Προ ημερών, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την τουριστική σεζόν στη χώρα. Ορισμένα από τα στατιστικά που καταγράφηκαν είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, αλλά ταυτόχρονα και διδαχτικά προς άλλες αγορές, οι οποίες θεωρούνται παραδοσιακές.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των αποτελεσμάτων που προέκυψαν ήταν ότι υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο και κατ’ επέκταση αύξηση των εσόδων, ενώ υπήρξε και αυξημένη επιβατική κίνηση. Εκεί όμως που προκύπτει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι όσον αφορά στα αποτελέσματα των τοπικών προορισμών και ειδικότερα των νησιών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης κατέγραψε άνοδο 5,4%, απόρροια της υψηλής τουριστικής κίνησης. Ήδη καταγράφεται στο εξάμηνο αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 12,2% σε 6,921 δισ. ευρώ και των αφίξεων κατά 15,5% σε 11,625 εκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο.
Την ίδια ώρα, αυξημένη κατά 6,1% ήταν η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας που διαχειρίζεται η Fraport. Το σύνολο των επιβατών διαμορφώθηκε σε 6,52 εκατ. έναντι 6,14 εκατ. τον Αύγουστο του 2023. Η μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου (σχεδόν +17%), όπου το σύνολο των επιβατών ανήλθε σε 1,26 εκατ. έναντι 1,08 εκατ. τον Αύγουστο του 2023, και ακολούθησαν τα αεροδρόμια Μυτιλήνης (+13%), Χανίων (+9,4%) και Κέρκυρας (+7%).
Το ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον, όπως προαναφέραμε, έγκειται στα στοιχεία σε σχέση με τον κύκλο εργασιών ανά νησί. Όπως προκύπτει, οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί της χώρας, δηλαδή η Μύκονος και η Σαντορίνη, κατέγραψαν μείωση, ενώ άλλοι παραδοσιακοί μεν, αλλά όχι τόσο δημοφιλείς, όπως η Ρόδος και η Μήλος, είχαν διψήφια αύξηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η Ρόδος είχε αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 16,8%, σε σύγκριση με το 2023, η Πάρος 20,6%, η Μήλος 21,8%, το Ηράκλειο 10,4%, η Κως 8,7%, η Λέσβος 19,2%, η Ζάκυνθος 11,2%, η Ζάκυνθος 11,2% και η Μεσσηνία 6,3%. Αντίθετα, η Μύκονος σημειώνει πτώση τον Ιούλιο 7,8% και η Σαντορίνη 6,7%. Από τα νησιά των Κυκλάδων μείωση παρατηρείται και στη Σύρο, κατά 12,2%.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη αποτελούν τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού. Ήταν είναι και θα παραμείνουν δημοφιλείς προορισμοί. Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον κάτι πάει λάθος. Είναι ο κορεσμός και η επιθυμία των τουριστών να δουν και κάτι άλλο; Είναι ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ο οποίος οδηγεί αρκετούς να επισκεφθούν άλλα μέρη, πιο ήσυχα και ενδεχομένως πιο… οικογενειακά; Ή μήπως είναι οι υψηλές τιμές (κατά κάποιους αισχροκέρδεια), οι οποίες δεν επιτρέπουν σε μεγάλη μερίδα τουριστών να επισκεφθούν τους συγκεκριμένους προορισμούς;
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι και στους εδώ αρμοδίους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα σημάδια των καιρών. Πρώτο, όσο δημοφιλής και καθιερωμένος προορισμός και αν είσαι, πλέον υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, που μπορεί ανά πάσα στιγμή οι επισκέπτες να σου γυρίσουν την πλάτη.
Δεύτερο, όταν δεν σέβεσαι τον επισκέπτη σου, τότε σε κάποια στιγμή εκείνος θα σου γυρίσει την πλάτη. Για παράδειγμα με το να χρεώνεις εξωφρενικές τιμές για το προϊόν σου, τότε αυτομάτως αποκλείεις μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να σε επισκεφθεί επειδή πολύ απλά δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιες τιμές.
Ακόμα όμως και εκείνοι που ανήκουν στην υψηλή εισοδηματική τάξη και μπορούν να πληρώσουν, δεν τους αρέσει να τους κοροϊδεύουν, εάν η τιμή δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα. Τρίτο, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και προσπάθεια ώστε να ανανεώνεις και να εμπλουτίζεις το προϊόν σου, ώστε να δίνεις το κίνητρο στον επισκέπτη να σε προτιμά ξανά και ξανά, αφού θα μπορέσει να έχει μια καινούργια εμπειρία.
Πηγή: philenews.com