Thursday, December 19, 2024
Home » Διαβατήριο προς την απασχόληση μέσω του MORAL

Διαβατήριο προς την απασχόληση μέσω του MORAL

0 comments

Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας ανέργων από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αποτελεί πρόκληση για κάθε φορέα που εμπλέκεται στον σχεδιασμό και εφαρμογή πολιτικών απασχόλησης.

Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι, οι οικονομικά αδρανείς γυναίκες και τα άτομα με περιορισμένα ή χαμηλά επαγγελματικά προσόντα αποτελούν ομάδες με ιδιαιτερότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση εργασίας.

Παράλληλα, η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό ισχύει τόσο στην Κύπρο, όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επικρατούν συνθήκες ψηλής απασχόλησης και χαμηλής ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη, και ιδιωτικοί φορείς εφαρμόζουν πολιτικές και υλοποιούν παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων, αυξάνοντας τις πιθανότητες ένταξης στην εργασία.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ως κοινωνικός φορέας και ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο, συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις προσπάθειες.

MORALαπό 11 εταίρους

Το έργο MORAL (Key Skills Micro credentials: A Passport to Employment and Inclusion), το οποίο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί την κοινή προσπάθεια 11 εταίρων από 5 ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν ένα ‘Διαβατήριο προς την Απασχόληση’, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μικροδιαπιστευτήρια (microcredentials), με τα οποία να πιστοποιούνται απαραίτητες δεξιότητες για ένταξη στην απασχόληση, επικεντρώνοντας στους μακροχρόνια άνεργους, τους νέους και στις γυναίκες που βρίσκονται εκτός απασχόλησης.

Οι 11 εταίροι αποτελούνται από 6 παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) και 5 εργοδοτικές οργανώσεις, με την ΟΕΒ να αντιπροσωπεύει τους Κύπριους εργοδότες.

Τα μικροδιαπιστευτήρια αποτελούν τεκμηρίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων που έχει αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος έπειτα από μικρό όγκο δραστηριοτήτων μάθησης και μπορούν να προωθήσουν τη συμπεριληπτικότητα, τις ίσες ευκαιρίες και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται πως, κατά το 2022, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκδωσε πρόταση σύστασης σχετικά με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μικροδιαπιστευτήρια για τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα. Όπως αναφέρεται στη σύσταση, τα μικροδιαπιστευτήρια «καθιστούν δυνατή τη στοχευμένη και ευέλικτη απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την κάλυψη νέων και αναδυόμενων αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, και επιτρέπουν στα άτομα να καλύψουν τα κενά στις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Στα πλαίσια του έργου, οι εταίροι θα αναγνωρίσουν τις απαιτούμενες από τις επιχειρήσεις δεξιότητες μεταξύ τεσσάρων πλαισίων ικανοτήτων που έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα από τα πλαίσια που αφορούν την α) προσωπική μάθηση, την κοινωνική μάθηση, και τη μεθοδολογία μάθησης (LifeComp), β) τις ψηφιακές δεξιότητες (DigComp), γ) τις πράσινες δεξιότητες (GreenComp), και δ) την επιχειρηματικότητα (EntreComp).

Εκπόνηση έρευνας και δεξιότητες

Μέσα από την εκπόνηση σχετικής έρευνας ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των 5 κρατών που συμμετέχουν στο έργο (Κύπρος, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία), θα καταγραφούν οι δεξιότητες τις οποίες οι επιχειρήσεις ζητούν κατά προτεραιότητα από τους υποψήφιους προς πρόσληψη.

Ακολούθως, θα γίνει κωδικοποίηση των δεξιοτήτων και ανάπτυξη σχετικών μικροδιαπιστευτηρίων τα οποία θα εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (EQF). Τα μικροδιαπιστευτήρια που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του έργου θα αποτελούν στο σύνολό τους το «Διαβατήριο προς την Απασχόληση» και θα είναι συμπληρωματικά οποιωνδήποτε άλλων διαπιστευμένων προσόντων και δεξιοτήτων, ενώ θα είναι διαθέσιμα μέσα από τα ευρωπαϊκά ψηφιακά διαπιστευτήρια για τη μάθηση (European Digital Credentials for Learning). Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει επίσης πιλοτική αξιολόγηση των μικροδιαπιστευτηρίων, μέσα από την εκπαίδευση ατόμων που ανήκουν στις επηρεαζόμενες ομάδες πληθυσμού.

Με την ολοκλήρωση του έργου το 2026, οι πάροχοι ΕΕΚ θα έχουν στα χέρια τους ένα πρακτικό εργαλείο για να αναπτύξουν και να πιστοποιήσουν τις δεξιότητες των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα οι επηρεαζόμενες ομάδες θα έχουν ένα εργαλείο που να στηρίζει την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, το Διαβατήριο θα υποστηρίζει και θα διευκολύνει τους εργοδότες στην επιλογή υποψηφίων προς πρόσληψη.

Η ένταξη ατόμων που ανήκουν σε ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας έχει πολλαπλά οφέλη, αφού μέσα από την απασχόληση βελτιώνουν την οικονομική τους θέση και εντάσσονται αποτελεσματικότερα στον κοινωνικό ιστό, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούνται πόροι από τα δημόσια ταμεία. Η απασχόληση αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία κοινωνικής ένταξης και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ΟΕΒ παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της να στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, η επίτευξη της οποίας δημιουργεί συνθήκες πολλαπλού οφέλους για το σύνολο της κοινωνίας.

* Ανώτερος Λειτουργός, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΕΒ)

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00