Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρισμού, η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Λεμεσού-Πάφου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεντακώμου, την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής και τον ΜΚΟ Together Cyprus, προχώρησε στον καθαρισμό μιας από τις ωραιότερες παραλίες της Κύπρου, της παραλίας Ακτής του Κυβερνήτη στη Λεμεσό.
Η εκδήλωση είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και έλαβαν μέρος 200 άτομα, ηλικίας από 4 ετών, που μάζεψαν σκουπίδια τα οποία ακολούθησαν την πορεία της ανακύκλωσης ή πετάχτηκαν καταλλήλως, προάγοντας τον εθελοντισμό και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Αξιόλογο ότι δόθηκε πιστοποιητικό επιτυχίας σε όλους τους συμμετέχοντες.
Ο κος Χρίστος Τσιαλούπης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Λεμεσού-Πάφου του ΣΕΛΚ υιοθέτησε το πρωτόκολλο του χαιρετισμού, ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου κο Κυριακό Ιορδάνου, ο οποίος προωθεί και υποστηρίζει όλες τις δράσεις των μελών του Συνδέσμου και τον κο Αυξέντη Ζεμενίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΛΚ για τη στήριξη του στην εν λόγω εκδήλωση, καθώς και τον κο Δημήτρη Χιουρέα, Πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ για τη συνεργασία στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Επίσης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της εκδήλωσης, το Together Cyprus με ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κο Ανδρέα Αγγελή (πρόεδρο και ιδρυτή), στον κο Πάνο Δημητρίου (υπεύθυνο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) και στην κα Ιλεάνα Νίκολσον (Διευθύνον σύμβουλος). Επίσης, έδωσε θερμές ευχαριστίες στο κοινοτάρχη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πεντακώμου κο Γεώργιο Οικονόμου καθώς και στον κο Πανίκο Αράβη, Πρόεδρο των Eπαγγελματίων Ναυαγοσωστων.Ταυτόχρονα απεύθυνε έναμεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους, που θυσίασαν το πρωινό τους με κοινό όραμα και στόχο την προστασία και την καθαριότητα του περιβάλλοντος.
Η κα Κωνσταντίνα Αχιλλέως, λειτουργός επικοινωνίας του ΣΕΛΚ, ανέφερε στους συμμετέχοντες ότι είναι ο τρίτος συνεχόμενος πετυχημένος καθαρισμός από τον ΣΕΛΚ και επισήμανε ότι για τον ΣΕΛΚ, ενέργειες όπως η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελούν προτεραιότητα. Τόνισε ότι η συγκεκριμένη δράση έχει καταστεί θεσμός και ότι θα επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλα σημεία της Κύπρου. Επίσης, έδωσε θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης, στην ΚΕΑΝ, στην Άλφα πίτσα, στο αρτοποιείο Sun Fresh και ευχαρίστησε το καφεστιατόριο Faros για την ευγενή φιλοξενία.
Ο κος Αυξέντης Ζεμενίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΛΚ, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου, του οποίου τα μέλη νοιώθουν έντονα για θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη προστασία αυτού.
Ανέφερε ότι ενημερωτικά, οι ελεγκτές θα κληθούν σύντομα να συμπεριλάβουν στην έκθεση που ετοιμάζουν μέσα στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου των εταιρειών καιγνώμη όσον αφορά μια δεύτερη έκθεση την οποία επίσης θα ετοιμάζουν, η οποία αναμεσά σε άλλα θέματα θα καταγράφει τις ενέργειες και τα μέτρα που έχει λάβει μια επιχείρηση για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον λόγω των δραστηριοτήτων της ή/και τι μέτρα έχει λάβει για να αποκαταστήσει το περιβάλλον στο οποίο ασκεί τις εργασίες της.
Επίσης, τόνισε ότι τα θέματα περιβάλλοντος μας αφορούν όλους και όλες καθώς επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας. Δήλωσε ότι μέσω της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας εισαγάγετε νομοθετικά ο απολογισμός τον οποίο πρέπει να προβαίνει μια επιχείρηση προς τους μετόχους της, προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Για παράδειγμα, μια τράπεζα πριν δανειοδοτήσει μία επιχείρηση, θα αξιολογεί εάν η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης θα επιβαρύνει το περιβάλλον και σε ποιο βαθμό.
Ο κος Ανδρέας Αγγελή, πρόεδρος και ιδρυτής του ΜΚΟ Together Cyprus, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι αυτή η εκδήλωση καθαρισμού, είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η περιβαλλοντική ευθύνη δεν επαφίεται σε ένα άτομο ή οργανισμό, αλλά είναι μια συλλογική προσπάθεια. Επίσης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι το Together Cyprus διοργανώνει την εκστρατεία καθαρισμού Let’s Do it Cyprus, που είναι η μεγαλύτερη Περιβαλλοντική και Εθελοντική Εκστρατεία στην Κύπρο και αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού.
Ανάφερε ότι δεν καθαρίζουμε απλώς το περιβάλλον, αλλά συμβάλλουμε σε κάτι μεγαλύτερο, σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο. Επίσης ανάφερε ότι οι αρχές του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG) δεν είναι μόνο για τις επιχειρήσεις, είναι αξίες για όλους μας. Όταν προστατεύουμε το περιβάλλον μας, ενισχύουμε τις κοινότητές μας και αυτό επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και ευημερούμε. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι κάθε σκουπίδι που απομακρύνουμε είναι ένα βήμα προς μια πιο καθαρή και υγιή Κύπρο και όλοι μαζί δίνουμε το παράδειγμα του πώς είναι η ενεργός και η υπεύθυνη πολιτότητα.
Επίσης, επισήμανε ότι αυτή η συνεργασία δείχνει τη δύναμη των συνεργασιών, όταν επαγγελματίες όπως ο ΣΕΛΚ ενώνουν τα χέρια τους με κοινοτικά κινήματα, ενισχύεται ο αντίκτυπος. Επιπλέον, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν να κάνουν αυτά τα βήματα προς τα εμπρός, προς ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον.
Αξιόλογο ότι ο ΣΕΛΚ πρωτοπόρησε στον καθαρισμό καθώς οργάνωσε διαδραστικό σεμινάριο στην παραλία, όπου οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, καλούνταν να βρουν δράσεις για επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι αφορούν σε ένα υγιή πλανήτη καθώς και σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα.
Ο εκπαιδευτής του σεμιναρίου, κoς Πάνος Δημήτριου, υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο Together Cyprus, ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή μας υπενθυμίζει την υποχρέωση και το σημαντικό ρολό που έχουν οι εταιρείες να μεταδώσουν τη σημαντικότητα της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ανάφερε ότι η Ευρωπαϊκή έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης 2023-2024, βαθμολόγησε τις χώρες με τη συνολική πρόοδο προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε ο κος Δημήτριου, η ερευνά κατατάσσει την Κύπρο στην 32 θέση με συνολική βαθμολογία 61.02%. Η αξιολόγηση αυτή αποδεικνύει ότι χρειάζονται ακόμη προσπάθειες για να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι αλλά επισήμανε το θετικό γεγονός ότι η χώρα μας έχει κάνει αρκετή πρόοδο κατά τα τελευταία έτη. Ιδιαίτερα, τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος της χώρας μας στους δείκτες της Φτώχειας, της Ενέργειας και της Ανισότητας.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από τις εταιρείες όχι μόνο για να δημιουργήσουν δράσεις που θα εξυπηρετήσουν τους στόχους, αλλά και να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που απορρέουν της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία είναι υπενθύμιση ότι οι εταιρείες αλλά και ως κοινωνία γενικότερα, θα πρέπει να αναπτύσσουμε κουλτούρα υπευθυνότητας με δράσεις βιώσιμής ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας και να προστατεύει το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έγινε και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε κανόνες ασφάλειας στην παραλία καθώς και Πρώτων Βοηθειών από επαγγελματίες Ναυαγοσώστες της Κυπριακής Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής. Ο κος Μάριος Νικολάου και ο συνάδελφος του κος Χρίστος Διονυσίου, παρουσίασαν πρωτόκολλα διάσωσης πνιγμού από κατάποση νερού σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη σε εξιδεικευμένες κούκλες. Το σεμινάριο τους περιλάμβανε και μέθοδο απόφραξης αεραγωγού από κατάποση αντικειμένου.
Οι Ναυαγοσώστες επισήμαναν βασικούς κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα όπως μην κολυμπάτε μόνοι σας στη θάλασσα, μη βουτάτε σε θολά και άγνωστα νερά, μην περνάτε τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης, μπείτε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο σας γεύμα, μη σπρώχνετε και μη βυθίζετε τους άλλους στο νερό, να καταναλώνετε άφθονα υγρά, σημαντική είναι η παραμονή σε σκιερό μέρος, να έχετε μεγάλη προσοχή στα μικρά παιδία με συνεχή επιτήρηση και παρακολούθηση.
Η όμορφη εκδήλωση συνδυάστηκε με χορό ζουμπά, όπου τα παιδιά το χάρηκαν ιδιαίτερα.
Ο κος Γιώργος Οικονόμου, κοινοτάρχης στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πεντακώμου, δήλωσε ότι τον χαροποίησε ιδιαίτερα η συλλογική εκδήλωση και επισήμανε ότι είναι υψίστης σημασίας να έχεις σωστούς Λογιστές.
Ο κος Οικονόμου ανέφερε ότι αναγνωρίζει από προσωπική του εμπειρία ότιοι Λογιστές του ΣΕΛΚ ασκούν τα καθήκοντα τους με πλήρη αμεροληψία με βάση τους ισχύοντες κώδικες δεοντολογίας των θεσμών.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε έμπρακτες διδαχές:
“H περιβαλλοντική παιδεία των πολιτών είναι το βασικό κλειδί επιβίωσης του πλανήτη. Μπορεί ο πλανήτης να σωθεί και να αλλάξει την καταστροφική του ρότα, αν τα παιδία κάνουν βίωμα τους την προστασία του περιβάλλοντος. Αν μάθεις στο παιδί να αγαπά την φύση, θα την αγαπά, αν το μάθεις να ρίχνει τα σκουπίδια στον κάλαθο ή να τα διαχωρίζει στην ανακύκλωση, θα το κάνει. Και πώς θα το μάθει; Με το δικό σου παράδειγμα, μπορείς να κάνες τη διαφορά. Είμαστε η υπεύθυνη γενιά για την αποκατάσταση. Μαζί, ας δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γη και την ανθρωπότητα. Ένα βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο μας”.
Νίκη Χριστοφή
Μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ
Μέντορας σε θέματα Επιχειρηματικότητας
Πηγή: philenews.com