Saturday, November 23, 2024
Home » OT FORUM – Χατζημηνάς: Χρειάζεται επαναβιομηχανοποίηση, ψηφιακές δεξιότητες και ελεγχόμενη τεχνητή νοημοσύνη

OT FORUM – Χατζημηνάς: Χρειάζεται επαναβιομηχανοποίηση, ψηφιακές δεξιότητες και ελεγχόμενη τεχνητή νοημοσύνη

0 comments

H ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. «Έχουμε ήδη μεγάλη ανάπτυξη, όπως εξάλλου μας μεταφέρουν οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό –your country is booming!- πρέπει όμως να είμαστε εγκρατείς και να θωρακίσουμε την οικονομία μας», ανέφερε στο OT FORUM ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), πρόεδρος και ιδρυτής EFA Group.

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Στη σημαντική σύνδεση της δικαιοσύνης με την οικονομία και το πώς η μεταρρύθμισή της θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ. «Η κυβέρνηση νομοθέτησε περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, έχοντας ως ζητούμενο να πάμε σε πολυμετοχικά σχήματα. Μπορεί όμως κάποιος Έλληνας να συμμετέχει σε τέτοια σχήματα; Θα πρέπει να είναι μειοψηφία και αναγκαστικά υπόλογος στην πλειοψηφία – μόνο η νομοθεσία μπορεί να προστατεύσει τη μειοψηφία. Κι εκεί χρειάζεται μια γρήγορη δικαιοσύνη, για γρήγορες αποφάσεις.

Οι ψηφιακές δεξιότητες

«Η αλλαγή θα επιτευχθεί με μια επαναβιομηχανοποίηση, μια διαδικασία που θα πρέπει να βασίζεται στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού», επισήμανε ο κ. Χατζημηνάς. «Εμείς στην ΕΕΝΕ θα θέλαμε να υπάρχει ένα διαφορετικό αντίκρισμα για κάποια πχ επιδόματα που δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση για το καλό της κοινωνίας. Τι σημαίνει αυτό; Αν θέλουμε επαναβιομηχανοποίηση με ψηφιακές δεξιότητες, θα πρέπει να γίνει μια επανάσταση από κάτω προς τα πάνω», συμπλήρωσε.

Ό,τι κίνητρα και εάν δοθούν σε επιχειρήσεις για την ψηφιακή κατάρτιση των υπαλλήλων τους για παράδειγμα, εάν δεν συνεργαστούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει καμία εταιρεία. Έχοντας όφελος στο μισθό τους και μια πιστοποίηση από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα που θα έφεραν σε κάθε τους δουλειά, οι εργαζόμενοι θα επένδυαν και οι ίδιοι στην ψηφιακή τους αναβάθμιση.

Και αντίστοιχα, να επιβραβευθεί με κάποιο τρόπο και ο εργοδότης που έχει αυξήσεις τις θέσεις εργασίας και έχει επενδύσει στις ψηφιακές δεξιότητες.

Επαναβιομηχανοποίηση: το μεγάλο στοίχημα

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημηνάς «η πανδημία απέδειξε πως πρέπει να είμαστε κάπως ανεξάρτητοι. Σύμφωνα με τη μελέτη Πισσαρίδη εκτός από το ότι υπολειπόμαστε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είδαμε ότι στα βιομηχανικά προϊόντα η αναλογία είναι 1 προς 4, ενώ ο μέσος όρος είναι 36%». Κάτι που δεν εντοπίζεται τον τομέα του τουρισμού αλλά των προϊόντων που παράγονται στη χώρα.

«Η επαναβιομηχανοποίηση είναι ένα must – όχι όπως παλιά με την εικόνα των φουγάρων στο μυαλό μας, αλλά με σημερινούς όρους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας ή της άμυνας. Πρέπει να φέρουμε ψηφιακές δεξιότητες και στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕΝΕ βραβεύει τέτοιες επιχειρήσεις, που δίνουν δουλειές στην Ελλάδα και εξάγουν τεχνογνωσία. Πολλά νέα παιδιά εξάλλου, ασχολούνται με το shipping και αυτό αποτελεί μια μορφή επαναβιομηχανοποίησης».

Η αξία της καινοτομίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΝΕ «η καινοτομία χρειάζεται πάνω απ΄ όλα engineering, δηλαδή όλους αυτούς τους ανθρώπους που ‘περίσσευαν’ στις αρχές του 2010. Στον τομέα των μηχανικών για λογισμικό, ΑΙ υπάρχει μεγάλη έλλειψη, ωστόσο σε όλους τους υπόλοιπους τομείς έχουμε ακόμη πολλά ταλέντα».

Παρά το γεγονός ότι η ο EFA Group έχει μόνο το 3% του τζίρου του στην Ελλάδα, το μυστικό της επιτυχίας του βρίσκεται εδώ. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζημηνάς «αυτό είναι το Greek engineering. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει προσφορά δυναμικού πχ από την Ινδία, δεν έχουμε βρει πουθενά όσα δίνει ο Έλληνας μηχανικός».

Τι δεν κάνουν οι μεγάλες εταιρείες

«Ως ΕΕΝΕ καλωσορίζουμε όλες τις μεγάλες επενδύσεις όπως της Google και της Microsoft και πολύ σωστά προχώρησε αυτές ο πρωθυπουργός. Έχουμε όμως μια μικρή ένσταση», τόνισε ο κ. Χατζημηνάς.

«Όταν αυτές οι εταιρείες παίρνουν 100 μηχανικούς στον τομέα που έχουμε έλλειψη και τους παίρνουν για να υλοποιηθεί ένα προϊόν στο Σαν Φρανσίσκο, υπάρχει πρόβλημα. Αν τους πάρετε και τους βάλετε σε 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα γίνουν πραγματικά θαύματα. Αν ήμουν κυβέρνηση, θα ζητούσα από τις εταιρείες αυτές να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα αυτή και να κάνουν κάτι παραπάνω για τον τόπο στον οποίο βρίσκονται. Και έχουν δυνατότητα να το κάνουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη

«Ως εταιρεία που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, αντιλαμβανόμαστε την αξία της ΑΙ – τη χρησιμοποιούμε όπου μπορούμε πρώτα στις διαδικασίες και την παραγωγή», επισήμανε ο κ. Χατζημηνάς.

«Ο Έλον Μασκ το’ χει πιάσει το θέμα πολύ σωστά και καλά κάνει και έχει φέρει στο προσκήνιο το κομμάτι της ηθικής – χρειάζεται πολύ προσοχή και στα θέματα της ασφάλειας και της δικής μας βιομηχανίας πρέπει η ΑΙ να είναι απόλυτα ελεγχόμενη», πρόσθεσε.

«Ως άνθρωπος θεωρώ όμως ότι υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι. Αν την συνδυάσεις με data analytics, πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, θα γνωρίζει ήδη ένα πανεπιστήμιο ή κάποιος εργοδότης αν θα μπορεί να γίνει πχ το παιδί μου γιατρός. Κι αυτό το θεωρώ απάνθρωπο – γιατί η ανθρώπινη φύση είναι μαγική και απρόβλεπτη. Όταν έχεις μια τέτοια μηχανή που σε κρίνει, πριν καν μπεις στο γήπεδο, δεν μ’ αρέσει. Χρειάζεται ένα πλαίσιο».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More