Friday, November 22, 2024
Home » Καλώδιο: Βαριές ευθύνες στον Μανουσάκη καταλογίζει δημοσίευμα στην Ελλάδα για το αδιέξοδο με Κύπρο

Καλώδιο: Βαριές ευθύνες στον Μανουσάκη καταλογίζει δημοσίευμα στην Ελλάδα για το αδιέξοδο με Κύπρο

0 comments

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα επιρρίπτουν στην κυπριακή Κυβέρνηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) τις περισσότερες ευθύνες για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης και τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector, που θα συνεχίσει ως φορέας υλοποίησης του έργου. Ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας mononews.gr εξαπολύει προσωπική επίθεση στον CEO και πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, επιρρίπτοντάς του τις μεγαλύτερες ευθύνες για το αδιέξοδο.

Πληροφορίες από την Ελλάδα αναφέρουν πως ο κ. Μανουσάκης δεν θα παραστεί σήμερα στη Λευκωσία στη συνάντηση αντιπροσωπίας του ΑΔΜΗΕ με την ηγεσία της ΡΑΕΚ, για να πείσει για την ανάγκη να τροποποιηθεί ουσιαστικά η απόφαση της ΡΑΕΚ (2 Ιουλίου ’24) να μην εγκρίνει έναρξη της καταβολής τέλους από τους καταναλωτές για ανάκτηση των δαπανών του φορέα υλοοίησης, από 1.1.2025. Το δημοσίευμα του mononews.gr υποστηρίζει πως το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου), ωστόσο οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως ο ΑΔΜΗΕ, ως εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με πλειοψηφικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο αλλά με ισχυρό μέτοχο (24%) κινεζική εταιρεία εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης, αξιοποιώντας και την πολιτική επιρροή της ελληνικής Κυβέρνησης.

Είναι όμως γεγονός ότι η συμπεριφορα του κ. Μανουσάκη έναντι Κυπρίων αξιωματούχων, σε διάφορα επίπεδα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις κατά διαστήματα, για τις οποίες είναι προ καιρού ενήμερη η ελληνική Κυβέρνηση.

Παραθέτουμε μέρος του δημοσιεύματος του mononews.gr:

«Η τραγική αποτυχία του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη στο σημαντικό θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου κόστους 2 δις ευρώ ανάγκασε τελικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του.

Ο Πρωθυπουργός, μετά την παταγώδη αποτυχία Μανουσάκη, είχε πολύ πρόσφατα δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ώστε να καμφθεί η αντίδραση της Λευκωσίας και να συνεχιστεί το έργο.

«Όπως καταλαβαίνεις οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε κρίσιμη φάση. Για να διεξάγονται πλέον σε τόσο υψηλό επίπεδο σημαίνει ότι ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ απέτυχε, διαρρήγδην παρόλο που μας έλεγε ότι βρήκε λύση με τη Λευκωσία. Αναγκαστικά πήρε το παιχνίδι πάνω του ο Κυριάκος» μας είπε άνθρωπος πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό.

Αν και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη φαινόταν πλήρως αρνητική εδώ και καιρό ως προς στο σενάριο εισόδου της στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (σ.Φιλ. ωστόσο προ μηνών το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο, αφού γίνουν μελέτες βιωσιμότητας), ο κος Μανουσάκης όπως λένε οι εμπλεκόμενοι, «παραμύθιαζε» την Αθήνα λέγοντας πως είναι ζήτημα λίγου χρόνου η μεταστροφή των Κυπρίων.

Ο κος Μανουσάκης μετέβη και στην Κύπρο για να παρουσιάσει την πλήρη μελέτη κόστους – οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, σε ένα αρνητικό για τον ίδιο ακροατήριο και όπως αναμενόταν «έφαγε πόρτα» από τους Κύπριους.

Αφού απέτυχε πλήρως και διαπίστωσε τα αδιέξοδα της παρέμβασής του, ο κος Μανουσάκης με μεγάλη καθυστέρηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι, αν δεν αλλάξει αυτή την απόφαση η Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου, τότε το έργο δεν θα προχωρήσει.

Η ΡΑΕΚ αποφάσισε ότι οι πληρωμές για το έργο θα αρχίσουν μόνο όταν ολοκληρωθεί και όχι από το στάδιο της κατασκευής, όπως θέλει ο ΑΔΜΗΕ, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές και ο κος Μανουσάκης προσπάθησε να το επιβάλλει με το «έτσι θέλω».

Η Λευκωσία δέχεται μεγάλες πιέσεις και από πολλές πλευρές για να διευκολύνει την κατασκευή του Great Sea Interconnector, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μετατρέψει σε μια τυπική διαδικασία την εξέταση της μελέτης κόστους – οφέλους. Επιπλέον, την απόφαση της ΡΑΕΚ υπερασπίζονται αρκετοί, παρότι αυτό δεν άρεσε καθόλου στον κο Μανουσάκη που, όπως λένε πολλοί σε Αθήνα και Λευκωσία «ζει σε ένα δικό του κόσμο».

Για παράδειγμα, ο κος Χαράλαμπος Έλληνας, ίσως ο κορυφαίος ειδικός για τα ενεργειακά στην Κύπρο, επιτέθηκε ανοιχτά και δημόσια στον κο Μανουσάκη δηλώνοντας ότι «βρίσκει πολύ παράξενο τον ισχυρισμό του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ πως το έργο δεν θα είναι βιώσιμο με την απόφαση που πήρε η ΡΑΕΚ».

Σχολιάζοντας αυτό τον ισχυρισμό του κου Μανουσάκη, ο Δρ Έλληνας ανέφερε «είναι ένα έργο 2 δισ. ευρώ, ενώ η ανάκτηση του κόστους από τους Κύπριους καταναλωτές ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Δεν πιστεύω ότι το έργο των 2 δισ. ευρώ θα είναι μη βιώσιμο, μόνο και μόνο για 25 εκατ. τον χρόνο. Αν είναι έτσι, τότε έχουν πρόβλημα ο κος Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ, κάτι δεν κάνουν καλά».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More