Καυστικές, επικριτικές και ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για νέες αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω το κόστος του κρατικού µισθολογίου και µάλιστα χωρίς να εντοπίζεται καµία παράλληλη κίνηση για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της κρατικής µηχανής.
Στην ενδάμεση έκθεση (Αύγουστος 2024) που εκδόθηκε χθες, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η συνέχιση της αύξησης του κόστους του κρατικού µισθολογίουκαι δη χωρίς την παράλληλη αύξηση της ποιότητας της κρατικής µηχανής, αποτελεί µια από τις σοβαρότερες ανησυχίες για την πορεία των δηµοσίων οικονοµικών τα επόµενα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ανελαστικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται σε απόλυτο ποσό αλλά κυρίως ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του κράτους, η ανισορροπία που δημιουργείται θα απαιτήσει σοβαρές και κατά πάσα πιθανότητα δύσκολες, πολιτικά, αποφάσεις, όπως προκύπτει και από τη -µετά από πρόσκληση της ∆ηµοκρατίας- ανάλυση του ∆ΝΤ».
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τις θέσεις που είχε εκφράσει στην τελική έκθεση 2023 «…πως η κοινωνία δεν αποκομίζει απαραίτητα αντιστοίχως υψηλότερο όφελος σε όγκο ή σε ποιότητα υπηρεσιών που να προκύπτει από την αύξηση της δαπάνης τηςγια το κρατικό µισθολόγιο. Γι’ αυτό και η ολική ψηφιακή µεταρρύθµιση της ίδιας της κρατικής µηχανής, η οποία είναι απούσα από τους σχεδιασµούς, πρέπει να θεωρηθεί πλέον σοβαρή προτεραιότητα. Μέσα από τέτοια µεταρρύθµιση θα µπορεί να εξασφαλιστεί αύξηση του οφέλους της κοινωνίας που να αντιστοιχεί στο αυξηµένο κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση, οι µισθολογικές συνθήκες του δηµοσίου θα τεθούν σε κίνδυνο, µε µοναδικό ερώτηµα το πότε θα συµβεί αυτό και κάτω από ποιες συνθήκες».
«Σήµερα, το κρατικό µισθολόγιοαποτελεί το 24.7% των συνολικών δαπανών της ∆ηµοκρατίας. Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσµιας Τράπεζας, το κόστος προσωπικού στην Κύπρο ανέρχεται σε 28.8% του ΑΕΠ, σε σύγκριση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο που βρίσκεται στο 15.4%», επισημαίνεται στην ενδιάμεση έκθεση.
Η εικόνα που καταγράφει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για την επόμενη μέρα. «Με βάση τη συγκεκριµένη εικόνα, η συνολική αύξηση των δαπανών της ∆ηµοκρατίας είναι µεν βραδύτερη από την αύξηση των εσόδων, αλλά η σύσταση των δαπανών (και η πηγή των εξοικονοµήσεων) προκρίνουν τη διαµόρφωση διαρθρωτικών αδυναµιών στα δηµόσια οικονοµικά, και, κυρίως, δηµιουργούν σταδιακά ανισορροπίες στη δοµή των δηµοσίων οικονοµικών. Ενώ η βιωσιµότητα του χρέους δεν τίθεται σε αµφισβήτηση, µια δυνητική συνέχιση της σηµερινής πορείας εκτιµάται πως πιθανών να οδηγήσει σε πολιτικά, κοινωνικά και µακροοικονοµικά οδυνηρές αποφάσεις στα επόµενα χρόνια, προς διόρθωση των διαρθρωτικών αδυναµιών και διασφάλιση του δηµοσιονοµικού χώρου που χρειάζεται η εκάστοτε κυβέρνηση για την άσκηση πολιτικής».
Πηγή: philenews.com