Monday, December 23, 2024
Home » TRENDING NOW: Είναι τα  καταλύματα βραχύβιας μίσθωσης ο νέος «δαίμονας»;

TRENDING NOW: Είναι τα  καταλύματα βραχύβιας μίσθωσης ο νέος «δαίμονας»;

0 comments

Τα καταλύματα βραχύβιας μίσθωσης είναι όντως ο «μπαμπούλας» του στεγαστικού και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας; Ένα ερώτημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλο τον κόσμο και ειδικά τις χώρες και τις πόλεις με πολύ τουρισμό.

Τουριστικά καταλύματα βραχύβιας μίσθωσης, πιο γνωστά σαν καταλύματα τύπου AIRBNB από την γνωστή πολυεθνική εταιρεία που τα έκανε ευρέως γνωστά, αν και δεν είναι μόνο αυτή ο κολοσσός του που ασχολείται με αυτό τον τομέα.

Το θέμα έχει συνδεθεί από τις κυβερνήσεις με το στεγαστικό πρόβλημα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αλλά και με το φαινόμενο του υπερτουρισμού, ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο, με αρκετές από αυτές να δρομολογούν συγκεκριμένα μέτρα, που φτάνουν ακόμη και σε απαγορεύσεις για την ίδια την ύπαρξη των καταλυμάτων βραχύβιας μίσθωσης.

Η πιο γνωστή αντίδραση και μάλλον η πιο ριζοσπαστική ήρθε από την Καταλωνία. Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να θεσπίσει μια απαγόρευση σε όλη την πόλη, για όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες ότι ο τουρισμός ευθύνεται για την τοπική κρίση στην στέγαση και την εκτίναξη των ενοικίων στα ύψη.

Η πόλη θα σταματήσει να δίνει νέες άδειες και δεν θα ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια να νοικιάζεται ως τουριστικό κατάλυμα. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 10.000 σπίτια καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουρίστες.

Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις, η κίνηση της Βαρκελώνης μπορεί να σηματοδοτήσει την πιο επιθετική στάση στον κόσμο απέναντι στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, τα οποία συχνά καταχωρίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Airbnb.

Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ και το Τόκιο επιμένουν πλέον ότι οι οικοδεσπότες πρέπει να ζουν στα διαμερίσματα που νοικιάζουν, ενώ το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ περιορίζουν τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να καταχωρίσει ένας οικοδεσπότης για βραχυχρόνια ενοικίαση.

Το Ντάλας έχει απαγορεύσει τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας διαμονής από ορισμένες γειτονιές, ενώ πολλές άλλες πόλεις -μεταξύ αυτών το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι- έχουν θέσει όρια στον αριθμό των διανυκτερεύσεων για τις οποίες μπορεί να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα ετησίως στην αγορά. Πορτογαλία και Ισπανία προσπαθούν να επιβάλουν καθολικούς περιορισμούς στην επικράτεια τους.

Από την άλλη, το Βερολίνο προχώρησε περισσότερο σε περιορισμούς, όταν το 2016 εισήγαγε την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ολόκληρων κατοικιών. Ωστόσο, αφού αυτή η καθολική απαγόρευση αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστεί, η πόλη ανακάλεσε τον νόμο το 2018, αντικαθιστώντας τον με χαλαρότερους περιορισμούς και υψηλότερα πρόστιμα για την παραβίασή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος προχωρεί και η Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα βραχύβια καταλύματα έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις κλίνες των ξενοδοχείων.

Τι ισχύει στην Κύπρο

Ουδείς αμφισβητεί ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εδραιώθηκαν και στον τόπο μας, καθώς κερδίζουν ολοένα περισσότερη από την πίτα των τουριστικών αφίξεων αλλά και από τα προσφερόμενα προς ενοικίαση ακίνητα και ειδικότερα διαμερίσματα. Αυτό φέρνει την αντίδραση των ξενοδόχων αλλά και τις προειδοποιήσεις των επαγγελματιών κτηματομεσιτών για την στρέβλωση που ήδη έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα φαίνεται να μην έχει φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ενδεικτικό τούτου είναι το γεγονός πως, παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, ώστε όσοι διαθέτουν υποστατικά για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων να εγγραφούν στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, δεν έχουν γραφτεί ούτε τα μισά εξ όσων διαφημίζονται ψηφιακά. Έτσι, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των συγκεκριμένων καταλυμάτων στο νησί.

ΧΡΥΣΑΙΜΙΛΗ ΨΗΛΟΓΕΝΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΚ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι καινούργιο και ούτε πρόκειται για μία τάση της εποχής. Ως ΣΤΕΚ μιλούσαμε γι’ αυτό από το 2007, υποδεικνύοντας πως θα έπρεπε να τύχει έγκαιρης ρύθμισης, ώστε και ο ανταγωνισμός να προστατευθεί και η ανάπτυξη του να γίνει σε πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί άλλες, ευρύτερες παρενέργειες. Δυστυχώς, σήμερα, εν έτει 2024, ακόμα κάνουμε την ίδια συζήτηση παρόλο που οι επιπτώσεις του φαινομένου στην τουριστική βιομηχανία αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία είναι πέρα για πέρα ορατές.

Την ίδια ώρα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, λαμβάνουν συγκεκριμένα και δυναμικά μέτρα, ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία οδηγεί, ανάμεσα σ’ άλλα, σε αύξηση των ενοικίων για μακροχρόνια ενοικίαση. Συχνά δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα οχληρίας για τους μόνιμους περίοικους, από τους προσωρινούς ενοικιαστές των καταλυμάτων αυτών.

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε ότι πρόκειται για μία τάση ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους τουρίστες. Δεν ζητήσαμε ποτέ την πλήρη απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αργήσαμε πολύ να ρυθμίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και ακόμα και σήμερα δεν το πράττουμε στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ως αποτέλεσμα, τα ξενοδοχεία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν άνισο ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα (τα εγγεγραμμένα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα διαθέτουν σήμερα περίπου το 38% των κλινών που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ενώ άλλες τόσες εκτιμάται πως είναι οι κλίνες σε μη αδειοδοτημένα αυτοεξυπηρετούμενα), το κράτος είχε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και η τουριστική φήμη της χώρας ήταν σε ρίσκο, λόγω του ελλιπούς ελέγχου λειτουργίας.

Ενδεικτικά, ο αριθμός των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων είναι πέραν του 1/3 των κλινών των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, ενώ τα στατιστικά δεδομένα συγκεκριμένης πλατφόρμας διαφήμισης βραχυχρόνιων μισθώσεων δεικνύουν 14,446 υποστατικά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελεύθερη Κύπρο την ώρα που τα εγγεγραμμένα στο μητρώο του Υφυπουργείου (Ιούνιος 2024) ήταν 7,200 υποστατικά. Με άλλα λόγια, πέραν των μισών υποστατικών βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται λειτουργούν παράνομα.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση, και γι’ αυτό έχουν προχωρήσει σε δικές τους αυστηρές ρυθμίσεις.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

1. Παρίσι, Γαλλία: Η βραχυχρόνια μίσθωση επιτρέπεται μόνο για 120 ημέρες τον χρόνο. Οποιαδήποτε υπέρβαση αυτού του ορίου μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και 50.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει υποχρέωση καταγραφής των ιδιοκτητών στις τοπικές αρχές.

2. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επιτρέπονται έως και 90 ημέρες το χρόνο, χωρίς ειδική άδεια. Η υπέρβαση αυτού του ορίου απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να εξασφαλίσουν σχετική άδεια.

3. Άμστερνταμ, Ολλανδία: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επιτρέπονται για μέχρι 30 ημέρες το χρόνο και μόνο για 4 επισκέπτες ανά διαμέρισμα. Σε τρεις περιοχές της πόλης, η βραχυχρόνια μίσθωση έχει απαγορευτεί εντελώς. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταγράφονται στο δήμο και να πληρώνουν τουριστικό φόρο.

4. Βερολίνο, Γερμανία: Ο νόμος επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να νοικιάσουν μόνο δωμάτια από την κύρια κατοικία τους και όχι ολόκληρα διαμερίσματα, εκτός εάν λάβουν ειδική άδεια. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και 100.000 ευρώ.

5. Βαρκελώνη, Ισπανία: Στη Βαρκελώνη δεν εκδίδονται πλέον νέες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις και από το 2028 θα απαγορευθούν πλήρως. Αυτό το μέτρο έχει ληφθεί για την προστασία της τοπικής αγοράς στέγης και την αποτροπή των αυξήσεων των τιμών των ενοικίων.

6. Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία: Έχουν απαγορευτεί πλήρως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κατοικημένες περιοχές για την προστασία των μόνιμων κατοίκων και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

7. Γλασκώβη, Σκωτία: Επιτρέπεται μόνο η εκμίσθωση δωματίου σε διαμέρισμα που βρίσκεται σε κτίριο με κοινή είσοδο, για να μειωθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τους επισκέπτες στους μόνιμους κατοίκους.

8. Λισαβόνα, Πορτογαλία: Η Λισαβόνα έχει θέσει σε εφαρμογή ζώνες όπου η έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει περιοριστεί, με στόχο να περιοριστεί η πίεση στην αγορά κατοικίας. Οι τοπικές αρχές έχουν αυξήσει τους ελέγχους για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.

Ο ΣΤΕΚ έχει εισηγηθεί στους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων:

● H εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην ξεπερνά τις 90 ημέρες σε ετήσια βάση.

● Στα κέντρα των πόλεων όπου υπάρχει το πρόβλημα εύρεσης στέγης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων.

● Να καταστεί υποχρεωτική η καταβολή τέλους διανυκτέρευσης.

● Να υιοθετηθούν κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.

● Να συλλέγονται στατιστικά στοιχεία από τις πλατφόρμες, ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα των τουριστικών διανυκτερεύσεων στο νησί και να επαληθεύεται η σωστή δήλωση των εισοδημάτων στο Τμήμα Φορολογίας.

● Να εγκρίνεται η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος από τη διαχειριστική επιτροπή του κτιρίου.

Τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών που αναλύει ο ΣΤΕΚ καταδεικνύουν πως ως χώρα δεν έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, την οποία θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας της απλά για να επιτύχουν κάποιοι βραχυπρόθεσμο κέρδος. Το έργο το είδαμε πρόσφατα να παίζεται και σε άλλους τομείς και οι επιπτώσεις ήταν και παραμένουν έντονες.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ, MRICS, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΑΣ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ

Το θέμα της ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων είναι σοβαρό και ως εκ τούτου επιβάλλεται να απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές και την Κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί σήμερα, δημιουργεί πολλά προβλήματα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι αυτοί του τουρισμού και των ακινήτων, το κράτος χάνει έσοδα από φόρους, ενώ οι επιπτώσεις επηρεάζουν γενικότερα την κοινωνία και τους πολίτες. Εάν πάμε κάποια χρόνια πίσω και δούμε τις τιμές των ενοικίων θα διαπιστώσουμε ότι αυτές αυξήθηκαν αμέσως μετά τη μαζική εφαρμογή στην Κύπρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η ημερήσια ενοικίαση οικιών, αλλά κυρίως διαμερισμάτων, αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τις τιμές των ενοικίων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων δεν διατίθενται στην αγορά της μακροχρόνιας ενοικίασης. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους λόγους της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στα ενοίκια. Είναι σαφές ότι απορροφούν ένα σημαντικό κομμάτι της προσφοράς ακινήτων σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για ενοίκια, λόγω των ψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανειών και του πληθωρισμού που καθιστούν δύσκολη την αγορά κατοικίας.

Δημιουργούνται, όμως, και αρκετά προβλήματα στον τομέα του τουρισμού. Λόγω της ενασχόλησής μας με την αγορά των ακινήτων γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων που προκαλούν ζημιά στην επωνυμία της τουριστικής Κύπρου και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία διατίθενται με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, δεν παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητά τους ή παρουσιάζουν ακόμη και παραπλανητικές φωτογραφίες στους υποψήφιους ενοικιαστές για να τους δελεάσουν.

Όταν οι τουρίστες αφιχθούν στην Κύπρο και επισκεφθούν το κατάλυμα, διαπιστώνουν ότι η κατάστασή του δεν ανταποκρίνεται στις εικόνες που είχαν δει όταν το ενοικίαζαν. Πολλές φορές πρόκειται για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που βρίσκονται σε κακή κτηριακή κατάσταση, χωρίς ανελκυστήρα, χωρίς συντήρηση, χωρίς υπηρεσίες καθαρισμού και ελλιπή ασφάλεια. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς δεν υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για τα υποστατικά ημερήσιας ενοικίασης και δεν λειτουργούν στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα ξενοδοχεία, τα οποία καλούνται να λειτουργούν με συγκεκριμένα πρότυπα.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι άκρως ανησυχητική. Είναι πεποίθησή μας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας και στη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου. Ένα ουσιώδες θέμα το οποίο οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μεμονωμένων ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς παραβιάζουν και τις πολεοδομικές ζώνες.

Είναι δουλειά του κράτους και της Κυβέρνησης να βάλει επιτέλους ένα τέλος στην ασυδοσία, που λειτουργεί εις βάρος των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών, τόσο του τομέα των ακινήτων όσο και του τουρισμού.

Εισήγησή μας είναι να αδειοδοτηθούν για ημερήσια ενοικίαση μόνο ξενοδοχεία και οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών, στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων.

Από τον καιρό που έχουμε θέσει το θέμα στη δημόσια σφαίρα έχουν συμβεί πολλά. Στο εξωτερικό υπάρχουν πλέον πολλά παραδείγματα αντιμετώπισης του προβλήματος προς όφελος των ντόπιων, οι οποίοι, όπως και στην δική μας χώρα, καλούνται να πληρώνουν ενοίκια που πολλές φορές ξεπερνούν και έναν μισθό. Στην Κύπρο δεν ξέρουμε τι περιμένουν οι αρμόδιοι για να λάβουν μέτρα. Ξέρουμε όμως ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν τάχιστα στη ρύθμισή του, για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΖΙΑ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ PHAEDRUS LIVING

ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Είναι κατανοητό και ιστορικά καταγεγραμμένο πως κάθε φορά που μία νέα επιχειρηματική τάση κερδίζει μερίδιο της πίτας από τις παραδοσιακές δυνάμεις μίας αγοράς, δημιουργούνται αντιδράσεις και ασκούνται πιέσεις για περιορισμό της. Κάτι τέτοιο βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Όσοι επηρεάζονται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, την παρουσιάζουν ως τη μητέρα όλων των κακών της σύγχρονης κοινωνίας, εσκεμμένα αγνοώντας πως όσα υποστηρίζουν δεν βασίζονται σε απτά δεδομένα, ούτε στοιχειοθετούνται.

Ταυτόχρονα, εσκεμμένα αγνοούν τα τεράστια οφέλη που προκύπτουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Μερικά από αυτά είναι:

● Συμβάλλει στη μετεξέλιξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας

● Καλύπτει τα «θέλω» του σύγχρονου τουρίστα

● Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

● Συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού συστήματος παρεμφερών υπηρεσιών

● Προσελκύει ξένες επενδύσεις

● Δίνει την ευχέρεια στους ντόπιους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και να δημιουργήσουν μικρές βιώσιμες επιχειρήσεις ενισχύοντας το τοπικό οικοσύστημα

● Συνεισφέρει στα κρατικά έσοδα

● Καλύπτει την αυξημένη ζήτηση σε περιοχές που οι παραδοσιακές τουριστικές μονάδες δεν επαρκούν

Παρόλα τα οφέλη, κάποιοι αρνούνται να αποδεχθούν ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι ανταγωνιστικά των ξενοδοχείων και δεν πρέπει να αντικρίζονται ως τέτοια. Ειδικά στην Κύπρο, όπου η ξενοδοχειακή βιομηχανία μαστίζεται από το φαινόμενο του all-inclusive και οι πιο ποιοτικοί πελάτες αναζητούν άλλου είδους διαμονή. Ποιοτικός τουρισμός δεν σημαίνει απλώς ξοδεύω πολλά. Σημαίνει ξοδεύω πολλά, σε πράγματα που προσφέρουν προστιθέμενη αξία, με βάση τα δικά μου «θέλω».

Μία άλλη παράμετρος που για κάποιο λόγο αγνοούν οι πολέμιοι των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι το γεγονός πως πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες, όπως η Phaedrus Living, οι οποίες ειδικεύονται σε όλα τα στάδια της διαχείρισης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι οποίες φροντίζουν τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των οικιών ή των διαμερισμάτων, όσο και για την αύξηση των αποδόσεων των ακινήτων.

Στην πράξη, οι ιδιοκτήτες/επενδυτές δεν χρειάζεται να εμπλέκονται σε θέματα ενοικίασης, συντήρησης, καθαριότητας και άλλων διαδικασιών που απαιτούν χρόνο για να διευθετηθούν. Ταυτόχρονα, εταιρείες όπως η δική μας, είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι τα καταλύματα διαθέτουν όλα εκείνα που ζητούν οι τουρίστες για τις διακοπές τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Άρα, λοιπόν, η λεγόμενη ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστούν περιοριστικές διατάξεις οι οποίες επί της ουσίας συνιστούν παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά.

Σε σχέση με την άποψη πως η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση των ενοικίων, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από αδιάσειστα στοιχεία. Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ενοικίων είναι πολλοί και περίπλοκοι. Ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της αύξησης του κόστους στέγασης, αλλά σίγουρα θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Για παράδειγμα, σε περιοχές οι οποίες στηρίζονται οικονομικά στον τουρισμό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων συχνά κερδίζουν σημαντικά περισσότερα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε σύγκριση με τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις. Ο περιορισμός αυτής της εισοδηματικής δυνατότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της αξίας των ακινήτων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους τομείς, όπως ο τραπεζικός, όπου οι αξίες των ακινήτων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αντίστοιχα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αν ένας δανειζόμενος έχει πλέον λιγότερα έσοδα. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, οδηγώντας σε συνέπειες πολύ πιο σοβαρές από τα ζητήματα που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι κανονισμοί.

Ζούμε σε μία σύγχρονη οικονομία, στην οποία η αγορά πρέπει να αυτορυθμίζεται (στη βάση βέβαια συγκεκριμένων κανόνων και ίσης αντιμετώπισης) και η προφορά να καθορίζεται από τη ζήτηση. Είναι τουλάχιστον τραγικό να επιδιώκεται ο τερματισμός μία πρακτικής την οποία επιζητούν εκατοντάδες εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο και η οποία σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί νέα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι μεγάλες αλλαγές πάντα έχουν και μεγάλο αντίκτυπο, αλλά ο περιορισμός ή ακόμα και η κατάργηση τους δεν αποτελεί λύση, περισσότερο αποτελεί ένδειξη μίας οικονομίας που δεν μπορεί ή αρνείται να ανταποκριθεί στα «θέλω» της σύγχρονης αγοράς με κίνδυνο να μείνει εγκλωβισμένη σε μία άλλη εποχή.

Από το περιοδικό Insider

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00