Αισιόδοξος ότι και η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Μανώλης Μπετενιώτης.
Ο κ.Μπετενιώτης τόνισε ότι η πορεία της Κύπρου, «η διαδρομή για την επιτυχή λειτουργία, είχε να κάνει με όλα τα κόμματα. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα από τα κορυφαία περιφερειακά πανεπιστήμια, που εδραιώθηκε επι Χριστόφια και με απόλυτη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και για αυτό πέτυχε. Η Κύπρος, πλέον, είναι ένα πρότυπο μη κρατικών πανεπιστήμιων, ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, με πολλούς φοιτητές.
Ο κ.Μπετενιώτης πάντως, επισήμανε ότι για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων βασική προυπόθεση είναι να μπουν υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου έχουμε υποχρεωτική παρακολούθηση με εικονικές δίκες και άλλες δραστηριότητες ώστε ο φοιτητής μας να είναι έτοιμος λειτουργός της Δικαιοσύνης. Δείτε τη γίνεται στην Ελλάδα και θα δείτε τη διαφορά».
Παράρτημα στην Ελλάδα
«Η Νομική Σχολή του πανεπιστημίου, είναι ελληνικής κατεύθυνσης δικαίου και βρίσκεται τέταρτη στη σειρά μετα τη Νομική του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου (ΔΠΘ), είπε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, πρόσθεσε, «η Ιατρική Σχολή βρίσκεται στην πρωτοπορία και από το 2022 έχει δημιουργήσει παράρτημα Ιατρικής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, από τις κορυφαίες σχολές παγκόσμια.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Ελλάδα, ο κ.Μπετενιώτης υπογράμμισε ότι υπάρχει η εμπειρία αλλά όπως είπε «περιμένουμε να δούμε το πλαίσιο ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση για την ίδρυση τμήματος στην Ελλάδα. Πέρα από τη Νομική και την Ιατρική Σχολή, που είναι από τις κορυφαίες, και οι άλλες σχολές του πανεπιστημίου μας είναι πρωτοποριακές».