«Πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα (…). Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί» δήλωνε τον Ιούλιο του 2022 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που (δεν) αγαπήθηκε όσο λίγοι στη χώρα μας, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος σήμερα, για όσους κρίνουν την οικονομία βάσει μόνο των επίσημων δεικτών.
Η γερμανική Bild που λοιδώρησε τους Έλληνες -καθιστώντας έναν ολόκληρο λαό υπεύθυνο για την οικονομική τραγωδία που ζήσαμε την εποχή των μνημονίων- γύρισε το τροπάριο και πλέον μιλάει για «ένα ελληνικό, γαλανόλευκο θαύμα». Και μάλιστα συνδέει το σημερινό αποτέλεσμα αναφέροντας πως είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων και της τρόικας, και «οφείλεται μεταξύ άλλων στους χειρισμούς του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Το 2010, η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και παραλίγο να πεταχτεί έξω από το ευρώ. Η θεραπεία: ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, που επιβλήθηκε από μια τρόικα αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προωθήθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα ως κύριος εκφραστής των προγραμμάτων λιτότητας. Και τώρα; Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν ευχαριστεί τους τότε βάναυσους κανονισμούς!», αναφέρει το δημοσίευμα – αφιέρωμα που φιλοξενεί και συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τη ματιά του Έλληνα πρωθυπουργού
Με τη φράση «η Ελλάδα είναι πλέον ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της ΕΕ και μια οικονομία που βιώνει μια άνευ προηγουμένου αναγέννηση», ο πρωθυπουργός εξήγησε στη Bild το πώς η χώρα γύρισε σελίδα – παρά τα προβλήματα της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής που παραμένουν.
Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι μεταρρυθμίσεις μάς επέτρεψαν να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό και τις κρίσεις του παρελθόντος, μας βοήθησαν να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Και παρά τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από την ευρωζώνη».
Ενώ επισήμανε πως «το δημοσιονομικό μας έλλειμμα αναμένεται να είναι ένα από τα μικρότερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών φέτος και του χρόνου, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και οι άμεσες ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στην ισχυρή και συνεπή ανάπτυξη».
Το συμπέρασμα του κ. Μητσοτάκη: «Έχουμε αντιστρέψει το κλίμα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία της ευρωζώνης».
Τα θετικά στοιχεία και τα «αγκάθια», σύμφωνα με την Bild
Για να εξηγήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις επάλξεις, η Bild ανέφερε:
Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχει αποπληρωθεί τόσο μεγάλο εθνικό χρέος τα τελευταία χρόνια όσο στην Ελλάδα – ακόμη και αν η Αθήνα είχε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό: Σε σύγκριση με το 2020, ο λόγος του χρέους μειώθηκε κατά περίπου 35 ποσοστιαίες μονάδες στο 171% του ΑΕΠ (Γερμανία: 66%).
︎ Το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού θα είναι μικρότερο από εκείνο της Γερμανίας το 2023 και το 2024.
︎ Το 2021, η Ελλάδα κατέγραψε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη 8,4% (Γερμανία: 2,6%), με την ανάπτυξη να συνεχίζεται στο 5,9% το 2022 (Γερμανία: 1,9%).
︎ Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P αναβάθμισαν εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά από χρόνια de facto πιστοληπτικής αναξιότητας.
︎ Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,6% τον Οκτώβριο. Πριν από δέκα χρόνια, ήταν 28%.
Παρόλα αυτά, η γερμανική εφημερίδα μιλά για τις υψηλές τιμές και τη χαμηλή αγοραστική δύναμη.
︎ Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, οι Έλληνες υποφέρουν από τις υψηλότερες τιμές για καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν μια από τις χαμηλότερες αγοραστικές δυνάμεις.
︎ Ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα υποφέρουν από τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές για το γάλα, το τυρί και τα αυγά (38,9% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ).