Οι νέες επιθέσεις από τους αντάρτες της Υεμένης Χούθι που σημειώθηκαν χθες για πρώτη φορά και σε πλοία αμερικανικής πλοιοκτησίας ανεβάζουν και άλλο τη θερμοκρασία στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία αποφεύγουν πλέον και μεγάλα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) του Κατάρ. Οπως έγινε γνωστό χθες από πύραυλο χτυπήθηκε στα ανοικτά των νότιων ακτών της Υεμένης ένα αμερικανικής πλοιοκτησίας πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τη βρετανική εταιρεία διαχείρισης κινδύνων στον ναυτιλιακό τομέα Ambrey.
Σύμφωνα με την Ambrey, η επίθεση στόχευε αμερικανικά ναυτιλιακά συμφέροντα «ως απάντηση στα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα σε στρατιωτικές θέσεις των Χούθι στην Υεμένη».
Στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά παραμένει αξιόπλοο, ενώ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Το πλοίο που επλήγη ονομάζεται «Gibraltar Eagle». Ανήκει στην Eagle Bulk, μια εταιρεία με έδρα το Στάμφορντ του Κονέκτικατ, η οποία είναι ενταγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, αν και οι υποψίες πέφτουν στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
H εταιρεία σε μια δήλωσή της αναφέρει ότι «η Eagle Bulk Shipping, διαχειρίστρια εταιρεία του «Gibraltar Eagle», επιβεβαιώνει ότι νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες) το πλοίο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα ενώ βρισκόταν περίπου 100 μίλια ανοιχτά στον Κόλπο του Αντεν. Ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, το πλοίο υπέστη περιορισμένες ζημιές σε ένα αμπάρι φορτίου, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται εκτός της περιοχής. Ολοι οι ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν τραυματιστεί. Το πλοίο μεταφέρει φορτίο προϊόντων χάλυβα. Η διοίκηση της Eagle Bulk βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις αρμόδιες Αρχές σχετικά με το θέμα αυτό».
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το US Central Command, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στις 15 Ιανουαρίου, περίπου στις 4 μ.μ. (ώρα Σαναά), οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι και έπληξαν το M/V «Gibraltar Eagle». Το πλοίο δεν ανέφερε τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές και συνεχίζει το ταξίδι του.
Νωρίτερα σήμερα, περίπου στις 2 μ.μ. (ώρα Σαναά), οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε προς τις εμπορικές ναυτιλιακές γραμμές της Νότιας Ερυθράς Θάλασσας. Ο πύραυλος παρουσίασε σφάλμα κατά την πτήση και προσέκρουσε στην ξηρά της Υεμένης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές».
LNG Carriers
Στο μεταξύ, μετά τα δεξαμενόπλοια, και τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG Carriers) εγκαταλείπουν την Ερυθρά Θάλασσα. Πλοία που ανήκουν σε ναυτιλιακά συμφέροντα του Κατάρ (από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG) φαίνεται να αναστέλλουν τις προγραμματισμένες διελεύσεις μέσω του Κόλπου του Αντεν και της Ερυθράς Θάλασσας. Χθες Δευτέρα, τα στοιχεία της Kpler έδειξαν ότι το «Al Ghariya» των 210.100 κυβικών μέτρων μαζί με το «Al Huwaila» και το «Al Nuaman», χωρητικότητας 217.000 κυβικών μέτρων (όλα κατασκευάστηκαν το 2008), βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, αναφέρει το Tradewinds.
Ενα άλλο LNG Carrier του Κατάρ, το «Al Rekayyat» 216.000 κ.μ. (κατασκευής 2009), το οποίο βρίσκεται σε έρμα, αναφέρθηκε από την Tradewinds την Παρασκευή ότι κατευθυνόταν προς Νότο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας σε ένα ταξίδι επιστροφής προς το Ras Laffan, αλλά τώρα φαίνεται να παραμένει μακριά από την επικίνδυνη περιοχή.
Το ναυλωμένο από το Κατάρ «Al Sahla» 216.000 cbm (κατασκευή 2008) εμφανίζεται να έχει σταματήσει στα ανοιχτά του Πορτ Σαΐντ στην αιγυπτιακή ακτή κοντά στην είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ. Το Reuters επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι τα πλοία είχαν σταματήσει για συμβουλές ασφαλείας. To «Lena River» (155.165 k.m.), ελληνικών συμφερόντων, ναυλωμένο στο Yamal Trade, εμφανίζεται επίσης ως σταματημένο στην είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ. Αντίθετα, το «Clean Horizon» των 161.870 κ.μ. ιδίων συμφερόντων φαίνεται ότι πέρασε την επικίνδυνη ζώνη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με κατεύθυνση το Σουέζ.
Συστάσεις
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το Ναυτικό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συμβούλεψαν τις ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα αφού εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι.
Πάντως, στην περίπτωση που μαζικά τα LNG Carriers αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και προτιμήσουν τον διάπλου της Αφρικής, θα αυξηθεί η ζήτηση για πλοία αυτού του είδους.