Friday, November 15, 2024
Home » Καθαρές τεχνολογίες και ευέλικτη χωρητικότητα

Καθαρές τεχνολογίες και ευέλικτη χωρητικότητα

0 comments

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ευελιξία αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες του business plan της ΔΕΗ, η οποία φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, και ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε τον σχεδιασμό της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια σε συζήτηση στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Οπως ανέφερε, «ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και ευελιξίας», υπογραμμίζοντας ότι «δύο παράγοντες οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση και στους ενεργειακούς στόχους μας: πρώτον, η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα και, δεύτερον, η ευελιξία», και εστίασε στις επενδύσεις της ΔΕΗ για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης.

«Σε αντίθεση με πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια, κάθε νέα μεγαβατώρα ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι πολύ φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο. Προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Βέβαια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περιορισμούς. Εδώ υπεισέρχεται η ευελιξία και φυσικά οι ευέλικτες τεχνολογίες όπως το φυσικό αέριο ή οι μπαταρίες ή τα αντλιοστάσια – είναι σημαντικές τεχνολογίες που θα συνεχιστούν και θα είναι ακόμα πιο σημαντικές τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Στάσσης και επισήμανε πως η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων πέραν της Ελλάδας, και ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ενεργειακή μετάβαση

«Ολα όσα κάνουμε είναι γιατί προσβλέπουμε σε αυτή τη μετάβαση» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και πρόσθεσε πως «βλέπουμε ένα οικοσύστημα στο τέλος αυτής της ενεργειακής μετάβασης και κάνουμε μικρά βήματα για να φτάσουμε εκεί μέρα με τη μέρα». Στο πλαίσιο της συζήτησης του Φόρουμ με τίτλο «Ο νέος χάρτης: Είναι μοιραία η γεωγραφία της ενέργειας;», ο Γιώργος Στάσσης συνομίλησε με την αναπληρώτρια βοηθό γενική γραμματέα για την ενέργεια στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κίμπερλι Χάρινγκτον, τoν γενικό γραμματέα του East Med Gas Forum, Οσάμα Μομπάρεζ, και τον ανώτατο ερευνητή του Royal United Services Institute και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ηλιάνα Μάγρα.

Η συζήτηση εστίασε στον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί εντός των επόμενων ετών, με τη χώρα μας να στοχεύει στη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο που θα συνδέει τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Στην κατεύθυνση αυτήν κινούνται άλλωστε αρκετές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, όπως είναι η διασύνδεση με την Αίγυπτο για τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη.

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη γεωπολιτική σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων στα Βαλκάνια, με τον Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Ο Οσάμα Μομπαρέζ στάθηκε στην ανάγκη μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο χαμηλού κόστους και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ ο Τζόναθαν Κοέν τόνισε ότι το καύσιμο του μέλλοντος είναι το υδρογόνο και σημείωσε πως η Κρήτη έχει οριστεί ως μία από τις οκτώ «κοιλάδες υδρογόνου» της ΕΕ.

Η συνάντηση με τον Πάιατ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Στάσσης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον παλιό μας γνώριμο και νυν υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για θέματα ενέργειας Τζορτζ Πάιατ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Στάσσης και Πάιατ συζήτησαν τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με έμφαση στη βαλκανική περιοχή και κυρίως τις χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία. Ο κ. Στάσσης πληροφόρησε τον υφυπουργό Εξωτερικών για τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, τα οποία περιλαμβάνουν την ήδη ολοκληρωμένη εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ, αλλά και νέες επενδύσεις στη Βουλγαρία εντός της επόμενης διετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι εξελίξεις σε αυτό το «μέτωπο» αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More