Υστερα από κέρδη περίπου 8,5% από τις αρχές του έτους και αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών κατά 9,5 δισ. ευρώ, καθώς συμπεριλαμβάνεται και η κεφαλαιοποίηση του Ελ. Βενιζέλος, με την εγχώρια αγορά μετοχών να βρίσκεται στην 4η θέση από πλευράς απόδοσης (σε τοπικό νόμισμα) παγκοσμίως, πίσω όμως από πληθωριστικές αγορές με μεγάλες υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, όπως π.χ. της Τουρκίας και της Αιγύπτου, το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε χθες ήπια διορθωτική κίνηση (-0,49%), με τις συναλλαγές μάλιστα να περιορίζονται στα 86,14 εκατ. ευρώ.
Χθες το βράδυ είχαμε την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, ενώ την Τετάρτη η Coca Cola HBC, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, και η Πειραιώς, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023. Ως εκ τούτου, λένε αναλυτές της αγοράς, οι επενδυτές θα τηρήσουν μάλλον στάση αναμονής και θα είναι πιο επιλεκτικοί ενεργώντας ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνονται και τις επικαιροποιημένες προοπτικές. Τα μάτια της αγοράς θα είναι πάντως στραμμένα το επόμενο διάστημα στην εκκίνηση των διαδικασιών (αναμένονται στις αρχές Μαρτίου) του placement (στα πρότυπα του τελευταίου της Εθνικής) πακέτου μετοχών κυριότητας ΤΧΣ στην Πειραιώς, που αποτελεί βραχυπρόθεσμα το πιο σημαντικό χρηματιστηριακό γεγονός.
Σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) επαναδιατύπωσε πάντως για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan, διατηρώντας τιμές-στόχους τα 2,40 ευρώ για τις μετοχές τόσο της Alpha Bank όσο και της Eurobank, ενώ για τους τίτλους των Εθνική και Πειραιώς διατηρεί τις τιμές-στόχους τα 8,30 ευρώ και τα 5 ευρώ αντίστοιχα. Παρά τον διπλασιασμό του τραπεζικού δείκτη από τον Ιούνιο του 2022, έναντι περίπου 30%των κερδών για τον ευρωπαϊκό δείκτη των τραπεζών και κερδών 15% ήδη φέτος, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται ακόμη με έκπτωση 40% σε σχέση με τον κλάδο από τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), που είναι σήμερα ενταγμένο και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει υψηλό, την ώρα που η ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία των διεθνών επενδυτών είναι υψηλή. Το guidance, οι εκτιμήσεις των διοικήσεων των τραπεζών για την πορεία των μεγεθών τους για την περίοδο 2024-2026, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2023, η συνέχιση της αποεπένδυσεις του ΤΧΣ από τον κλάδο και η απόφαση του SSM σχετικά με τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 μαζί με τις προθέσεις για τη μελλοντική επιστροφή κεφαλαίου αποτελούν τις παραμέτρους που θα καθορίσουν για τη συνέχεια την πορεία των μετοχών του κλάδου.
Από την άλλη πλευρά, η AXIA Ventures Group συστήνει «αγορά» για τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ, αναμένοντας πλέον πως η εταιρεία θα δημιουργήσει επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, εκ των οποίων το 37% θα προέρχεται από ΑΠΕ. Παράλληλα, η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή θεωρεί υποτιμημένη τη μετοχή της Αεροπορία Αιγαίου, δίνοντας τιμή στόχο τα 20 ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν χθες 43 μετοχές, 71 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Ικτίνος (+13,93%) και Λεβεντέρης (π) (+12,42%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ (+1,18%), ΟΠΑΠ (+0,85%) και Coca Cola HBC (+0,62%), ενώ η μετοχή του ΔΑΑ υποχώρησε κατά 3,38%. Οι μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη φέτος είναι οι εξής: ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,4%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,23%), QUALITY AND RELIABILITY (+53,29%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,74%), FRIGOGLASS (+48,87%), ΣΑΤΟ (+47,46%) και ΓΚΜΕΖΖ (+45,22%).