάσεις της Fed, και προσωπικά έχω καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες παράπονα για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άργησαν να μειώσουν τα επιτόκια. Αυτοί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέχουν πολύ από το να είναι τέλειοι. Αλλά ο πληθωρισμός μετά την πανδημία του κορονοϊού ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οι αξιωματούχοι της Fed έχουν κάνει μέχρι στιγμής ηρωική δουλειά για να τον επαναφέρουν χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.

Δεδομένων των περιστάσεων, η Fed του Πάουελ ήταν πολύ καλή στη δουλειά της. Φυσικά, είναι απίθανο να ήταν τόσο επιτυχημένη όσο ήταν, αν δεν υπήρχε η ανεξαρτησία της Fed και οι συγκρατημένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που τη συνοδεύουν. Εάν περάσει η ιδέα του Τραμπ, θα μπορούσε να τα υπονομεύσει όλα αυτά και επίσης να κάνει τις μελλοντικές προεδρικές εκλογές λιγότερο δίκαιες.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

Bloomberg Opinion

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00