Κάτι δεν πάει καλά στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει από την πεποίθηση ότι η χώρα θα νικήσει τον πληθωρισμό και θα αποφύγει την ύφεση. Την ίδια στιγμή όμως οι έμποροι παραγώγων στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια. Αυτό δεν θα συμβεί εκτός εάν η κεντρική τράπεζα ανησυχεί σοβαρά για την ανάπτυξη. Το ένα από τα δύο στρατόπεδα είναι προορισμένο να κάνει λάθος.
Ο δείκτης S&P 500 ξεκίνησε το 2024 με μεγάλη έκρηξη, σημειώνοντας νέα ρεκόρ και κλείνοντας πάνω από το συμβολικό όριο των 5.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Η άνοδος του δείκτη αναφοράς μετοχών έρχεται αφού οι αμερικανικές μετοχές συνέτριψαν τις περισσότερες άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το 2023, με συνολικές αποδόσεις άνω του 26%.
Οι σκεπτικιστές μπορεί να γκρινιάζουν ότι αυτή η εκπληκτική άνοδος περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μόλις επτά τεχνολογικούς γίγαντες, Meta Platforms, Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Tesla και Nvidia.
Το «Magnificent Seven»
Το «Magnificent Seven» πέρυσι απέδωσε 76%, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι θα ήταν οι κύριοι ωφελούμενοι από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα άλλα 493 μέλη του S&P 500 είχαν απόδοση μόλις 14%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs. Μέχρι στιγμής φέτος, οι επτά αυξήθηκαν κατά 8%, έναντι 3% για τους υπόλοιπους. Αλλά αυτό είναι εντάξει για τους επενδυτές στα αμοιβαία κεφάλαια που κυριαρχούν στις μετοχές των ΗΠΑ.
Το ερώτημα είναι εάν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, οι εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών δικαιολογούν ένα τέτοιο ράλι. Και εδώ είναι όπου οι διαφορετικές αγορές έχουν ευρέως αποκλίνουσες απόψεις. Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν στα επιτόκια έχουν μια πιο ζοφερή άποψη για την οικονομική τροχιά. Πιστεύουν ότι η Fed θα μειώσει επιθετικά το κόστος δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους.
Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης μια «ήπια προσγείωση», με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να αποφεύγει τη συρρίκνωση. Το ΑΕΠ βρίσκεται σε τροχιά αύξησης με ετήσιο ρυθμό 3,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη Fed της Ατλάντα, ενώ η ανεργία ήταν κάτω από το 4% εδώ και δύο χρόνια.
Η Ιστορία δείχνει ότι οι αργές μειώσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός ολισθαίνει πίσω στον στόχο είναι καλύτερες για τους επενδυτές μετοχών από τη γρήγορη νομισματική χαλάρωση που προκαλείται από μια επικείμενη ύφεση.
Σε κύκλους όπου η Fed μείωσε τα επιτόκια λιγότερο από πέντε φορές σε 12 μήνες, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 24% το πρώτο έτος, σύμφωνα με την έρευνα του Ned Davis.
Αντίθετα, οι μετοχές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόνο κατά 5% το πρώτο έτος των γρήγορων περικοπών. Κατά τις δύο τελευταίες μεγάλες υφέσεις, το 2001 και το 2007, ο S&P 500 κατέληξε να χάνει 14% και 21%, αντίστοιχα, εντός ενός έτους από την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
Το μπαλαντέρ
Το μπαλαντέρ αυτή τη φορά είναι η Big Tech. Οι επτά γίγαντες αποτελούν σχεδόν το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500 και το 22% του συνολικού αναμενόμενου καθαρού εισοδήματος των μελών του για το 2024.
Φυσικά, το «Magnificent Seven» δεν θα ήταν άτρωτο σε μια απότομη οικονομική ύφεση. Οι επενδυτές δεν μπορούν να έχουν δίκιο τόσο για την κατεύθυνση των αμερικανικών επιτοκίων όσο και για το μέλλον των αμερικανικών μετοχών. Εάν οι έμποροι χρειάζονται έναν λόγο για να είναι χαρούμενοι, ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν από την Ουάσιγκτον και να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση της Silicon Valley.
Πηγή: ΟΤ