Καθώς οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, οι έμποροι έχουν προβεί σε διάφορα τρικ, τα οποία μπορεί μεν να είναι νομότυπα, όμως, ενίοτε ξεγελούν τους καταναλωτές. Εξάλλου, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διατηρήθηκε στο 3,2% τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (7,1%), τοποθετώντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας.
Πιο χαρακτηριστική είναι η μείωση στις ποσότητες των προϊόντων, το λεγόμενο «shrinkflation» όπως έχει ονομαστεί. Δηλαδή, η μείωση του περιεχομένου μιας συσκευασίας με ταυτόχρονη διατήρηση της τιμής του προϊόντος. Αυτό οδηγεί τους καταναλωτές να διαπιστώνουν με έκπληξη στο σπίτι τους πως το προϊόν που αγόρασαν είναι πολύ λιγότερο από αυτό που περίμεναν. Από τη στιγμή, όμως, που η ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία είναι ακριβής, η πρακτική αυτή δεν είναι παράνομη, ακόμα κι αν η συσκευασία είναι κατά το ήμισυ… αέρας.
Παράδειγμα. Κατά τον πρόεδρο του ΕΚΕΕ Απόστολο Ραυτόπουλο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής αποτελούν τα απορρυπαντικά ρούχων, που έχουν μειώσει τον αριθμό των μεζούρων ανά συσκευασία. «Για παράδειγμα το απορρυπαντικό που είχε 30 μεζούρες πριν κάποιους μήνες, σήμερα έχει 26 ή 28 μεζούρες. Ενώ η τιμή του προϊόντος μπορεί να μένει σταθερή, η τιμή της πλύσης γίνεται ακριβότερη», περιγράφει.
Αλλη πρακτική που έχει παρατηρηθεί αφορά στην απόσυρση προσφορών τύπου 1+1 σε προϊόντα, με το ταμπελάκι στο ράφι να υπογραμμίζει τη μεγάλη μείωση της τιμής σε σχέση με την προηγούμενη τιμή, που αντιστοιχούσε, όμως, σε δύο τεμάχια του ίδιου προϊόντος. Για παράδειγμα, ένα αποσμητικό πωλούνταν με προσφορά 1+1 πριν μια εβδομάδα σε τιμή 5,80 ευρώ. Σήμερα, το ίδιο προϊόν πωλείται στα 2,90 ευρώ, αλλά χωρίς προσφορά 1+1, με την ένδειξη ότι έχει μείωση τιμής 2,90 ευρώ. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η τιμή του ενός τεμαχίου έχει παραμείνει ίδια.