«Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύνδεση της τέχνης με την ψυχική και σωματική υγεία. Φέρνω στην σκηνή όχι μόνο καλλιτέχνες, αλλά και ειδικούς στον τομέα της ψυχικής υγείας, για να συζητήσουμε και να αναδείξουμε θέματα που μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς».
«Είμαι μητέρα και “μετανάστρια αγάπης” στην Κύπρο». Έτσι αυτοπροσδιορίζεται η Matea Leko, στη συνέντευξή της στο Forbes. Είναι όμως μια αναγνωρισμένη σε πολλές χώρες πιανίστρια, με πολλές καλλιτεχνικές και εσωτερικές ανησυχίες, με καταγωγή από την Κροατία και με μουσικές σπουδές στη χώρα της, στη Βιέννη και στην Ιταλία.
Δημιούργησε το project “Musical Stories by Matea Leko”, το οποίο ξεκίνησε δια- δικτυακά κατά τη διάρκεια του Covid και πλέον έχει εξελιχθεί σε ζωντανές παραστάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη αποδοχή από το μουσικόφιλο κοινό.
Γυναίκα – ηγέτης στη μουσική βιομηχανία. Ποιες είναι οι προκλήσεις και πόσο δύσκολο είναι;
Οι προκλήσεις ποικίλουν ανάλογα με τον τομέα της μουσικής. Στην ποπ μουσική, οι καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift ή η J Lo γίνονται το προϊόν και η διαδικασία μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη επιχείρηση. Στην κλασική μουσική, όμως, η διαδικασία είναι πιο μοναχική και θυμίζει την προετοιμασία ενός αθλητή για τους Ολυμπιακούς. Το πιάνο είναι ένα σόλο όργανο, που απαιτεί αυστηρή πειθαρχία, μοναξιά και διαρκή προσπάθεια.
Από μικρή ηλικία πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις την αμφιβολία και την αυτοκριτική, καθώς και να αφιερώσεις αμέτρητες ώρες στην εξάσκηση. Αυτά είναι τα βασικά που απαιτούνται για να «κατακτήσεις» το όργανο, αλλά και για την προσωπική ανάπτυξη, σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Η μάθηση και η εξάσκηση είναι συνεχείς και διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Ακριβώς όπως η τέχνη και η αναζήτηση της ομορφιάς, που δεν έχουν τέλος. Η επιτυχία έρχεται φυσικά και είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας αφοσίωσης.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια γυναίκα ηγέτης στη μουσική βιομηχανία;
Πέρα από το να είναι κάποιος δεξιοτέχνης, το πιο σημαντικό είναι η ικανότητα να μεταφέρει συναισθήματα στο κοινό και να παραμένει αυθεντικός. Οι νέοι καλλιτέχνες συχνά πέφτουν στην παγίδα της μίμησης, κάτι που τους απομακρύνει από τη δική τους αλήθεια. Το κοινό πάντα θα επιλέξει να εκτιμήσει την αυθεντικότητα, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής.
Είναι κρίσιμο να ξεπεράσεις τον φόβο της κριτικής και τη φοβία να αρέσεις σε όλους, κάτι που απαιτεί χρόνο και εμπειρία. Ο μόνος πραγματικός ανταγωνιστής σου είναι ο εαυτός σου –να αναζητάς συνεχώς τη βελτίωση και να δίνεις το κάτι παραπάνω. Όσο παραμένεις πιστός σε αυτό, η μουσική σου θα έχει πάντα ουσία και ομορφιά.
Ποια είναι η Matea Leko; Ποια είναι η εξειδίκευσή της και τι την ξεχωρίζει;
Είμαι μητέρα και “μετανάστρια αγάπης” στην Κύπρο. Έχω σπουδάσει μουσική στην Κροατία, τη Βιέννη και την Ιταλία και έχω δημιουργήσει το project “Musical Stories by Matea Leko”, το οποίο ξεκίνησε διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του Covid και πλέον έχει εξελιχθεί σε ζωντανές παραστάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύνδεση της τέχνης με την ψυχική και σωματική υγεία. Φέρνω στην σκηνή όχι μόνο καλλιτέχνες, αλλά και ειδικούς στον τομέα της ψυχικής υγείας, για να συζητήσουμε και να αναδείξουμε θέματα που μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς.
Μετά τη γέννηση του γιου μου, δίνω ιδιαίτερη προσοχή στο να δημιουργώ εμπειρίες που αναδεικνύουν την ομορφιά, σε χώρους όπως κάστρα, αμφιθέατρα και πολυτελή ξενοδοχεία, ώστε οι καλεσμένοι μου να νιώθουν άνετα και να απολαμβάνουν την τέχνη με όλες τους τις αισθήσεις.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Φαίνεται πως έχετε άμεση πρόσβαση στη διεθνή μουσική βιομηχανία. Είναι αυτό το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Η άμεση πρόσβαση είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων δουλειάς, αφοσίωσης και ηθικών αξιών. Έχω περάσει 25 χρόνια ταξιδεύοντας, παίζοντας, συμμετέχοντας σε ακροάσεις και κάνοντας πρόβες με φανταστικούς καλλιτέχνες. Παρά το γεγονός ότι πλέον αφιερώνω πολύ χρόνο στην οικογένειά μου, έχω διατηρήσει στενούς δεσμούς με φίλους και συνεργάτες στη μουσική και τις επιχειρήσεις και είναι πάντα δίπλα μου όταν τους χρειάζομαι. Είναι ευλογία να μπορώ να οργανώσω συναυλίες με μερικούς από τους κορυφαίους μουσικούς στον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά, παρά το γεγονός ότι αφιερώνω χρόνο να νανουρίζω τον γιο μου! Πέρυσι, σε συναυλίες σε Κροατία και Σλοβενία, συμμετείχαν καταξιωμένοι μουσικοί όπως η Maya Levy, βιολονίστρια και ανερχόμενο αστέρι του BBC και η Aleksandra Suklar, που έπαιξε στο Madison Square Garden με τον Hans Zimmer.
Πόσο έντονος είναι ο ανταγωνισμός στη μουσική βιομηχανία και πόσο υψηλές είναι οι προσδοκίες που θέτετε στους συνεργάτες σας;
Η μουσική βιομηχανία είναι σκληρά ανταγωνιστική, ειδικά για τους νέους καλλιτέχνες, μεταξύ 15 και 25 ετών, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν σε πολλαπλές ακροάσεις, διαγωνισμούς και να αναζητούν τους καλύτερους μέντορες.
Αλλά μετά από αυτό το στάδιο, ο ανταγωνισμός είναι περισσότερο με τον εαυτό σου. Για μένα, οι προσδοκίες είναι πάντα υψηλές, τόσο για τον εαυτό μου όσο και για τους συνεργάτες μου. Συνεργάζομαι με επαγγελματίες που έχουν αποδείξει την αξία τους στη μουσική σκηνή και, όταν ανεβαίνουμε στη σκηνή μαζί, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα δώσουμε το καλύτερό μας.
Η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος είναι σημαντικό μέρος της συνολικής σας προσπάθειας;
Παρόλο που ο κόσμος εκτιμά την οθόνη περισσότερο από την ανθρώπινη επαφή, εγώ κινούμαι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Προτιμώ τις ζωντανές εμφανίσεις, τα ακουστικά όργανα και την πραγματική σύνδεση με το κοινό. Πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός μας, αλλά με όρια.
Για παράδειγμα, το YouTube κανάλι που ξεκίνησα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έφτασε 3 εκατομμύρια συνδρομητές, ένας αριθμός που δεν θα μπορούσα ποτέ να φτάσω μέσω των ζωντανών παραστάσεων.
Επίσης, είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι η γνώση είναι πλέον τόσο εύκολη και προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Σήμερα μπορείς να στείλεις μια ηχογράφηση με το κινητό σου σε έναν πράκτορα μέσω Instagram, ενώ παλαιότερα έπρεπε να ταξιδέψεις σε άλλη χώρα για μια ακρόαση.
“MUSICAL STORIES” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ποιο είναι το όραμά σας για την καριέρα σας;
Πρόσφατα έγινα μητέρα και καθώς μεγαλώνει ο γιος μου, επιτρέπω στον εαυτό μου να δημιουργεί με διαφορετικό ρυθμό. Στα 20 μου είχα την ανάγκη να αποδείξω κάτι στον εαυτό μου και στον κόσμο, αλλά τώρα απλώς νιώθω την ανάγκη να δημιουργώ και το κάνω.
Ανυπομονώ να ξεκινήσω το κεφάλαιο των “Musical Stories” στην Κύπρο, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί εντυπωσιακοί χώροι σε αυτό το όμορφο νησί, όπου η μουσική μπορεί να λάμψει. Έχω επίσης εντυπωσιαστεί από την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται με ταλαντούχους νέους στην Κύπρο και θα ήθελα να προσφέρω μια πλατφόρμα όπου να μπορούν να δείξουν το ταλέντο τους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Γιατί ένας καλλιτέχνης να συνεργαστεί μαζί σας;
Γιατί όχι; Εκτός από την κλασική μουσική, έχω συνεργαστεί με μουσικούς τζαζ, ποπ, κινηματογραφικής και παγκόσμιας μουσικής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή συνεργασία και επιλογή ανάμεσα στους μουσικούς, για να δημιουργήσουμε κάτι εξαιρετικό. Λατρεύω επίσης την ελληνική μουσική και έχω μάθει να τραγουδάω ελληνικά κομμάτια, όπως του Ρέμου (αν και όχι τέλεια!). Μπορείτε να περιμένετε ευχάριστες εκπλήξεις στις μελλοντικές μου συναυλίες στην Κύπρο και την Ελλάδα.
www.matealeko.eu
www.youtube.com/matealekopiano
ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES
Πηγή: philenews.com