Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων ήταν μια από τις κύριες προκλήσεις που καταγράφονται στην έκθεση Ντράγκι ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και σημείωσε πως η Κύπρος και άλλα 14 κράτη δεν έχουν καταθέσει τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.
Την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και το ρίσκο νέων εξαρτήσεων, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης που παρουσίασε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
Η κ. Σίμσον σημείωσε επίσης πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει σε σχέση με τα μέτρα του REPowerEU με τελικό στόχο την κατάργηση της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου, με το επόμενο βήμα να αφορά την προετοιμασία για τη λήξη της συμφωνίας μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας,.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων ήταν μια από τις κύριες προκλήσεις που καταγράφονται στην έκθεση και στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Σίμσον, παράλληλα με την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη να καταθέσουν τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (σ.σ. η Κύπρος είναι ένα από τα 15 κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα καταθέσει το εθνικό τους σχέδιο).
Ρωσικό πετρέλαιο και διαφοροποίηση LNG
Αναφέρθηκε ακόμα σε σημαντικά βήματα προόδου σε έργα κοινού ενδιαφέροντος και στην προσαρμογή των υποδομών φυσικού αερίου στο πλαίσιο των αλλαγών στις εισαγωγές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η φετινή έκθεση δείχνει ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο έλεος των αγωγών του Πούτιν» ανέφερε σε γραπτή δήλωση της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τονίζοντας πως η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία.
«Η έκθεση επισημαίνει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στο πλαίσιο αυτής της εντολής προς έναν ασφαλή, ανταγωνιστικό και οικονομικά προσιτό ενεργειακό τομέα στην ΕΕ», σημείωσε.
Ερωτηθείσα για τις εισαγωγές πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν ρωσικό πετρέλαιο να καταλήγει στην ΕΕ μέσω της χώρας, η κ. Σίμσον ανέφερε πως εταιρίες στην ΕΕ όντως λαμβάνουν αζερικό πετρέλαιο μέσω Τουρκίας, αλλά πως η ΕΕ δεν έχει συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η στάση της ΕΕ όσον αφορά το τέλος της συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας παραμένει η ίδια και πως η ΕΕ είναι ξεκάθαρη πως αυτό είναι το επόμενο βήμα στο πλαίσιο του RepowerEU.
Σε σχέση με τις πηγές προέλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά τον περιορισμό των εισαγωγών από τη Ρωσία, η κ. Σίμσον επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος πάροχος της ΕΕ σήμερα είναι η Νορβηγία, αλλά και η βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά πως στόχος είναι η διαφοροποίηση των πηγών.
Ο κύριος στόχος, τόνισε, είναι να συνεχιστεί η διαδικασία «όπου το φυσικό αέριο σταδιακά θα αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».
ΚΥΠΕ
Πηγή: philenews.com