Η ΔEH μετασχηματίζεται σε όλα τα επίπεδα, τόνισε η Έλενα Γιαννακοπούλου, διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, μιλώντας από το βήμα του OT FORUM με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0»
Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με την πολιτική απολιγνιτοποίησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης και την πελατοκεντρικότητα προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να έχει στο κέντρο της τον πελάτη.
Αναφερόμενη στους στόχους της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, η κα Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 670 MW ενώ άλλα 1300 MW είναι υπό κατασκευή. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό άξονα στην πολιτική της ΔΕΗ τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, καθώς τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες είναι ο φθηνότερος τρόπος για να παράγουμε ρεύμα. Άλλα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση είναι η ηλεκτροκίνηση, οι αντλίες θερμότητες για οικονομικότερη ψύξη και θέρμανση, και η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου.
Μιλώντας για το πράσινο υδρογόνο, η κα Γιαννακοπούλου εξήγησε ότι το να παράγουμε καθαρό καύσιμο είναι πολύ σημαντικό για κάποιους βιομηχανικούς κλάδους όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια, όπως π.χ. η τσιμεντοβιομηχανία ή η ναυτιλία, καθώς απαιτούν εναλλακτικά καθαρά καύσιμα. Αυτόν τον στόχο έρχεται να υπηρετήσει η δημιουργία εταιρείας της HELLENIC HYDROGEN Α.Ε. κοινοπραξίας μαζί με τον Μotor Oil.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης
Σε ερώτηση του OT για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, η διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η επιχείρηση είναι συνεπής στους στόχους της, και ότι η αποκατάσταση εδαφών προχωρά κανονικά ενώ εγκαθίστανται και φωτοβολταϊκά πάρκα στις περιοχές που αποκαθίστανται.
H εξαγορά στη Ρουμανία
Στόχος της ΔΕΗ είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην ΝΑ Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό προβήκαμε στη μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία αποκτώντας την Enel, σημείωσε η κα Γιαννακοπούλου. Όπως εξήγησε, η βαλκανική αυτή χώρα είναι μια μεγάλη αγορά, και τα πράσινα asset της ανέρχονται σε 600 MW εγκατεστημένης ισχύος. Στη Ρουμανία είναι ο νούμερο ένα πωλητής ρεύματος, ενώ διαχειρίζεται τρία δίκτυα ρεύματος, εκ των οποίων το ένα στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι. Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στην στρατηγική της ΔΕΗ για πράσινη ανάπτυξη.
Η συμφωνία με την Κωτσόβολος
Αναφερόμενη στην σημαντική κίνηση εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, η κα Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι σύντομα επίκειται η ολοκλήρωσή της, και ότι στο σχέδιο της ΔΕΗ θα ενταχθούν τόσο τα καταστήματα λιανικής της εταιρείας όσο και τα logistics που έχει, επισημαίνοντας ότι μπορούν να γίνουν πολλές συνέργειες μεταξύ ΔΕΗ και Κωτσόβολος. Εξηγώντας πώς θα λειτουργήσει το σχήμα αυτό η κα Γιαννακοπούλου εστίασε στη δυναμική που αναπτύσσεται στην αγορά με τις σύγχρονες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, την ηλεκτροκίνηση, τα φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη και ότι μέσα σε όλο αυτό το τοπίο αλλάζει και ο καταναλωτής. “Δίνουμε το χαρτοφυλάκιο στον πελάτη μας να τι εκμεταλλευτεί και να βρει τον δικό του ρόλο μέσα σε αυτό”, είπε χαρακτηριστικά.