Monday, December 23, 2024
Home » ISO 53800:2024 – Η ΟΕΒ για την Ισότητα των Φύλων στην Εργασία

ISO 53800:2024 – Η ΟΕΒ για την Ισότητα των Φύλων στην Εργασία

0 comments

Απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι η εξασφάλιση, μέσα από σειρά μέτρων, της ισότητας των φύλων.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει ως προτεραιότητά της την κατάργηση κάθε μορφής διακρίσεων στον χώρο εργασίας, είτε μεταξύ ανδρών και γυναικών, είτε λόγω ηλικίας, θρησκείας, εθνικότητας κ.λπ. και προωθεί την ισότητα μέσα από σειρά δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, η ΟΕΒ συμβάλλει στην προώθηση της ορθής εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ισότητα, καθώς και στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών και άλλων υποεκπροσωπούμενων ομάδων στην απασχόληση, μέσω ειδικά σχεδιασμένων σεμιναρίων για την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

Επίσης, είναι μέλος σε φορείς που ασχολούνται με θέματα φύλου, όπως ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η Υποεπιτροπή Εργασιακών Σχέσεων και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση, ενώ είναι επίσης ένας από τους κύριους Κοινωνικούς Εταίρους, συμμετέχοντας στον τριμερή διάλογο και στη διαμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας.

Μεταξύ άλλων, εκπονήθηκαν από την ΟΕΒ:

α. Οδηγός Εργοδοτών για την Προώθηση της Ισότητας και της Πολυμορφίας στον Χώρο Εργασίας, ο οποίος συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

β. Κώδικας για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας.

γ. Οδηγός Καλών Πρακτικών για την Ισορροπία Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής.

δ. Σειρά επτά οδηγών για το Βασικό Εργατικό Δίκαιο (πρόκειται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα και στα Αγγλικά).

ε. Έρευνα «Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κυπριακή επιχείρηση» που στόχευε στον προσδιορισμό του ρόλου των γυναικών στις εγχώριες οικονομικές δραστηριότητες, το ποσοστό συμμετοχής τους στα διάφορα ιεραρχικά επίπεδα, των λόγων για τους οποίους περιορίζεται η γυναικεία συμμετοχή και των μέτρων που μπορούν να υιοθετηθούν για βελτίωση της κατάστασης.

στ. Έρευνα στον Ημικρατικό και τον Τραπεζικό τομέα με στόχο να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι λόγοι που εμποδίζουν τις γυναίκες να συμμετέχουν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

ζ. Θέσπισε τα Βραβεία Αριστείας Γυναικών «Εριφύλη», για την επιβράβευση των γυναικών που διευθύνουν επιτυχημένες επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

η. Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Δράσεις για τη Μείωση του Μισθολογικού Χάσματος μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ΟΕΒ ανέπτυξε το Πρότυπο Πιστοποίησης Κυπριακών Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον.

θ. Με βάση το πιο πάνω Πρότυπο, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συστάθηκε ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Φορέας πιστοποιεί επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες διασφαλίζουν (α) την ίση μεταχείριση των δύο φύλων, (β) την ισότητα στις ευκαιρίες ανέλιξης, (γ) τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, (δ) την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και (ε) την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.

Το νέο πρότυπο

Το νέο Πρότυπο ISO 53800:2024, που εκπόνησε ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης, αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στον χώρο εργασίας. Κατά την εκπόνηση του Προτύπου η ΟΕΒ, σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Εργασίας, συμμετείχε ενεργά σε εργασίες, προβάλλοντας εμπεριστατωμένες απόψεις για την ολοκλήρωσή του Πρότυπου.

Με την εφαρμογή του Προτύπου, οι επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την ίση μεταχείριση των φύλων, να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον και να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και προαγωγή.

Η πρακτική εφαρμογή του ISO 53800 διασφαλίζει τη μείωση των συστημικών ανισοτήτων, υποστηρίζει την υγιή ενίσχυση της ποικιλομορφίας και προωθεί ένα πιο δίκαιο και ισότιμο εργασιακό περιβάλλον, όπου όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες και αντιμετωπίζονται με σεβασμό και δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως φύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το Πρότυπο διαφαίνεται ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, αλλά αφορά την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή των δύο φύλων στην οικοδόμηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που παρέχει ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή, οικονομική συνεισφορά και οικογενειακή φροντίδα, προάγοντας την αύξηση της παραγωγικότητας και την ευημερία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η εφαρμογή του ISO 53800 συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων και οργανισμών, ανεξαρτήτως του βαθμού προόδου που έχουν διανύσει ως προς την ισότητα, αναγνωρίζοντας και στοχεύοντας στην άρση των ανισοτήτων, με βάση τους εκάστοτε διαθέσιμους πόρους.

Με σκοπό τη διάχυση της γνώσης και των καλών πρακτικών που καταγράφονται στο εν λόγω Πρότυπο, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) σε συνεργασία με την ΟΕΒ διοργανώνουν ανοικτή στο κοινό ενημερωτική ημερίδα για την ολοκληρωμένη παρουσίαση των προνοιών του ISO 53800.

Η ημερίδα με θέμα «Η συμβολή της Τυποποίησης στην Ισότητα των Φύλων – Το πρώτο Διεθνές Πρότυπο ISO 53800:2024», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024 στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα.

* Λειτουργός, Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΕΒ)

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00