Thursday, December 26, 2024
Home » Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Είναι αλήθεια, η Ευρώπη υστερεί

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Είναι αλήθεια, η Ευρώπη υστερεί

0 comments

Οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, διαμορφωμένες από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και τους σημαντικούς αυξανόμενους κινδύνους, όπως οι κίνδυνοι για το κλίμα και τον κυβερνοχώρο.

Τα πιο πάνω διαπιστώνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, μέσα από τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist. Πρόσθεσε πως, τόσο ο SSM όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχουν ενσωματώσει αυτούς τους κινδύνους στις εποπτικές και ρυθμιστικές προτεραιότητές τους.

Η ανησυχία του κ. Πατσαλίδη για τις αβεβαιότητες εκφράστηκε λίγα 24ωρα μετά την κυκλοφορία της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσα από την οποία εκφράζεται ανησυχία για κίνδυνο νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αν αυτή δεν κατορθώσει να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσει το δημόσιο χρέος, αλλά και να περιορίσει την αβεβαιότητα που προκαλεί η ασταθής και απρόβλεπτη πολιτική συγκυρία.

Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα των επιτοκίων, ο Διοικητής της ΚΤΚ ανέφερε: «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, στη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο, προώθησε τη χαλάρωση της πολιτικής του, καθώς η εκτίμησή μας για τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσε σημαντική πρόοδο στη διαδικασία αποπληθωρισμού, με τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο να διαμορφώθηκε στο 2,0%. Στο μέλλον, ο ρυθμός και το μέγεθος των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων παραμένουν αντικείμενο συνεχούς αξιολόγησης».

Ενώ η ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης είναι αναιμική εδώ και αρκετό καιρό, η προσέγγιση των μειώσεων των επιτοκίων πρέπει να είναι σταδιακή και να βασίζεται σε δεδομένα, σημείωσε ο κ Χριστοδουλίδης. «Οι πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως εκείνες που απορρέουν από πιθανούς κλυδωνισμούς στην προσφορά, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους. Υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας και των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σταθερός στο 4%. Επιπλέον, οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται. Εάν πραγματοποιηθούν εμπορικοί περιορισμοί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πληθωριστικό, υφεσιακό ή χειρότερα, στασιμοπληθωριστικό».

Εάν τα εισερχόμενα δεδομένα, διευκρίνισε, «και οι νέες προβλέψεις τον Δεκέμβριο επιβεβαιώσουν το βασικό μας σενάριο, θα υπάρχει περιθώριο να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα ποσοστά με σταθερό ρυθμό και μέγεθος. Γενικά, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας είναι απαραίτητη, καθώς οι υπερβολικά επιθετικές μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να αναζωπυρώσουν πληθωριστικές πιέσεις, ενώ η πολύ αργή μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να εμποδίσει άσκοπα την οικονομική ανάκαμψη και να μειώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Σε αυτή τη συγκυρία, η νομισματική πολιτική είναι μια πράξη εξισορρόπησης και αυτές οι σκέψεις επιβεβαιώνουν ότι η διατήρηση της προαιρετικής δυνατότητας χωρίς προκαθορισμένη διαδρομή είναι η συνετή οδός για τη βαθμονόμηση της πολιτικής μας».

Σχετικά μετον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα επισήμανε ότι «οι τράπεζες καλούνται να ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές τους με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ενσωματώσουν αυτούς τους κινδύνους στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Η στρατηγική της ΕΚΤ για τα επόμενα τρία χρόνια επικεντρώνεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Διευκρίνισε ότι, ως έχει, ο τραπεζικός τομέας από μόνος του δεν μπορεί να οδηγήσει τις μετασχηματιστικές αλλαγές που απαιτούνται στο ευρωπαϊκό οικονομικό τοπίο. «Η επιδίωξη μιας ισχυρότερης και πιο ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας απαιτεί τη δημιουργία μιας πραγματικά ολοκληρωμένης ένωσης κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την εισαγωγή ενός κοινού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Η ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη υστερεί, με πολύ χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η πρόκληση εντείνεται περαιτέρω από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες οικονομίες,όπως η Κίνα. Αυτό απαιτεί τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματική διοχέτευση των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές και καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00