Ένα μεγάλο κεφάλαιο -το οποίο αποτελούσε και στόχο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη- να κλείσουν δηλαδή οι συμφωνίες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, έχοντας χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2027, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η θητεία της παρούσας διακυβέρνησης, φαίνεται να έχει κλείσει με αίσιο, εν τέλει, τρόπο.
Η υπογραφή της συμφωνίας στην οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς και η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την υπογραφή εταιρικών και όχι συλλογικών συμβάσεων στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος, επαναφέρει το κλίμα εργατικής ειρήνης και επιτρέπει στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να αφοσιωθεί στα υπόλοιπα μεγάλα εργασιακά ζητήματα που έχει ενώπιον του.
Μάλιστα, για τις επόμενες προκλήσεις στα εργασιακά θέματα, ο αρμόδιος υπουργός προσανατολίζεται να προβεί τις επόμενες μέρες σε διάσκεψη Τύπου, για να εξηγήσει τη σημασία που αυτές έχουν.
Πρώτο και ενδεχομένως σημαντικότερο ζήτημα με το οποίο θα καταπιαστεί το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Εργασίας είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία – τόσο τις παρούσες όσο και τις μελλοντικές γενιές – και γι’ αυτό θα πρέπει να ανασχεδιαστεί, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Επί τούτου, σε άρθρο του Πανίκου Αργυρίδη, Γενικού Οργανωτικούτης ΣΕΚ, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ένα ισορροπημένο και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να βασίζεται στην αλληλεπίδραση των τριών πυλώνων συνταξιοδοτικών παροχών που είναι η βασική ασφάλιση μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα Ταμεία Πρόνοιας που κατά κανόνα διέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα σχέδια ιδιωτικής ασφάλισης και επιπρόσθετα ο τέταρτος πυλώνας που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, που αφορά τον κοινωνικό ρόλο του κράτους στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αυτοί οι τρεις + ένας πυλώνες πρέπει να λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά για να παρέχουν επάρκεια στις συνταξιοδοτικές παροχές και να εξασφαλίζουν ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης μακροπρόθεσμα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο επικείμενος διάλογος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να διεξαχθεί σε εποικοδομητικό πνεύμα από όλους τους κοινωνικούς εταίρους με μία ξεκάθαρη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στόχευση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Πέραν του μεγάλου θέματος τηςσυνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Εργασίας θα βρεθεί ενώπιον του ζητήματος της ΑΤΑ, το οποίο αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), δεν θα προσφέρει τεχνοκρατική υποστήριξη μόνο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και για εκσυγχρονισμό της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Υπενθυμίζεται ότι με την περσινή συμφωνία, ανανεώθηκε η Μεταβατική Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του 2017, αυξήθηκε το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ στο 66,7% από τον Ιούνιο πέρσι (σ.σ. από 50% που ήταν προηγουμένως) και προβλέπεται περαιτέρω πως ο κοινωνικός διάλογος «για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025».
Στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και το ζήτημα της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας, της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των εργασιακών νομοθεσιών, καθώς και της εναρμόνισης της σχετικής νομοθεσίας σε σχέση με την ενίσχυση της επάρκειας μισθών.
Πηγή: philenews.com