Tuesday, November 5, 2024
Home » POS: Τριετές πλαφόν σε χρεώσεις και προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ

POS: Τριετές πλαφόν σε χρεώσεις και προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ

0 comments

«Κούρεμα» και πλαφόν για 3 χρόνια στις χρεώσεις και προμήθειες στις συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτες μέσω POS για επιχειρήσεις μικρής λιανικής όπως ψιλικατζίδικα, αρτοποιεία, περίπτερα και τα ταξί, «πράσινο φως» σε 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στην λίστα του Τειρεσία για να μπορέσουν να αποκτήσουν «μηχανάκια» και να δέχονται πληρωμές με κάρτες αλλά και τέλη κυκλοφορίας με το μήνα φέρνει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Μ. Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

Καθορίζονται για χρονικό διάστημα 3 ετών, ανώτατα όρια προμηθειών και χρεώσεων για συναλλαγές αξίας έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών.

Το μέτρο εφαρμόζεται για:

• Παντοπωλεία και «mini markets»,

• Πρακτορεία τύπου και περίπτερα,

• Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες,

• Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία,

• Αρτοποιεία,

• Ταξί,

• Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών,

• Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,

• Στεγνοκαθαριστήρια,

• Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων,

• Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων

• Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων,

• Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα,

• Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων,

• Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών),

Ανώτατα όρια

Οι μειώσεις στα όρια των προμηθειών και χρεώσεων ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας ως εξής:

Α) η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει 0,50% της αξίας της συναλλαγής.

Β) η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.

Γ) η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Όσοι είναι στον Τειρεσία

Παράλληλα, ανάβει «πράσινο φως» για περίπου 4.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς έχουν οφειλές και βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία.

Με τη νέα διάταξη μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ.. όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων.

Για κάθε παράβαση των ανωτέρω επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Πάσχα στο χωριό πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα μπορούν να κάνουν όσοι έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία.

Ειδικότερα, αύριο Πρωτομαγιά, μετά και τη ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής διάταξης, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα myCar μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους και να καταβάλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα που θέλουν να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους.

Έτσι εάν κάποιος ξαναβγάλει στους δρόμους το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Η τροπολογία

Πηγή: ΟΤ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More