Δεν αξιοποιήθηκε όπως αναμένονταν το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις με το οποίο διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες της Χρηματοοικονομικής Επιτρόπου.
Κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, η Χρηματοοικονομική Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου, ανέφερε πως παρόλο που το νέο νομικό πλαίσιο ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν.
«Εντοπίζω αδυναμία στο ότι πρέπει να γίνει μια ρύθμιση στο νόμο ώστε μετά την επαλήθευση του υπολοίπου να δίνεται ένα χρονικό διάστημα στα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια ρύθμιση η οποία θα μπορέσει να υλοποιηθεί», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για νααρθούν οι περιορισμοί στο εύρος των δανειοληπτών για θέματα αναδιάρθρωσης στον Ενιαίο Φορέα Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.
Υπέδειξε, επίσης πως έχει μειωθεί πάρα πολύ η υποβολή αιτήσεων για ορισμό διαμεσολαβητή, αφού με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου προωθήθηκαν κάποιοι περιορισμοί.
«Καλό θα ήταν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να μπορούν να ενταχθούν και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού μιλούμε και για μελλοντικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει δανειολήπτης». συμπλήρωσε.
Παράλληλα διευκρίνησε πως τα εξυπηρετουμένα δάνεια θα πρέπει να ενταχθούν καθώς στον ορισμό της αναδιάρθρωσης στην οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται σε μελλοντικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο δανειολήπτης.
Όπως είπε η Επίτροπος θα πρέπει να μην υπάρχουν τα όρια για το διορισμό διαμεσολαβητή γιατί έχει βλάψει τη διαδικασία, προσθέτοντας πως «πρέπει να φύγουν οι περιορισμοί ότι πρέπει να υπάρχει ενυπόθηκη εξασφάλιση συγκεκριμένης αξίας».
Την ίδια ώρα η Χρηματοοικονομική Επίτροπος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2023 υποβλήθηκαν 1100 παράπονα και πέρσι 750 από τα οποία τα 250 είναι εκτός δικαιοδοσίας, καθώς αφορούν διαδικασίες εκποίησης ή αναδιάρθρωσης που γίνονται ενέργειες χωρίς να απαιτείται υποβολή παραπόνων.
Πηγή: philenews.com