Friday, December 27, 2024
Home » Oι Έλληνες ξενοδόχοι στρέφονται κατά της Booking

Oι Έλληνες ξενοδόχοι στρέφονται κατά της Booking

0 comments

Σε ομαδικές αγωγές κατά της Booking.com στρέφονται οι ξενοδόχοι, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (το Σεπτέμβριο φέτος) ότι οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity)- οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους από ό,τι στις πλατφόρμες κρατήσεων (γνωστές και ως OTA- Online Travel Agencies)-, δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των πλατφορμών.

Την κατάθεση ομαδικών αγωγών μαζί με άλλες εθνικές ευρωπαϊκές οργανώσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός από το βήμα της 12ης Γενικής Συνέλευσης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρακτικά σημαίνει πως τα ξενοδοχεία έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν σε χαμηλότερη τιμή των δωμάτιά τους, μέσω απευθείας κρατήσεων, σε σχέση με τις τιμές που εντοπίζονται σε δημοφιλείς πλατφόρμες τύπου Booking. Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για ένταση του ανταγωνισμού και χαμηλότερες τιμές διανυκτέρευσης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ,οι ξενοδόχοι βρίσκονται απέναντι σε μια μεγάλη στρέβλωση από τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούν οι πλατφόρμες όπως η Booking, καθώς στερούν από τους ξενοδόχους τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές που επιθυμούν. “Η απόφαση δείχνει πως τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιά από τις παραμονές πρακτικές της Booking”, τόνισε, συμπληρώνοντας πως αλλάζει το τοπίο στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Πριν από δέκα ημέρες, υπήρξε ανακοίνωση από τη Hotrec (που αποτελεί την “ομπρέλα” θεσμικής εκπροσώπησης των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών και συναφών επιχειρήσεων στην Ευρώπη) πως η Booking.com εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act). Όπως ανέφερε, “η Booking.com είναι πλέον νομικά υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Δυστυχώς, μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας, η εταιρεία δεν έχει διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της και δεν έχει ενημερώσει αποτελεσματικά τους επιχειρηματικούς χρήστες για τις απαιτούμενες αλλαγές. Η HOTREC εκτιμά ότι η έκθεση συμμόρφωσης που δημοσίευσε η Booking.com δεν ανταποκρίνεται σε αρκετές από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το DMA”.

Η HOTREC σημειώνει τις αλλαγές στις ρήτρες ισοτιμίας, οι οποίες θα πρέπει να επιτρέπουν στους ξενοδόχους να προσφέρουν καλύτερες τιμές μέσω διαφορετικών καναλιών διανομής, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους ιστοσελίδων. “Επιπλέον, άλλες αλλαγές που έχει εισαγάγει η Booking.com είναι είτε επιφανειακές, όπως η πρόσβαση σε δεδομένα, είτε δεν έχουν αντιμετωπιστεί καθόλου. Παραδείγματος χάριν, τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν την προεπιλεγμένη μέθοδο προπληρωμής της Booking.com, στερώντας από τους καταναλωτές την ελευθερία επιλογής. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία δεν προέβη σε ουσιαστικές αλλαγές στη διεπαφή του ιστότοπού της και δεν αντιμετώπισε τις ανησυχίες σχετικά με το θέμα της κατάταξης. Το υποκείμενο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων της Booking.com”.

Σημειώνεται πως και πριν από δύο χρόνια το ΞΕΕ είχε καταθέσει καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές ψηφιακών πλατφορμών, που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση τους στη διαδικτυακή αγορά κρατήσεων. Στην καταγγελία δινόταν ειδική έμφαση στη μη συμμόρφωση των Online Travel Agencies με προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις αυθαίρετες ρήτρες ισοτιμιών που εξακολουθούν να επιβάλλονται από Online Travel Agencies αλλά και σε μεθόδους παραπλανητικής διαφήμισης που εφαρμόζουν, οι οποίες αναπτύχθηκαν και συνεχίζονται μέσω των διαδικτυακών αναζητήσεων των χρηστών.

Η καταγγελία του ΞΕΕ ερχόταν μετά από σειρά επαφών με εθνικές ενώσεις που εκπροσωπούν τον κλάδο της φιλοξενίας σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις πρακτικές αυτές αλλά και υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο νέος Νόμος για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act – DMA) που εγκρίθηκε και τίθεται πλέον σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαιώνοντας τη δεκαετή προσπάθεια της HOTREC για συμμόρφωση των ψηφιακών πλατφορμών με ένα καθορισμένο πλαίσιο υποχρεώσεων και απαγορεύσεων.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00