Friday, January 10, 2025
Home » Αδύναμο ευρώ: Οι αιτίες και οι επιπτώσεις του στην κυπριακή οικονομία

Αδύναμο ευρώ: Οι αιτίες και οι επιπτώσεις του στην κυπριακή οικονομία

0 comments

Σε «κακό φεγγάρι» βρίσκεται το ευρώ, καθώς χτυπιέται ανελέητα από σειρά παραγόντων οι οποίοι αποστρέφουν κεφάλαια από το ενιαίο νόμισμα τηςΕυρωζώνης.

Η συνολική πτώση της τάξης του 6% έναντι του δολαρίου το τελευταίο δίμηνο έχει ρίξει το συναλλαγματικό ζεύγος στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Σε τι οφείλεται όμως η αποδυνάμωση της αξίας του ευρωπαϊκού νομίσματος;

Οικονομικοί δείκτες, όπως το ΑΕΠ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κ.ά., επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί εικάζουμε, ότι δηλαδή ο τομέας υπηρεσιών της ευρωζώνης συρρικνώνεται, ότι η μεταποίηση βρίσκεται σε φάση ύφεσης και ότι σειρά λανθασμένων στρατηγικών επιχειρηματικών αποφάσεων έχει οδηγήσει την περιοχή σε ανησυχητική απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Δεδομένης της «ευαισθησίας» των διεθνών επενδυτών στις νέες οικονομικές τάσεις και της δυνατότητάς τους να αποσύρουν άμεσα κεφάλαια από περιοχές οι οποίες εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, οι πιέσεις προς το Ευρώ έχουν αποκτήσει έντονη ορμή, όπως το παρακάτω διάγραμμα συναλλαγματικών τιμών εύγλωττα απεικονίζει.

Στο μεταξύ, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση σε Γαλλία και Γερμανία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, σαφώς περιορίζουν την αισιοδοξία των επενδυτών για θέματα τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον «σκληρό πυρήνα» της περιοχής και κατά συνέπεια πλήττουν την διάθεση του «γρήγορου χρήματος» να παραμείνει επενδεδυμένο σε αυτήν.

Οι εν εξελίξει αναταράξεις στη γαλλική κυβέρνηση και οι συνεχιζόμενες «τεκτονικές αλλαγές» στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν μπορούν παρά να συνεπηρεάσουν αρνητικά το εκτιμώμενο country risk, να αυξήσουν το risk premium και να αποστρέψουν ενδεχομένως περισσότερες χρηματοροές από το Ευρώ. Σαν να μην έφθαναν αυτοί οι «πονοκέφαλοι», οι χώρες του Ευρώ βρίσκονται αντιμέτωπες με τις γεωπολιτικές κρίσεις στα ανατολικά τους σύνορα, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτές συνεπάγονται – μεταξύ άλλων – για το ύψος του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι σκληρός.

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τις προβλέψεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να υποβοηθήσει – ως οφείλει – την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή δικαιοδοσίας της, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα βασικά επιτόκια χρηματοδότησης του Ευρώ κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Έτσι, καθώς οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν νομίσματα χαμηλού επιτοκίου ώστε να χρηματοδοτήσουν την αγορά των στοιχείων ενεργητικού που προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις, οι εκροές κεφαλαίων από το ευρώ δυναμώνουν, με το δολάριο, τον χρυσό και τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν κάποιους από τους πιθανότερους «προορισμούς».

Αντίθετα με την Ευρωζώνη, η οικονομία των ΗΠΑ – δίχως βέβαια να εντυπωσιάζει – εμφανίζει αξιόλογη δυναμική, ενισχύοντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ασφαλώς, η δεύτερη θητεία Τραμπ αναμένεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα, όχι μόνο διότι οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αλλά και διότι οι εξαγγελίες του νέου πλανητάρχη περί αναζωπύρωσης των εμπορικών πολέμων με προστατευτισμό και επιβολή δασμών, το ενδεχόμενο να περιοριστεί η αυτονομία της πανίσχυρης αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας, η εν δυνάμει απορρύθμιση των Χρηματιστηρίων, η διευρυνόμενη καθιέρωση των κρυπτονομισμάτων κλπ. θα έχουν – στον βαθμό που όντως προχωρήσουν – τεράστια σημασία για τις παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές. Ειδικότερα, η πιθανή επιβολή δασμών σε προϊόντα που θα εισάγονται από τις ΗΠΑ πλήττει – ακόμη και πριν την επίσημη υλοποίησή της – τις προοπτικές εξωστρεφών εθνικών οικονομιών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη βιομηχανική «ατμομηχανή» της Γηραιάς Ηπείρου, Γερμανία.

Πλέον, αναφορικάμε το ευρώ, οι αγορές θα κληθούν να «ζυγίσουν» τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρωζώνης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους έναντι της πιθανότητας οικονομικής υπεραπόδοσης των ΗΠΑ υπό τη νέα τους ηγεσία. Σε αυτά τα πλαίσια, ιστορικής αλλά και συμβολικής σημασίας καθίσταται η προσπάθεια του νομίσματος να αποφύγει την περαιτέρω πτώση προς το ψυχολογικό ορόσημο της ισοτιμίας 1 προς 1 έναντι του δολαρίου, κάτι που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στην 25ετή ιστορία του.

Για την Κύπρο, κάθε αποδυνάμωση του ευρώ θεωρητικά ευνοεί τις ξένες επενδύσεις, τον τουριστικό κλάδο, τις προοπτικές των επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού κλπ. ενώ αντίθετα αυξάνει τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό.

Οι δε μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι καλοδεχούμενες εφόσον το χαμηλότερο κόστος του χρήματος «περάσει» σε φερέγγυους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

* Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA)

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00