Sunday, November 17, 2024
Home » Αναζητούν φόρμουλα για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%

Αναζητούν φόρμουλα για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%

0 comments

Θα μείνουν ή θα αποχωρήσουν από την Κύπρο οι 1900 πολυεθνικές εταιρείες -ή κάποιες από αυτές- με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €750 εκατ. από την επιβολή του παγκόσμιου φόρου 15%;

Σε περίπτωση που η Δημοκρατία δεν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή Οδηγία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από την ΕΕ; Εάν η Κύπρος εφαρμόσει τη συγκεκριμένη φορολογία είναι έτοιμη να υποστεί τα όποια αμερικανικά αντίποινα για τα οποία γίνεται λόγος από επαγγελματικούς φορείς; Μήπως η μικρή Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ισχύ που έχουν οι υπερδυνάμεις;

Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα καλούνται να απαντήσουν οι κυπριακές αρχές σε σχέση με την αύξηση του εταιρικού φόρου για μεγάλες πολυεθνικές στο 15%. Η Δημοκρατία έπρεπε να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία τέλος του 2023, κάτι το οποίο δεν έχει πράξει, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Οδηγία προβλέπει την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομιλών πολυεθνικών επιχειρήσεων και εγχώριο ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση, γνωστός και ως «Πυλώνας 2», που αποτελεί μέρος των δύο πυλώνων στα πλαίσια του ΟΟΣΑ.

Σήμερα, ο εταιρικός φόρος στο νησί είναι 12,5%, ενώ παράλληλα το κράτος παρέχει και πολλά φορολογικά κίνητρα σε ξένες επιχειρήσεις για να επενδύσουν και να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί. Αξίζει να αναφερθεί πως πέραν της Κύπρου, άλλες δύο χώρες στην ΕΕ δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή Οδηγία. Πρόκειται για την Ισπανία και Πολωνία. Μάλιστα, η δεύτερη ετοιμάζει μια παράλληλη νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία, με την οποία θα δίνονται φορολογικές εκπτώσεις, για να μειωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν συμμορφώθηκαν με τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο οι ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα, καθώς και άλλες μεγάλες χώρες, οι οποίες θεωρούν πως θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους επηρεαζόμενους φορείς στην Κύπρο, οι οποίοι ζητούν να εξευρεθεί φόρμουλα η οποία θα περιορίσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις. Ουσιαστικά απαιτούν να εφαρμοστεί μια ρύθμιση στα πρότυπα άλλων χώρων, δηλαδή να ετοιμαστεί μια παράλληλη νομοθεσία με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να εξεταστούν και φορολογικά κίνητρα και εκπτώσεις προς τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το κράτος να προχωρήσει από μόνο του στην αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% και ταυτόχρονα να παραχωρήσει φοροεκπτώσεις στις επιχειρήσεις για να μην αποχωρήσουν από την Κύπρο και να μεταφερθούν σε χώρες στις οποίες ο εταιρικός φόρος είναι πιο χαμηλός.

Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν οι επηρεαζόμενοι, θα περιοριστούν οι επιπτώσεις ενώ θα υπάρξει και συμμόρφωση και με την ευρωπαϊκή οδηγία. Όπως έχει λεχθεί στη Βουλή, στην περίπτωση που εφαρμόσει την ευρωπαϊκή Οδηγία τα φορολογικά κίνητρα που θα παρέχει δεν θα μπορούν να μειώνουν τον εταιρικό φόρο κάτω του 15%. Συνεπώς, με την υιοθέτηση μια ανεξάρτητης νομοθεσίας, η οποία θα αποτελεί κυπριακό προϊόν, τα κίνητρα που θα δώσει το κράτος προς τις επιχειρήσεις θα είναι μεγαλύτερα της πρόσθετης επιβάρυνσης, με αποτέλεσμα αυτές να επωμίζονται λιγότερη φορολογία. Τη συγκεκριμένη φόρμουλα προκρίνουν και οι επηρεαζόμενοι φορείς, ωστόσο, το κακό όνομα που έχει δημιουργήσει η Κύπρος στο εξωτερικό (λόγω των χρυσών διαβατηρίων, φαινόμενα διαφθοράς, κλπ) δυσκολεύει την κατάσταση. Δύσκολα θα πεισθούν οι Βρυξέλλες ότι η παράλληλη νομοθεσία που θα εφαρμοστεί στη χώρα δεν θα παραπέμπει και πάλι σε φαινόμενα φορολογικού παραδείσου. Δυστυχώς, τα λάθη και οι κακές πρακτικές του παρελθόντος τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας.

Θα ήταν καλό οι κυπριακές αρχές να κτίσουν μια σωστή επιχειρηματολογία προς τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αρχές, για να εφαρμόσει μια παράλληλη νομοθεσία με την αύξηση του εταιρικού φόρου. Αυτό θα μπορούσε να το πράξει νωρίτερα, ωστόσο το 2019 όταν άρχισαν οι συζητήσεις είχαν αντιδράσει οι επηρεαζόμενοι, οι οποίοι τώρα θα έχουν περισσότερες επιπτώσεις όταν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή Οδηγία. Απαιτείται συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αλλά και επηρεαζόμενων φορέων, έτσι ώστε η φόρμουλα που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο να είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή Οδηγία και παράλληλα να αντιμετωπίζει και πιθανά αντίποινα από άλλες μεγάλες χώρες που έχουν δύναμη ισχύος.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More