«Η Κύπρος, που αγκαλιάζεται από τα σμαραγδένια νερά της Μεσογείου, περιβάλλεται από ακτές και έτσι όποιο μέρος του ηλιόλουστου νησιού κι αν επισκέπτεστε, υπάρχει πάντα μια παραλία τριγύρω, περιμένοντας να την ανακαλύψετε… Η Κύπρος είναι περήφανη για τις 76παραλίες της με Γαλάζια Σημαία…».
Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφει η ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού για τις παραλίες του τόπου, το κύριο προτέρημα του νησιού ως τουριστικού προορισμού. Στις πανέμορφες παραλίες του νησιού, στις οποίες οι Γαλάζιες Σημαίες ενδέχεται να έχουν αυξηθεί, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα εποχικότητας του τουρισμού και οι δυσκολίες για αντιμετώπισή του προκειμένου να έχουμε επισκέπτες ολόχρονα και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Ναι, είμαστε προορισμός ήλιου και θάλασσας και το συγκεκριμένο «προϊόν» εξακολουθεί να πουλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να αναπαυθεί και να μην αναπτύξει κι άλλα προϊόντα – που ήδη το επιχειρεί ευτυχώς.
Αλλά πρέπει την ίδια ώρα να δοθεί περισσότερη σημασία και προσοχή στο κύριό της προϊόν ακόμα και μέσω προληπτικών ενεργειών για προστασία του. Μόλις πρόσφατα γράψαμε για την ανάγκη αυτή, εξ αφορμής ενός σχετικού με το θέμα των παραλιών ζητήματος: Των τιμών ενοικίασης ομπρελών και ξαπλώστρων που στον τόπο μας, σε αντίθεση με τα όσα καταγράψαμε στην Ελλάδα, παραμένουν σε υποφερτά και ανεκτά επίπεδα και μάλιστα με το νόμο.
Ο εκθειασμός των παραλιών μας και της τιμολογιακής πολιτικής τους έγινε, όμως, πριν τη πρώτη μας επίσκεψη σε κυπριακή παραλία για το φετινό καλοκαίρι. Όχι, δε βρήκαμε ακριβές τις ξαπλώστρες, μα σχεδόν δεν βρήκαμε παραλία. Προς μεγάλη μας έκπληξη η παραλία που για χρόνια επισκεπτόμασταν έμεινε κυριολεκτικά η μισή σε κάποια σημεία της.
Σε κάποια άλλα έχει δυστυχώς εξαφανιστεί. Διάβρωση, μας είπαν κάποιοι θαμώνες που γνωρίζαμε και ρωτήσαμε, ρίχνοντας το φταίξιμο για το πρόβλημα σε κυματοθραύστες που τοποθετήθηκαν σε γειτονική παραλιακή περιοχή. Περιοχή που όπως μας αναφέρθηκε έχει πλέον αποκτήσει αμμώδη παραλία, ενώ προηγουμένως ήταν γεμάτη πέτρες.
Για χρόνια το πρόβλημα διάβρωσης των παραλιών βρίσκεται στην επικαιρότητα, με τους ειδικούς όμως πλέον να προειδοποιούν για περαιτέρω έντασή του λόγω της κλιματικής κρίσης. Η αντιμετώπισή του ήταν κάποτε η κατασκευή κυματοθραυστών που σύμφωνα με τους ειδικούς πάλι φαίνεται να εγκαταλείπεται πλέον μιας και δείχνει να φέρνει σταδιακά το αντίθετο αποτέλεσμα στις όμορες περιοχές.
Εμείς, όμως, φαίνεται να επιμένουμε στην ίδια συνταγή παρά τις ανησυχίες που ακούγονται και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το περιβάλλον και της ενδοχώρας. Απόδειξη τούτου η συζήτηση μόλις την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής όπου επιβεβαιώθηκε ότι δρομολογείται η κατασκευή 38 κυματοθραυστών στην παραλιακή περιοχή Κιτίου-Αγίου Θεοδώρου στην επαρχία Λάρνακα για αντιμετώπιση της διάβρωσης και για προστασία των ακτών.
Κάποιοι βουλευτές, μάλιστα, διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στην κατασκευή τους.
Την επομένη, υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου Πόλεως Χρυσοχούς με την Υπουργό Γεωργίας στη Λευκωσία όπου συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής των κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο του Κόλπου Χρυσοχούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου μετά την εκπόνηση σχετικής μελέτης της Περιβαλλοντικής Αρχής, η οποία διαφωνούσε με την υλοποίηση του έργου» και «αποφασίστηκε όπως μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου γίνει επιτόπια επίσκεψη στα προτεινόμενα σημεία δημιουργίας κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο του Κόλπου Χρυσοχούς, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων προστασίας της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου, με τρόπο που να μην δημιουργείται πρόβλημα στις χελώνες».
Τα πιο πάνω, πέραν της πανάκειας για το πρόβλημα, φανερώνουν και τις διαστάσεις του. Αλλά «το να κλείσουμε την Κύπρο με κυματοθραύστες δεν είναι αποτελεσματικό» ανέφερε επίσης την Τετάρτη η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου. Ακούει κανείς;
Πηγή: philenews.com