Table of Contents
Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «OT FORUM Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».
Ερωτηθείς εάν απεργάζεται αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε πως «δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις», προαναγγέλλοντας ωστόσο ότι «σκέφτομαι σενάρια, θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο».
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, «το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ο εργαζόμενος. Είναι δικά του λεφτά που διαχειριζόμαστε με ευθύνη».
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», αν όχι τον Ιανουάριο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, «και για το θέμα του επιδόματος και για την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης».
Εποχικό επίδομα
Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στον νόμο που κατατέθηκε, οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος δεν το χάνουν, εάν σε αυτό το τρίμηνο αποφασίσουν να δουλέψουν μέχρι 12 ημερομίσθια, δηλαδή τα Σαββατοκύριακα, μια διάταξη που, όπως εξήγησε, λύνει και το πρόβλημα της ανεύρεσης προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού κατά το συγκεκριμένο διάστημα.
Επαγγελματικά ταμεία
Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η φορολόγηση που θα ισχύσει από εδώ και πέρα είναι «σωστή και καλή για τους ασφαλισμένους». Όπως είπε, «είναι κίνητρο να μείνουν πολλά χρόνια σε ένα επαγγελματικό ταμείο. Εάν μείνεις πολλά χρόνια, όταν το χρειαστείς θα έχεις μια αποταμίευση», σημείωσε, προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα αποταμίευσης», όπως άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Ελλάδα 2.0
Όσον αφορά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι τέσσερις φορές πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει.
«Έχουμε το πιο ευέλικτο πλαίσιο δημιουργίας επιχείρησης από όλη την ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες πλέον είναι πολύ πιο αργές από το δημόσιο τομέα. Το Δημόσιο επί κυβέρνησης ΝΔ έγινε πιο γρήγορο και ευέλικτο από τον ιδιωτικό τομέα».
Αναφέρθηκε ακόμη στους 27 νόμους για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, καθώς και στον τελευταίο νόμο που «καθιστά πολύ ευέλικτη την αγορά εργασίας στην Ελλάδα».
Όπως εξήγησε ο υπουργός ερωτηθείς για το brain drain, «η έννοια της ενιαίας αγοράς που φτιάξαμε [στην ΕΕ] είναι για την κινητικότητα της εργασίας και την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων. Θα συμβαίνει είναι η απάντηση».
Το ερώτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εάν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως χώρα ώστε να μη φεύγουν ή να γυρίζουν πίσω ή να έρχονται και ξένα ταλέντα. Σε αυτό, τόνισε, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και το rebrain Greece έχει φέρει πίσω εργαζόμενους, ενώ κίνητρο αποτελεί και η μειωμένη φορολόγηση στο 50% για 7 χρόνια.
«Η κουβέντα για προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Είναι ευρύτερο πρόβλημα, όχι τοπικό. Είναι διακρατικός ο ανταγωνισμός και δύσκολος σε σχέση με βόρειες χώρες… Η Ελλάδα θα πάρει μεγάλο μερίδιο από digital nomads επόμενα χρόνια, με πολύ γρήγορο ίντερνετ.
Προανήγγειλε, μάλιστα, μια «πολύ μεγάλη επένδυση δορυφορική και ίντερνετ, που όταν γίνει θα δημιουργήσει εξαιρετικά γρήγορο ίντερνετ, 1.000 bps και πάνω. Με αυτό και τα κίνητρα που δίνουμε τα φορολογικά, θα έρθουν πολύ περισσότεροι» .